Ева Майдел: За да успее зеленият преход в Европа, трябва да е справедлив

https://www.24chasa.bg/novini/article/10201690 Ева Майдел: За да успее зеленият преход в Европа, трябва да е справедлив Ева Майдел: За да успее зеленият преход в Европа, трябва да е справедлив www.24chasa.bg
Ева Майдел
Ева Майдел

За да успее зеленият преход в Европа, той трябва да е справедлив и адаптивен, каза днес евродепутатът Ева Майдел, която се включи онлайн във форума "Бъдещето на Европа - предизвикателствата на Зелената сделка и въглеродния преход" в рамките на Годишната среща на местните власти, която се провежда в Албена, съобщи БТА. Според нея, ако тази цел не бъде постигната, сделката ще доведе до ново разделение, дори до "нова желязна завеса". Ако енергийният преход е успешен, Европа не само няма да бъде разделена, а ще има потенциал да бъде много по-сплотена и хомогенна през 2035-2050 година, каза Майдел.

Евродепутатът посочи, че дискусиите какво трябва да се направи у нас по темата, трябва да текат по регионите и в населените места. По думите й не е нужно да се всява страх от новите реалности, а целите да бъдат постигнати с ясни програми и финансиране. Местните власти не трябва да гледат на енергийната ефективност като на скъпа цел, а като на инструмент за трансформация и устойчивост на региона, посочи Майдел. Според нея, предизвикателствата са част от Зелената сделка и ще ги усетим по-рано. Това са растеж на цените на енергията, по-голяма енергийна бедност, неравен достъп до чист транспорт. За постигането на крайните цели ще е необходим външен за държавата и общините финансов и експертен капацитет, бе позицията на евродепутата. Тя уточни, че е наложително страната ни да се включи в различни платформи и инициативи, например в платформата за справедлив преход. Финансов капацитет пък може да се намери от ЕИБ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Премиерът Стефан Янев се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Снимка правителствена пресслужба.

Янев пред Тимерманс за плана: Очакваме бързото му разглеждане

Сградата на Европейска комисия

Брюксел: Получихме плана за възстановяване на България, ще го оценяваме по 11 критерия

Европарламентът

Европарламентът ще поиска действия след скандала с "Досиетата Пандора"

Франс Тимерманс СНИМКА: Ройтерс

Зам.-шефът на ЕК Франс Тимерманс пристига в България утре

Франс Тимерманс и Вера Йоурова представиха предложението за директива през 2018 г.

До 2 месеца фирми и общини трябва да назначат служител, отговарящ за сигнали за нередности

Сградата на Европейската комисия в Брюксел

ЕК взема мерки срещу високите цени на енергията

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber