Пеканов: Редовен кабинет ще реши за точния момент на еврото. Забавяне няма

https://www.24chasa.bg/novini/article/10192767 Пеканов: Редовен кабинет ще реши за точния момент на еврото. Забавяне няма Пеканов: Редовен кабинет ще реши за точния момент на еврото. Забавяне няма www.24chasa.bg
Атанас Пеканов. Кадър БНТ
Атанас Пеканов. Кадър БНТ

От преговорите с ЕК зависело дали ще внесе Плана за възстановяване

"Не би трябвало да има забавяне за влизането в Еврозоната, това е нещо, което ще се случи в бъдещето. Все още не е ясно в кой момент, но всички стъпки, които трябва да се правят, за да сме технически подготвени за това, продължавам да смятам, че трябва да се правят. От няколко години коментирам темата, хората трябва да са информирани. Има ползи, има и негативи, евентуално и рискове".

Това каза в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Според него, темата за "дълговата спирала" често се коментира, но това е нещо, което остава в компетенциите на финансовото министерство, дори и след влизането в Еврозоната. "Спекулира се с темата, тъй като в предишни случаи от други страни от периферията на Еврозоната преди световната икономическа криза, просто е съвпаднал периодът на приемане на еврото с повишаването на задлъжняването. Но има и други страни, като Балтийските, които след кризата влязоха, при тях не се е наблюдавало такова повишаване на задлъжняването. Също е важно да кажем, че не се е наблюдавало и повишаване на инфлацията, което също се спекулира като риск", каза още Пеканов. Той обясни, че т.нар. "дългов риск" не е свръзан с Еврозоната, а с националните решения в следващите години.

"В края на месец юни бе публикуван плана за действия за преминаване към еврото, това е нормалната техническа стъпка, за мен най-важната част е мониторингът, контролът на цените, така че в бъдеще, когато това се случи, 2023, 2024 година, още не знаем, това ще бъде решение на бъдещото редовно правителство. В момента, в който приемем еврото, гражданите да са защитени, защото има практики фирмите да преизчислят цените нагоре и ако няма информираност на гражданите, може да има рискове", каза още Пеканов и допълни, че в рамките на предишния служебен кабинет планът, който е публикуван, е взел всички най-добри практики от други страни. "Той беше публикуван навреме, както се очакваше - 30 юни", каза Пеканов.

"Всички стъпки, които технически се изискват, ще бъдат извършени, след което предстои на бъдещ редовен кабинет да реши точния момент. Той също е важно да бъде избран, от гледна точка на това дали да се присъединим по време на криза, дали по време на силна икономика, това са други дебати, които още предстои да водим", допълни вицепремерът.

Според него,

високите нива на инфлацията са очаквани,

заедно с икономическото възстановяване. "Погледнах статистиките за България, за месец август инфлацията е 2,5%. В други страни е 4%, 5%, като не казвам, че това е добре, а че това са тенденциите в цяла Европа, което с икономическото възстановяване е очаквано. В момента България е с исторически ниски нива на безработица. Когато има такива, икономиката явно се движи добре и има натиск цените да се покачват. Освен това обаче, идва и големият натиск от цените на енергетиката, които се покачват. Тук Министерство на енергетиката трябва да търси някакви варианти за регулация и помощ. Според него това, което трябва да се направи, е да се защитят най-социално изключените граждани, слабите, тези с най-ниски доходи, които най-много понасят тази тежест. 

"Дали ще внеса Плана за възстановяване и устойчивост зависи от преговорите с Европейската комисия. Ние получихме зелена светлина от българска страна, има още два-три отворени въпроса. В парламента имахме дискусия около три седмици. Да, конструктивни мнения се чуха, но аз не чух някой да каже: спрете, няма да го внасяте, лошо е, трябва да го преработим напълно. Същите аргументи чух и от работодатели и синдикати. Но в момента чухме много рязък тон от еввропейските институции, които казват - добре, разбираме, че ще се наложи служебен кабинет да го внесе, но ние искаме вие като служебен кабинет да се наемете с

ясни дати и визия за декарбонизацията на икономиката

В сектор енергетика се изискват ясни ангажименти и това са трудни решения. Малко сме изненадани, че европейските институции не могат да разберат колко е трудно на едно служебно правителство да вземе дъгосрочни решения с висока социална цена в най-бедната страна в ЕС.  И тук продължават разговорите, тъй като дълги години е замитана темата под килима, а сега изведнъж трябва в буквално за седмици да се вземат решения. Опитваме се да правим срещи с всички заинтересовани страни и да решим въпроса", каза още Пеканов. 

"Най-вероятно ще ни върнат плана, ако няма конкретни неща свъзани със Зелената сделка, защото ние не изпълняваме именно голямата цел - а именно декарбонизация на икономиката, защото такава стратегия липсва, защото е грубо разписана от предишните управляващи в плана. Няма ясна визия как това да се случва по години. Там е заложена една крайна дата, но как това ще се случва по години не е ясно", обясни вицепремиерът. 

"Не само консенсус по Зелената сделка няма, няма изработен план от години. Но това ще направим сега. Трябва да защитим гражданите в региона, това е първата цел на правителството, за региона препитанието на хората да не бъде под риск, да се изградят други възможности за работа и само тогава да се поемат такива ангажименти". Според Пеканов, алтернативни мощности вече са заложени по плана.

"Пак казвам, парите не са застрашени по никакъв начин. Казал съм го и друг път, ако не искаме да приемем условията сега, а решим да ги приемем другото лято, парите пак ще са там. Но аз казвам, че трябва да се бърза, защото бизнесът има нужда от тези пари". 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Да управляваш трилиони долари в криза

Да управляваш трилиони долари в криза

Ограничения са направени само за яз. “Студена”.

Дори и след сухия ноември язовирите пълни, няма да ограничават количества

Портокали, мандарини и лимони поевтиняха на едро през миналата седмица.

Търговци се правят на производители, продават цитрусови плодове като свои, за да не дават касови бележки

Високата цена на тока водила ВиК дружествата към фалит

Високата цена на тока водила ВиК дружествата към фалит

„ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП АГ „Винер Ферзихерунг Групе” e 100% собственик на ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп“

„ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП АГ „Винер Ферзихерунг Групе” e 100% собственик на ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп“

Гигантът се очаква да бъде създаден официално този месец

Китай ще създаде гигант в областта на редкоземните метали чрез сливане на компании

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber