ЕП зове за специална визова програма за афганистански жени

https://www.24chasa.bg/novini/article/10188963 ЕП зове за специална визова програма за афганистански жени ЕП зове за специална визова програма за афганистански жени www.24chasa.bg
Сградата на Европейския парламент Снимка: Pixabay
Сградата на Европейския парламент Снимка: Pixabay

Членовете на Европейския парламент са потресени от съобщенията за нарушения, включително екзекуции, набиране на деца войници, за репресии срещу мирни протести и изразяване на несъгласие, и за ограничаване на правата на човека, насочени особено към жените и момичетата. В резолюция, приета с 536 гласа "за", 96 гласа "против" и 50 гласа "въздържал се" в четвъртък, те призовават ЕС и неговите държави членки да работят заедно, за да улеснят евакуацията на гражданите на ЕС и на афганистанците, изложени на риск, по-специално чрез използването на безопасни коридори.

Членовете на ЕП подчертават, че повечето афганистански бежанци ще търсят закрила в съседните страни. Ето защо ЕС трябва да подкрепи тези страни и да помогне за създаването на хуманитарни коридори за осигуряване на продоволствена помощ, вода, канализация и лекарства. Това обаче не може да замени пълноценната европейска политика в областта на убежището и миграцията, която следва да се съсредоточи върху презаселването на най-застрашените и най-уязвимите лица и да включва специална визова програма за афганистански жени, търсещи закрила от режима на талибаните.

Парламентът също така настоятелно призовава държавите членки да направят преоценка на текущите и наскоро подадени молби за убежище, включително на отхвърлените молби, като подчертава, че при никакви обстоятелства не трябва да има принудителни връщания в Афганистан. Евродепутатите отново призовават Комисията да представи законодателно предложение за хуманитарни визи и държавите членки да споделят поравно отговорността за предлагането на закрила.

Членовете на ЕП признават, че е необходим оперативно взаимодействие с правителството на талибаните по логистични и хуманитарни въпроси, за да се осигури хуманитарна помощ на нуждаещото се цивилно население и безопасно преминаване за чуждестранни граждани и афганистанци, които искат да напуснат страната. Тези контакти обаче трябва да останат строго ограничени до съответните цели. Те подчертават, че не са изпълнени условията за политическо признаване на фактическите талибански лидери, които в момента заличават постиженията от последните двадесет години

Оттеглянето на американските и международните сили от Афганистан е колективен неуспех на западната външна политика и стратегия за сигурност, казват евродепутатите, и от него трябва да се извлекат сериозни поуки за в бъдеще. Те също така посочват, че този провал може да се окаже стратегическо предимство за незападни сили и съседни държави, особено Пакистан, както и Китай и в по-малка степен Русия.

В заключение, членовете на ЕП подчертават, че ЕС трябва да засили значително способността си да действа самостоятелно и да укрепи сътрудничеството си в областта на отбраната, като изгради истински Европейски съюз за отбрана.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Дроновете намират все по-широко приложение в селското стопанство.

Роботи, дронове, изкуствен интелект излизат на полето

Мария Габриел

Европейският институт за иновации и технологии стимулира с 300 млн. евро културата и творчеството

Младежи
Снимка: Пиксабей

Еврокомисията приканва младите да споделят идеите си за Европейската година на младежта

Все повече лозари във Франция се ориентират към
използването на слънчеви пана при отглеждането на гроздето.

Фотоволтаичното земеделие - новата страст на фермерите в Западна Европа

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

Kонференция за бъдещето на Европа е поредица от дебати и дискусии, на които европейците споделят своите идеи.

Гергана Паси: COVID и серията избори в България ограничават дебата за бъдещето на Европа

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber