“Александровска” сля 5 клиники в 2, а бившият ѝ шеф проф. Богов първи усети “реформата” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10193472 “Александровска” сля 5 клиники в 2, а бившият ѝ шеф проф. Богов първи усети “реформата” (Обзор) “Александровска” сля 5 клиники в 2, а бившият ѝ шеф проф. Богов първи усети “реформата” (Обзор) www.24chasa.bg
Не съкращаваме лекари, а преструктурираме, излязоха с позиция от Александровска болница.

Клиниката по нефрология, която завеждаше, става отделение, а той ще е редови лекар. Началник ще е проф. Емил Паскалев

Понижиха и проф. Атанас Йонков и пратиха в пенсия шефа на 2-а хирургия проф. Георги Тодоров

Първи кадрови промени започна да прави ръководството и на Александровска болница, след като в началото на тази седмица уволнен след 21 г. работа в “Пирогов” и първи ден като редови лекар се оказа бившият директор на най-голямото спешно лечебно заведение проф. Асен Балтов.

В “Александровска” бившият директор проф. Борис Богов бе само понижен, а оправданието е “реформа”, започната от сегашния шеф д-р Атанас Атанасов. 

От четвъртък проф. Богов вече не е началник на Клиниката по нефрология, а редови лекар. Началникът на клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия проф. Атанас Йонков вече е шеф на отделение, а шефът на Клиниката по хирургия проф. Георги Тодоров е пенсиониран.

Всички - с единствения мотив, че това е обвързано с преструктурирането на болницата, предложенията за което бяха само идеи в края на миналата седмица, а днес вече са окончатено взети решения, стана ясно от съобщение до медиите. 

Трите клиники - по нефрология, по нефрология и трансплантации и по хемодиализа, се сливат в една “поради сходство или дублиране на дейности”, уточниха от “Александровска”. В нея като редови лекар остава проф. Богов, а за началник на отделението по нефрология е назначена доц. Мила Любомирова.

Началник на новата клиника пък ще е проф. Емил Паскалев, както съобщи "24 часа" по-рано днес. Той ще е временно изпълняващ длъжността до провеждането на конкурс, уточниха от "Алексаднровска".

Потърсен по-рано за коментар, проф. Паскалев не даде ясен отговор дали се връща в “Александровска”.

“На този етап не мога да кажа нищо по обективни обстоятелства. Самият аз не съм наясно. Има време”, каза той пред “24 часа”.

Проф. Паскалев завеждаше Клиниката по трансплантации и единствен диспансер за бъбречно трансплантирани до ноември миналата година. Тогава след скандал между него и проф. Богов, който по това време беше шеф на болницата, Паскалев и екипът му се преместиха в болница “Лозенец”. Неразбирателството между тях дойде, когато проф. Богов реши да премести клиниката и пациентите в сградата на Клиниката по нефрология, за да освободи място за COVID звено. Проф. Паскалев отказа местенето, защото в Клиниката по нефрология имало пациенти с COVID и това е опасно за трансплантираните, след което подаде оставка.

Други мотиви за кадровите промени извън тези, свързани с преструктурирането, нямало. В четвъртък по обяд Богов и Йонков получили допълнителни споразумения за промяна на длъжността им, като имали право или да се съгласят, или да им прекратят договорите. Среща с директора не е имало.

“Началниците на клиниките са част от управлението на болницата и част от правомощията на съвета на директорите е да определя кой да оглавява дадена структура. Освен това изпълнителният директор на болницата има право в 9-месечен срок от началото на своето управление да смени лицата на ръководни длъжности в клиники и отдели”, заявиха от “Александровска”. 

От началник на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия проф. Атанас Йонков става началник на отделение в друга преструктурирана структура - Клиниката по обща и оперативна хирургия, в която се обединяват досегашната чернодробна клиника и Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия. Тя ще има отделение по гастро-интестинална, хепато-билиарна и панкреатична хирургия и отделение по пластично-възстановителна и бариатрична хирургия. Засега ще я оглави доц. Манол Соколов. На проф. Йонков и екипа му обаче е даден срок от 6 месеца да подобрят финансовите си показатели.

Като причина за пенсионирането на проф. Тодоров от болницата посочват, че той е навършил възрастта за това, но му е предложено да остане на граждански договор като лекар в клиниката. За своята експертност и изключително големи заслуги за развитието на медицинското образование, наука и практика в България в края на 2020 г. проф. Тодоров получи орден Стара планина I степен от президента Румен Радев. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

Наличните тестовете осигуряват присътвено обучение на малките ученици до 10 декември.

170 хил. вместо 1 млн. теста получи МОН, частните училища купуват собствени (Обзор)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Минеков иска повече пари за култура в бюджета за догодина

КИРИЛ ДОБРЕВ

Кирил Добрев: Хора от обкръжението на Нинова печелят милиони от обществени поръчки

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber