Ток имало много, но скъп, нямало да спират износа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10192570 Ток имало много, но скъп, нямало да спират износа Ток имало много, но скъп, нямало да спират износа www.24chasa.bg
Андрей Живков
Андрей Живков

Обмисля се енергийните дружества да предлагат специални продукти за едрия бизнес, каза министърът на енергетиката Андрей Живков

Въпреки скъпия ток  министърът на енергетиката Андрей Живков няма да спира износа. Това заяви той на брифинг след среща с представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ и други експерти в търсене на варианти за намаляване на негативите за бизнеса, породени от високите цени на електроенергията на свободния пазар. 

Живков каза, че се обмислят възможности енергийните дружества да предлагат специални продукти за едрия бизнес. Сред обсъжданите мерки министър Живков открои и възможни промени в правилата за търговия на борсата. Всички получени предложения от страна на бизнеса ще бъдат анализирани в най-кратък срок, така че да бъде намерено общо решение, което е приемливо и от гледна точка на европейските нормативи.

Дефицит на производство нямало, произвежда се много повече, отколкото се потребява у нас, навън заминават около 2000 мегавата, колкото е мощността на АЕЦ "Козлодуй". 

Живков заяви, че има вариант да се ограничи износа, но "не сме в тези хипотези". Това може да стане с негова заповад, ако има недостиг или пък е застрашена електроенергийната система. А в момента не е така. 

От началото на септември цените на тока в България са на дъното на цените в ЕС, каза министърът. Той поясни, че ТЕЦ "Марица-изток 2" работи на пълна мощност, с изключение на два блока, които са в планов ремонт и точно затова цените у нас са на дъното, но пак са високи. За нас е важно индустрията да остане конкурентна и да няма фалити и сътресения в икономиката, заяви министърът.

Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, посочи, че заради високите цени индустрията ще плати няколкостотин милиона повече. И това след година на загуби заради COVID пандемията. Участник в срещата е казал, че оборотът на неговата фирма за месец е 1,7 млн. лв., а му е дошла сметка за ток 1,6 млн. лева.

Кризата със скъпия ток ще засегне всички - от индустрията до фризьорския салон и до водата, тъй като ВиК дружествата ползват 600 гигавата ток на година, каза още Стаменов.  Днес в КЕВР имаше среща  с ВиК холдинга тъкмо за цените на тока и как това се отразява на финансовото състояние на водните дружества.  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Данъчните налагат масов контрол при вноса, като камионите със стока ще се проследяват още от изхода на митниците по граничните пунктове.

НАП ще търси кой пести ДДС с нереално ниски цени при внос

Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор

Към края на август брутният премиен приход на застрахователите е 1, 776 млрд.

СНИМКА: Община Русе

Инвестиционни намерения на турски компании към Русе

ТЕЦ "Бобов дол". СНИМКА: Архив

ТЕЦ „Бобов дол” подписа договор за включване към газовата мрежа

5 причини, заради които губим пари от инвестиция в имот

5 причини, заради които губим пари от инвестиция в имот

ЕК одобри 36 млн. евро помощ за българските животновъди и земеделци

ЕК одобри 36 млн. евро помощ за българските животновъди и земеделци

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber