Фандъкова: Доказахме, че Княжевският лифт може да се възстанови и ще реализираме тази кауза

https://www.24chasa.bg/novini/article/10190540 Фандъкова: Доказахме, че Княжевският лифт може да се възстанови и ще реализираме тази кауза Фандъкова: Доказахме, че Княжевският лифт може да се възстанови и ще реализираме тази кауза www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Николай Литов

Честит празник! Нека сме решителни и мъдри в работата ни за столицата, пожела Фандъкова

Честит празник! Днес с празника на София честваме вековната история на съзиданието на града ни – камък по камък, улица по улица. Преди седмици прочетох Юбилейна книга на град София, издадена през 1928 г. по времето на кмета ген. Владимир Вазов, за да ознаменува 50 години от историята на столицата като свободен град. В тази книга, писана от най-известните учени по онова време, е останала историята на градежа. Времето изтрива разправиите и кавгите. От многото казано, остава направеното. И това е, което сега е нашата задача и отговорност. В днешния ден на ескалиращ популизъм и злостно политиканстване опазването на възможността за диалог, като че ли се оказва най-трудната задача. С противопоставяне и вечно отрицание може да се гради лична кариера, но не се съгражда град. Общинският съвет е място за спорове, но и място за решения. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на тържествената сесия на Столичния общински съвет по случай празника на София, която се проведе онлайн.

Тя информира общинските съветници за изпълнението две от важните решения, взети от СОС.

"Първото е за възстановяването на Княжевският лифт, което е обща кауза. Затова поискахме да направим обследване с външни експерти, което да покаже възможните начини за неговото възстановяване. Преминахме през съдебна процедура със собственика на лифтовете, която спечелихме. И вече имаме проучване, което доказва, че Княжевският лифт може да се възстанови по съществуващо положение. Това е единственият вариант, при които възстановяването може да се случи в обозримо бъдеще и аз ще разчитам на всички вас за довършване на тази знакова за София кауза", заяви Фандъкова.

 Второто решение, за което тя говори бе относно прекратяване на споразумението с парламента за ползване на 185 паркоместа на пл. "Св. Ал. Невски" и пл. "Княз Александър I".

"Водих лично разговори с ръководството на Народното събрание и ги уведомих, че могат да ползват 50 места и да заплащат за тях, като всички софиянци. Предложихме ограничаване на местата за всички институции и премахване на безплатните служебни абонаменти на държавни институции и на Столична община. Вчера получих писмо от председателя на парламента, с което ме уведомява, че депутатите са приели промени в правилника им, който има силата на закон, и са определили нови зони за охрана около двете сгради, които съвпадат точно с ползваните до момента места за паркиране. Искрено се надявам, че новите зони за охрана не означават безплатно и безразборно паркиране около пл. „Св. Ал. Невски“ и вярвам, че с вас по тази тема ще имаме пълно единодушие. Вярвам, че заедно ще оставим страници на градежа в книгата на София. Нека мъдростта, която е символът на града ни, да бъде в нашите решения. Пожелавам на всички ни да сме амбициозни, решителни и мъдри в работата ни за София", подчерта кметът на София.

След приветствията общинските съветници ще имат 3 часа, през които трябва да отидат до сградата на общината, за да гласуват по 19 доклада за присъждане на званието почетен гражданин на София и за номинираните за почетни значки на столицата. Причината е, че вотът по наредба е таен. Един час, след като всички общински съветници гласуват, ще бъдат обявени и самите резултати. Сред номинираните за най-високото звание са диамантените момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, завоювали историческият златен медал от олимпийските игри в Токио, още една олимпийска шампионка - Стойка Кръстева, актьорите Димитър Маринов и Васил Банов, директорът на Народния театър Мариус Донкин, композиторът Хайгашод Агасян, диригентът Максим Ешкенази и др.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Мира Кожухарова

Кой взема решенията в пандемията през последните месеци - ето експертите около министъра

Директорът на Дирекция "Зелена система" към Столична община Димитър Данчев Кадър: БНТ

Засаждат над 2000 дървета в София

СНИМКА: Архив

Клошар осъден за убийството на мъж, бръкнал в кофата му за смет

Емилия Ковачева

Акушерката Емилия Ковачева иска да получи по-лека присъда

Мария Бакалова

Спор в Бургас да стане ли Мария Бакалова почетен гражданин

Борисов: Нека се обединим всички за ваксините (На живо)

Борисов: Нека се обединим всички за ваксините (На живо)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber