София наваксва със забавачките - разкриват 42 групи, още 34 детски градини догодина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10185890 София наваксва със забавачките - разкриват 42 групи, още 34 детски градини догодина София наваксва със забавачките - разкриват 42 групи, още 34 детски градини догодина www.24chasa.bg
На финала е строителството на нова детска градина в район “Студентски” на мястото на стара етернитова сграда. СНИМКИ: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА

Общината вече инвестира над 31 млн. лв. в 15 обекта за повече от 1000 места

Общо 15 нови детски градини ще бъдат построени в София до края на тази година. Изграждат се и 2 ясли. Мащабното строителство, което се изпълнява по 3-годишна програма, инициирана от столичния кмет Йорданка Фандъкова, ще продължи и през следващата година. Тогава ще стартира изграждането на още 34 детски градини.

Основните цели на програмата е да се осигурят места за децата от 3 до 6 г. до края на 2023 г. и чувствително да се увеличат местата за яслени групи.

В 15-те нови сгради общината инвестира 31,4 млн. лв. В тях ще бъдат разкрити 42 нови групи с общо 1050 места. Два от обектите вече са завършени и въведени в експлоатация - разширение за 3 групи и физкултурен салон на детска градина във Владая със 79 нови места и реконструкция на етернитова в кв. “Дианабад”, обясни зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов.

Съвсем скоро се очаква да бъдат въведени в експлоатация и още три сгради в “Лозенец”, “Овча купел” и “Подуяне”. На финала са и разширението за 4 групи и реконструкция на етернитова сграда на детска градина в район “Студентски”.

Работи се по изграждане на сграда за още 6 групи в район “Филиповци”, а в “Манастирски ливади-изток” - за 8 групи. По 2 яслени групи след строителството ще се разкрият в “Сеславци” и в район “Триадица”, където се преустройва бивш спортен клуб.

Реконструкция тече и на част от първия етаж от корпус Б на 78-о училище в Банкя - там ще се разкрият 3 нови групи. В район “Връбница” една нова яслена група ще има след реконструкцията на старата кухня на детска градина 138. В “Подуяне” също след преустройство но на бивш магазин ще се открие една нова яслена група. По една допълнителна група ще има и в 2 детски градини в район “Възраждане”.

Модерни тоалетни в 29 училища

29 училища в София ще са с нови модерни тоалетни. Те кандидатстваха за ремонтите по първия проект, спечелил финансиране по общинската програма “София избира”.

Нейното първо издание бе миналата година, а инициативата е на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Право да участват имат граждански проекти, а след това с гласуване софиянци избират кой от тях да бъде финансиран. Бюджетът на първото издание на програмата е 1,5 млн. лв.

Така софиянци класираха на първо място проекта “София избира децата”, който предвижда създаване на съвременни училищни тоалетни.

За финансиране по него са постъпили 72 онлайн кандидатури, а допуснатите кандидати са 29. 13 от кандидатурите са определени за резерви, без осигурено финансиране, а 30 не са допуснати, обясни зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов.

Строят две училища, от 2022 г. - всяко с физкултурен салон

Строителство на две нови основни училища планира Столичната община до 2023 г. Те ще се намират в район “Студентски” и в квартал “Манастирски ливади-запад”. Проектите са заложени в плана за интегрирано развитие, съобщи зам.-кметът по обществено строителство инж. Ангел Джоргов.

“Планът за интегрирано развитие е нов вид инструмент по Закона за регионалното развитие, който за плановия период 2021-2027 г. съвместява функциите на досегашния общински план за развитие и интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Изготвен е индикативен списък с всички важни общински образователни обекти - детски градини и училища за строителство и ремонт, на приблизителна прогнозна стойност 362 млн. лв. Финансирането на обектите в програмния период 2021 - 2027 г. в значителна степен ще зависи от включването им в плана за интегрирано развитие на общината”, обясни инж. Джоргов.

По два от обектите вече се работи. Единият е за изграждане на 3-етажен учебен корпус на мястото на етернитова сграда на 28-о училище в район “Красна поляна”. Строителството трябва да приключи догодина.

В момента се изграждат нов учебен блок и многофункционален физкултурен салон към Девета френска езикова гимназия. Те също трябва да са готови през 2022 г.

До 2023 г. трябва да е построено новото основно училище в кв. “Манастирски ливади-запад”. То ще бъде построено на мястото на незавършената сграда на Дома на българите в чужбина, след като теренът бе предоставен на общината.

В момента тече и процедурата по придобиване на друг имот в район “Студентски”, на който също трябва да бъде построено основно училище. Строителството се съфинансира от програма на просветното министерство.

“В ход е процедура за избор на изпълнители за основен ремонт на 3 училища в “Красна поляна”, “Сердика” и “Оборище”, който се финансира по Оперативна програма “Региони в растеж”. Там ще се внедряват и мерки за енергийна ефективност”, каза инж. Джоргов.

През следващата година и последното училище в столицата без физкултурен салон ще се сдобие с такъв. Става дума за основно училище “Найден Геров” в район “Сердика”. Вече е сключен договор за изграждане на физкултурен салон, кухня и столова към него. Очаква се строителството да започне догодина и да завърши също през 2022 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига

Науката отговоря на въпроса за смисъла на работата в условията на пандемия

Д-р Станимир Хасърджиев

Д-р Хасърджиев: Истинската Covid епидемия настъпва сега в България

Статуетката за наградата "Сирак Скитник"

Носителят на наградата "Сирак Скитник" за 2021 г. е Елизар Милев

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и членове на коалицията на протеста пред община Варна

“Демократична България” осуети прилапването на Пловдивския панаир

В сливенският женски затвор също има заболели

В сливенския женски затвор има огнище на коронавирус

Вдовицата на майор Валентин Терзиев - Димитрина Попова

Жената на покойния подп. Терзиев: Не за първи път не плащат извънредния труд в Граф Игнатиево

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber