Класацията Doing Business е прекратена след обвинения за намеса на Кристалина Георгиева

https://www.24chasa.bg/novini/article/10190051 Класацията Doing Business е прекратена след обвинения за намеса на Кристалина Георгиева Класацията Doing Business е прекратена след обвинения за намеса на Кристалина Георгиева www.24chasa.bg
Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Класацията на Световната банка Doing Business, в чието създаване участва и бившият финансов министър Симеон Дянков, окончателно е прекратена от институцията след независим доклад, в който се говори за намеса при тълкуването на данните от Кристалина Георгиева и нейно лобиране в полза на Китай. Ключова роля е изиграл и Симеон Дянков, бивш финансов министър на България, се казва в текста. Дянков отрича да е играл роля в ревизирането на класацията, а Георгиева - да е искала от него да се включи. Но други участници в събитията твърдят точно обратното, предава "Дневник".

Георгиева, която е управляващ директор на Международния валутен фонд, не приема заключенията на независимата вътрешна проверка на Световната банка за нейната роля в изработването на рейтинга от 2018 г. "Вече проведох предварителни консултации със съвета на директорите на МВФ по този въпрос", цитира изявлението ѝ агенция "Блумбърг".

Оценката за България в годишните доклади Doing Business беше редовно представяна и от "Дневник". Но през последните години зачестиха критиките за използваните методи и в частност отчитането на реформи. Рейтингът, който трябваше да излезе през тази година, бе отменен миналото лято заради установени нарушения в методологията на докладите от 2018 и 2020 г.

През 2018 г. заради несъгласие с методологията напусна главният икономист на Световната банка Пол Ромер (получил същата година Нобелова награда по икономика). Конкретни причини и факти за замразяването на докладите и оставката на Ромер не бяха посочени до днес.

В четвъртък банката разпространи доклада на WilmerHaleа (името, под което е известна голямата адвокатска кантора "Уилмър, Кътлър, Пикъринг, Хейл енд Дор"), към която на 20 януари 2021 г. се е обърнала Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР). Там поискали да разберат как се е стигнало до нередности с данните в докладите Douing Business през 2018 и 2020 година за Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.

Екипи на кантората са работили дискретно, събирайки около 5 милиона документа. Прегледани са близо 80 хиляди от тях, имащи отношение към случая и са проведени интервюта с над 30 настоящи и бивши служители на банката. Заключенията, анализът и препоръките в доклада са само на WilmerHale, той не се занимава с качествата на Doing Business, но е едно от основанията за спиране на класацията, посочени в официалното съобщение.

Интервюта е имало с Кристалина Георгиева, която по време на събитията е главен изпълнителен директор на Световната банка - пост, създаден специално за нея от президента на банката Джим Йон Ким. Разговаряно е и с Ким, като вниманието се е насочило към кампанията за увеличаване капитала на СБ, за което е отговаряла Георгиева. Тя самата обяснила, че ако увеличаването се провали, банката "щеше да изпадне в много големи проблеми". Участието на Китай в този процес било много важно.

Ким бе изненадваща номинация на президента Барак Обама за поста през пролетта на 2012 г. Причината е, че той е доктор по медицина и антропология, но не е финансов експерт, а трябва да взима решения за милиарди долари. Ким попада в центъра на засилваща се кампания на Пекин през 2017 г. за промяна на методологията за доклада Doing Business, защото имало сигнали, че страната ще слезе с няколко нива надолу в новото му издание.

От страна на Кристалина Георгиева започнали да настояват за "конкретни изменения в набора данни за Китай, които ще подобрят позицията на страната". Започва обсъждане на идеи като например обединяване на данни за Китай с тези от Тайван (международно почти всички страни продължават да смятат острова за част от Китай) и специалния автономен район Хонконг и дори на Макао. На една от срещите при началника на кабинета на Ким е поканен и Симеон Дянков, но данните сочат, че той не е присъствал.

Кристалина Георгиева се заема лично със ситуацията в края на октомври 2017 г. и Симеон Дянков играе ключова роля в намиране на начин да се подобри рейтингът на Китай, смятат в заключенията си от адвокатската кантора. За да се увери, че всичко е точно, както трябва, тя дори отишла лично до жилището на служител, за да вземе току що отпечатан екземпляр, твърдят авторите.

В описанието на причините защо служители са коригирали данни в последния момент, в текста пише:

"Първо, членовете на екипа на Doing Business заявиха, че не е имало от кого да потърсят подкрепа в банката. Относно доклада Doing Business 2018 на служителите е било казано, че инструкциите да се променят данните за Китай идват от най-високо място в ръководството. Служителите са смятали, че не могат да оспорват заповед от президента или изпълнителния директор без да рискуват работното си място. Относно Doing Business 2020 господин Дянков публично е заплашил на среща на екипа, че има връзки с етичната комисия на банката и ще разбере, ако някой се оплаче от него. По този начин служителите са се чувствали безсилни да оспорват нередни действия с данните, поискани от висш банков ръководител."

След това в няколко параграфа има още по-тежки обвинения по адрес на Дянков - че почти всички от екипа на Doing Business наричат работата с него "най-малкото много проблемна", а някои дори говорят за "емоционално съсипваща". Някои го описват като тормозещ хората, всяващ страх в екипа, управляващ "с терор и изнудване", стилът му бил "психотероризъм", създаващ "токсична среда" и демонстриращ помпозност и недипломатичност. Никой от екипа не посмял да се оплаче на етичната комисия, докато Дянков не напуснал банката.

В съобщението от четвъртък на Световната банка се казва, че докладът е само един документ сред започналите ревизии и одити на Doing Business и приложената методология. "В допълнение, защото вътрешният доклад повдигна етични въпроси, включително за поведението на бивши членове на борда и на сегашни и/или бивши служители на банката, ръководството предаде твърденията на съответните механизми за вътрешен контрол", се казва в съобщението за спирането на класацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Оборотите на търговците през декември обикновено са пет пъти над обичайните за останалите месеци. Тази година обаче заради инфлацията очакванията за големи приходи са по-скромни.

СНИМКА:РУМЯНА ТОНЕВА

Инфлацията продължава, 1/5 от бизнеса ще вдига цените

Гълъб Донев и Васил Велев са категорични, че трябва да се спре явлението “пари в плик”.

Идея към социалния министър: минималната заплата да се договаря според професията (Обзор)

БНБ определи осем банки като системно значими,.

Виж кои са важните банки според БНБ

Хотелите работят с намален обем и се затрудняват да посрещат разходите си.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Все повече хотели ще работят с намален обем, всеки пети затваря

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

СНИМКИ: Радио Китай

Китай получи от Русия мащабно оборудване за АЕЦ „Сюдабао"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber