С декларация да се пресече издаването на фалшиви сертификати и обновена управа приключи съборът на БЛС (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10196326 С декларация да се пресече издаването на фалшиви сертификати и обновена управа приключи съборът на БЛС (Обзор) С декларация да се пресече издаването на фалшиви сертификати и обновена управа приключи съборът на БЛС (Обзор) www.24chasa.bg
Д-р Иван Маджаров
Д-р Иван Маджаров

324 от общо 400 делегати гласуваха доверие на д-р Иван Маджаров и той остава председател за втори 3-годишен мандат

Детският хирург доц. Христо Шивачев замени колегата си проф. Николай Габровски като зам.-шеф 

Първата работа на новото ръководство е да набележи приоритетите и да започне разговори с касата за Националния рамков договор

С декларация, призоваваща контролните органи да предприемат необходимите мерки и да пресекат незаконните практики за издаване на фалшиви ваксинационни сертификати, приключи 72-ия събор на Българския лекарски съюз. На него всички 400 делегати гласуваха състава на новото ръководство и управителен съвет за следващия 3-годишен мандат.

Те настояват още наказание да има освен за издаващите такъв документ и за тези, които го използват.

"Използването на фалшиви документи за ваксинация поставя в риск здравето на цялото общество и слага петно върху страната ни. Документът не спасява живот!", заявяват в декларацията си лекарите. 

"Това е нещо много опасно, което би поставило държавата в карантина от останалите европейски държави, ако продължим по същия начин. Затова от трибуната на 72-ия събор на Българския лекарски съюз ние категорично се разграничихме от тези колеги и настояваме да се вземат спешни мерки да бъдат установени и прекратени тези практики и всеки да получи справедливо възмездие - както този, който е решил да ползва такъв сертификат, така и този, който го издава, защото документът не лекува, а нещо повече, води до заблуда и изкривява статистиката", коментира преизбраният за председател с гласовете на 324 от общо 400 делегати д-р Иван Маджаров след края на събора.

В деклрацията си лекарите призовават и обществото да се ваксинира 

"България навлиза в пика на четвъртата вълна на Ковид
епидемията и единственият известен засега начин да се защитим е ваксината. Призоваваме тези, които още не са го направили, да не се колебаят. Нека да се защитим от коварната болест, която отне близо 20 хиляди човешки живота, от които над 120 на медици. Ние, лекарите. вече дадохме пример и над 70% от нас се ваксинираха. Заедно с преболедувалите колеги защитените медици сме около 90 на сто. Всичко това направихме и в интерес на пациентите и на тяхното здраве", посочват те и припомнят данните на здравното министерство, че за периода от 1 март до 14 септември са починали общо 9494 души с COVID-19, от които 64, или 0,67%, са били със завършен ваксинационен курс. Влезлите в болница за същия период пък са едва 7,2% от всички обпо 6488 души. 

За първи път друг кандидат за председател на лекарския съюз, извън досегашния д-р Маджаров, нямаше. Кандидатурата му бе издигната от 3 от големите лекарски колегии - столичната, пловдивската и тази в Стара Загора. 

Свикване на управителния съвет още в понеделник и начертаване на основните приоритети, които ще отстояват за доброто на медиците и пациентите, планира като първи действия във втория си мандат д-р Маджаров.

"Работата тепърва предстои", каза той в първото си изявление след презибирането.

Още следващата или по-следващата седмица ще бъде насрочена ис реща със здравната каса, с която ще започнат разговорите по анексите към рамковия договор за догодина. Зарадии сложната политическа обстановка обаче това ще бъде доста труден процес тази година, защото ново правителство би се сформирало най-рано в края на ноември и остава по-малко от месец след това, за да бъде приет бюджетът за 2022 г., а с това и воденето на преговори по разпределението на парите на здравната каса. 

На първо време обаче лекарският съюз и обществения осигурителн фонд трябва да решат как да разпределят допълнителните средства по пера, които касата получи след актуализацията на бюджета.

"Трябва да видим как да направим, за да достигнат тези пари до колегите и да започнем разговори за следващата година, въпреки че няма парламент и ситуацията е предизборна, но в крайна сметка трябва да се действа", каза д-р Маджаров.

Сред задачите на лекарския съюз е и да проследи как ще работят COVID зоните, за които вече бе разписана нова процедура, осигуряваща безплатни прегледи и лекарства за пациентите с коронавирусна инфекция, които нямат нужда от хоспитализиране. 

На събора не е била повдигана темата за задължителната ваксинация на медиците, отговори д-р Маджаров на въпрос на "24 часа". Причината - само 1 от 400 делегати се наложило да си направи тест, а всички останали били ваксинирани или преболедували, обясни той.

"Да повдигам темата между колеги, които са 100% със зелен сертификат, не си струва. Българските лекари не се различават от колегите си в чужбина, за разлика от останалата част от обществото. Антиваксърските настроения са много по големи в България, отколкото в други държави. Ще се опитаме да променим тази тенденция, въпреки че ще е трудно", допълни той.

Освен председател делегатите избарах и новия състав на заместниците му, на управителния съвет, на комисията по професионална етика и на контролната комисия. 

Пет кандидата си оспорваха битката за зам.-председатели на управителния съвет - досегашните д-р Николай Брънзалов и проф. Николай Габровски, както и  доц. Христо Шивачев, д-р Стоян Борисов и доц. Кирил Карамфилов.

Общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов беше избран отново, а на мясото на проф. Николай Габровски застана колегата му от "Пирогов" - детският хирург доц. Христо Шивачев.

Досегашният главен секретар д-р Стоян Борисов вече имаше 2 мандата на поста и не можеше да се кандидатира за него. На негово място бе избран д-р Валентин Пеев. 

Останалите членове на управителния съвет са д-р Ваня Добрева, д-р Николай Колев, д-р Гергана Николова, д-р Валери Веселинов, д-р Росен Айков, доц. Стоян Сопотенски, д-р Йордан Гечев, д-р Иво Парунов, д-р Жанина Калинкова, проф. Милена Станева, проф. Огнян Хаджийски. 

За председател на Контролната комисия бе избран д-р Методи Кунчев, а на Централната комисия по професионална етика - проф. Мая Аргирова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мястото на катастрофата на магистрала "Струма"

Скопие увеличи парите в помощ на семействата на жертвите от катастрофата на "Струма"

От 1 юли до 31 декември  минималната пенсия  да е 392,57 лв
СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Минималната пенсия да е 370 лв. от 1 януари, а от 1 юли - 392,57 лв., предлага служебното правителство

Новите правила в парламента: без говорене по телефона и “сричане” на законопроекти

Новите правила в парламента: без говорене по телефона и “сричане” на законопроекти

Мария Габриел: Повече инвестиции в образование ще предопределят успешното изпълнение на целите ни за следващото десетилетие

Мария Габриел: Повече инвестиции в образование ще предопределят успешното изпълнение на целите ни за следващото десетилетие

Росина Станиславова

"Красно село" излиза на протест в петък срещу Росина Станиславова

От утре до неделя - дъжд и сняг в планините

От утре до неделя - дъжд и сняг в планините

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber