Валери Белчев към Асен Василев: Възхищавам се от работата ви, все едно гоня бърз влак и трябва да се кача в движение

https://www.24chasa.bg/novini/article/10186767 Валери Белчев към Асен Василев: Възхищавам се от работата ви, все едно гоня бърз влак и трябва да се кача в движение Валери Белчев към Асен Василев: Възхищавам се от работата ви, все едно гоня бърз влак и трябва да се кача в движение www.24chasa.bg
Валери Белчев към Асен Василев: Възхищавам се от работата ви, все едно гоня бърз влак и трябва да се кача в движение

Новият финансов министър ще прави нов бюджет, няма да уволнява, няма да пипа данъци. Старият ще мисли два дни как да участва в политиката

Взаимни любезности си размениха старият служебен министър Асен Василев и новият Валери Белчев по време на церемонията по предаването на поста.

" Радвам че, че точно Валери Белчев поема поста. Оставяме хазната в едно по-добро състояние. Оставяме и една актуализация на бюджета, която ще позволи на бизнеса и хората да се чувстват по-спокойни, че има осигурени средства до края на годината, заяви Василев.

"Искам да изкажа своето възхищение от работата на министър Василев. Чувствам се все едно гоня един много бърз влак и трябва да се кача в движение. Стандартът и темповете на работа, които наложи и политиките, които заложи бяха изключително точни и добре изпълнени", отвърна Белчев.
"Ще трябва да правим нов бюджет и това е тежко занятие. На екипите наскоро им се наложи да минат през актуализацията, която им коства много усилия, така, че са подготвени. За съжаление или за радост ще трябва да се запази темпото. Нямам притеснения, че ще се справим", заяви още той.


"Два или три дни ми трябват, за да помисля как да се включим в политическия живот, тъй като няма как да се направи партия от сега за изборите. Основното нещо, което според мен е най-важното в следващия парламент е да се сглоби мнозинство, което може да управлява. Това е най-тежката задача", каза по повод политическия си проект Василев. Той обаче не даде повече подробности, и на няколко пъти призова да не се политизира финансовото министерство, на чиято територия се намира.
"България не е бедна държава, но безобразно крадена. И ако ние затегнем контрола и спрем течовете, ще постигнем същото, което направихме с актуализацията на бюджета - намалихме дефицита и в същото време има пари и за социална политика, и за култура, и за образование и за всичко останало. Задачата в следващата година е да се спрат течовете и да използваме средствата, които фирмите и българските работници дават в бюджета по един ефективен начин. Не зная как ще определите това - ляво, дясно или център, но горе-долу това е моята лична философия как да се подходи към икономическата политика на страната", добави той.

Белчев на свой ред заяви, че е уверен във възможностите на хората тук и нямам притеснения, че всички предизвикателства, ще бъдат посрещнати. Ние като министерство и държава да изпълним това, което се очаква от нас. Да извършим необходимите разплащания и да дадем една по-добра основа на едно редовно правителство.
Според Асен Василев е обсъдена вероятността януари да се работи с 1/12 от актуализирания бюджет. Той обясни още, че ако се наложи теглене на нов дълг за да се посрещнат големи дългови плащания догодина, това не налага промяна в дълговите тавани, тъй като плащания по стар дълг не влизат в тях. Попитан какви са възгледите му за еврото, които е обещал докато бъде финансов министър да не обявява, Василев обясни, че според него основната опасност идва след отмяната на борда да не се развихри популизъм. Затова, широк обществен дебат трябва да уточни техническите параметри по приемането. Иначе България отдавна е приела еврото, заключи той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Светлан Стоев   Снимка: МВнР

Външният министър: Създаването на партия на българите в РСМ е тяхно право

Светлан Стоев

Българите в чужбина да се включат в подготовката на изборите, призова министър Стоев

Цветанов: Парламентаризмът може да гарантира сигурността и просперитета на държавата

Цветанов: Парламентаризмът може да гарантира сигурността и просперитета на държавата

С благословението на Негово Светейшество бе посрещната икона

Икона на св. крал Стефан Милутин беше тържествено на пункт "Калотина"

В УМБАЛ "Света Марина" - Варна, спряха плановите операции

В УМБАЛ "Света Марина" - Варна, спряха плановите операции

Симеон Сакскобургготски

Симеон II: Предизборната кампания да бъде градивна, а не с компромати

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber