Урсула фон дер Лайен подготвя армия на ЕС и ще бори пандемията на неваксинираните (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10184962 Урсула фон дер Лайен подготвя армия на ЕС и ще бори пандемията на неваксинираните (Обзор) Урсула фон дер Лайен подготвя армия на ЕС и ще бори пандемията на неваксинираните (Обзор) www.24chasa.bg
УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН
УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН

В годишната си реч за състоянието на съюза шефката на ЕК обяви програма за младите хора и защита на журналистите

План за младите хора в ЕС, борба с климатичните промени, нов отбранителен съюз, лидерство в създаването на чипове и защита на журналистите в блока. Това обяви като основни бъдещи приоритети на Европейския съюз председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в годишната си реч “За състоянието на съюза” в сряда пред Европейския парламент в Страсбург.

След година и половина пандемия COVID-19 беше в центъра на речта ѝ. Урсула фон дер Лайен отбеляза, че темпът на ваксинация трябва да се ускори по целия свят, за да се предотврати пандемия на неваксинираните.

“В най-голямата световна здравна криза избрахме да се справим заедно”, каза Фон дер Лайен, добавяйки като успех, че 70% от пълнолетното население на Европа са напълно ваксинирани. Шефката на ЕК отбеляза, че

пандемията е

маратон, а

не спринт,

но поиска темповете на ваксинация срещу COVID-19 да се ускорят навсякъде. Тя подчерта, че сега ЕС трябва да се съсредоточи върху световното производство на ваксини. Фон дер Лайен заяви, че Европа е единственият регион, който споделя запасите си от ваксини с други страни, и обеща допълнителни 200 милиона дози за държави с ниски доходи. ЕС вече е гарантирал допълнителни 1,8 милиарда дози ваксини. Те ще бъдат разпределени, ако е необходима трета доза.

Бившата германска министърка на отбраната постави борбата с изменението на климата на първо място в дневния си ред със смели стъпки и смята, че ЕС трябва да постигне климатична неутралност до 2050 г. Тя

обеща да увеличи

финансовата

подкрепа за

по-бедните

страни,

за да се борят с промените в климата и да се адаптират към неговото въздействие с допълнителни 4 млрд. евро до 2027 г. и призова САЩ да направят повече.

“Трябва да правим повече и по-бързо, за да се справим с климатичната криза”, смята Фон дер Лайен. Тя веднага спомена събитията от лятото, които показаха промяната в природата - наводненията в Белгия и Германия, горски пожари, пламнали от гръцките острови до Франция.

Тя допълни, че промяната вече настъпва, и даде за пример, че през първата половина на тази година в Германия са регистрирани повече електрически, отколкото дизелови автомобили, а в същото време Полша е най-големият износител на акумулатори и електрически автобуси в ЕС. Германката похвали държавите членки, че са обединени зад европейската Зелена сделка.

Урсула фон дер Лайен поиска ЕС да извлече поуките от внезапното прекратяване на ръководената от САЩ мисия в Афганистан и да придобие политическа воля за изграждане на собствени военни сили, които да бъдат разгърнати за бъдещи кризи. “Европейският съюз е единствен по рода си гарант на сигурността. Ще има

мисии, в които

НАТО или ООН

няма да

участват,

но в които ЕС трябва да участва”, закани се председателката на ЕК. Тя разкри, че заедно с френското председателство на ЕС планират да организират през първата половина на 2022 г. среща на върха за отбраната, на която да бъде обсъдено създаването на европейски отбранителен съюз.

Липсата на инвестиции в отбраната от правителствата на ЕС и опасенията за риска от подкопаване на НАТО са сред основните пречки пред създаването на обединено европейско военно крило, отбелязва в. “Гардиан”.

Фон дер Лайен обяви, че заради риска от хакерски атаки блокът трябва да обедини сили и да се превърне в лидер в киберсигурността.

По думите ѝ бъдещето на ЕС зависи от нивото му на технологична готовност, най-вече от достъпа до чипове, които са жизненоважни за всичко - от смартфони до заводи. Германката допълни, че Европейската комисия ще разработи

нова система за

производство

на чипове,

за да поддържа ЕС конкурентоспособен и да се предпази от недостиг, който ще доведе до внос от Азия.

“Позволете ми да се спра на полупроводниците — тези миниатюрни чипове, благодарение на които всичко функционира: от смартфоните и електрическите скутери до влаковете и цели заводи, оборудвани с интелигентни технологии. Без чипове няма цифровизация”, убедена е Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК повдигна и темата за върховенството на закона в ЕС, което създава конфликти с Полша.

“Нашите ценности са гарантирани посредством нашия правов ред, както и чрез решенията на Съда на ЕС. Тези решения са задължителни. И ние бдим за това те да бъдат спазвани. Без изключение, във всяка държава-членка на нашия съюза”, предупреди Фон дер Лайен.

Тя е на мнение, че младите хора са били едни от най-потърпевшите от COVID-19 мерките, заради което трябва да получат възможност да работят и да учат.

По тази причина ще бъде създадена нова програма за тях - “Алма”. Проектът ще бъде финансиран от ЕС и ще служи за наемането на младежи на временна работа в друга държава от ЕС.

Първата жена - президент на изпълнителната власт на ЕС, обеща нов правен акт за борба с насилието над жени в блока и нова правна защита за укрепване на безопасността на журналистите.

“Журналисти и журналистки биват нападани просто защото си вършат работата. Някои биват заплашвани и пребивани, а други - убивани. Това е трагедия насред нашия ЕС”, каза тя. Шефката на ЕК спомена трима убити журналисти - Дафне Каруана Галиция от Малта, Ян Куцияк от Словакия и Петер де Фрийс от Нидерландия.

“Информацията е публично благо. Трябва

да защитим

журналистите,

които са хората,

създаващи

прозрачност

Ето защо днес представихме препоръка за подобряване на защитата на журналистите. Трябва да спрем тези, които заплашват свободата на медиите. Медийните дружества не са просто търговски предприятия”, заяви председателката на ЕК.

През следващите две седмици Урсула фон дер Лайен ще направи обиколка на страните от Западните Балкани, за да ги увери, че Европа е готова да спази ангажимента си за тяхната евроинтеграция.

“Преди края на месеца ще посетя този регион, за да изпратя силен сигнал за ангажимента ни към процеса на присъединяване. Дължим това на всички онези младежи, които вярват в европейското бъдеще”, завърши германката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Дроновете намират все по-широко приложение в селското стопанство.

Роботи, дронове, изкуствен интелект излизат на полето

Мария Габриел

Европейският институт за иновации и технологии стимулира с 300 млн. евро културата и творчеството

Младежи
Снимка: Пиксабей

Еврокомисията приканва младите да споделят идеите си за Европейската година на младежта

Все повече лозари във Франция се ориентират към
използването на слънчеви пана при отглеждането на гроздето.

Фотоволтаичното земеделие - новата страст на фермерите в Западна Европа

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

Kонференция за бъдещето на Европа е поредица от дебати и дискусии, на които европейците споделят своите идеи.

Гергана Паси: COVID и серията избори в България ограничават дебата за бъдещето на Европа

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber