Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10180376 Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата Нивото на язовири започна да спада, пестят вода, за да има през зимата www.24chasa.bg
Най-малко наличен полезен обем има в язовир “Бели Искър” край София.
Най-малко наличен полезен обем има в язовир “Бели Искър” край София. СНИМКА: Архив

Ограничения за количествата през септември са наложени за три големи града - София, Варна и Бургас

Липсата на валежи се отразява на нивото на язовирите, при някои процентът на запълване спада с над 10%, показват бюлетините на Министерството на околната среда.

Към 14 септември най-малко вода има в софийския “Бели Искър”. Наличният полезен обем в него е 62,48% при 80 на сто в края на юли. Това е и причината за септември количеството за пиене от него да се намали с 200 000 куб. м до 4,1 млн. кубика.

Нивото на “Искър” съшо е спаднало, но с около 5% в последните месец и половина и в момента е 75,17% от общия обем. Количеството вода за ползване от него също е ограничено, но за сметка на производството на електроенергия, докато водата за пиене за столичани не е намалена.

За жителите на Враца и Монтана също няма ограничения, тъй като нивото на яз. “Среченска бара” остава високо - наличният полезен обем е 90%. Той обаче също е спаднал с около 8 на сто от края на юли.

От 84,88 на 76,04% намалява водата за ползване в язовир “Христо Смирненски”. Въпреки това министерството не е намалило позволеното количество за пиене от жителите на Габрово и за производство на електроенергия.

Язовир “Йовковци” е най-пълен към момента - наличният му полезен обем е 94,44% от общия. Неговите води се позлват от Велико Търново, Горна Оряховица и други населени места.

Няма голяма промяна и в нивото на “Тича” за последния месец и половина, като то е спаднало с около 4% до 72,81 на сто. Въпреки това количеството вода за ползване е ограничено - от 7,705 на 7,135 млн. кубика.

С 10% пада наличният полезен обем в яз. “Камчия” и в момента той е 86,15% от общия. За септември разрешени за ползване са 9,58 млн. кубика, от които 9,42 за питейно-битови нужди на Варна и Бургас. Това е най-голямото ограничение спрямо август, когато разрешени за пиене са били 11,020 млн. кубика. От 77,71 на 63,69% намалява наличният полезен обем и на “Ясна поляна”, а водата за пиене от бургазлии е ограничена от 2,1 на 1,5 млн. кубика.

Спадът в яз. “Асеновец” е още по-голям - с 12% до 82,52 на сто към 14 септември. Водата за Сливен обаче не е ограничена. Не са ощетени и Кърджали и Момчилград, въпреки че нивото на “Боровица” е намаляло от 94,45 на 88,67%.

Нивото на язовир “Студена” също постепенно намалява. Към края на юли наличният полезен обем е 77,91% от общия. В началото на септември той вече е спаднал до 71,24 на сто, а към 14 септември е 68,17%. За този месец екоминистерството не е ограничило водата за пиене на перничани. Както “24 часа” вече писа, спряно е обаче подаването на вода от язовира за “Стомана индъстри” и “Топлофикация-Перник”, за да се гарантират количествата за питейно-битови нужди.

Последният питеен язовир - “Дяково”, който снабдява Кюстендил и Дупница, също е спаднал, но количествата за пиене не са ограничени за септември.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Приходната агенция стартира и информационна кампания, насочена както към търговците онлайн, така и към потребителите.

Хитреци въртят търговия онлайн от името на умрели, НАП търси данъци за 96 млн. лева (обзор)

Заради високите цени на газа столичната топлофикация иска ново поскъпване на парното.

Столичното парно отново поиска вдигане на цената

Вицепремиерът Атанас Пеканов е предложил да се разширят допустимите разходи по европейските фондове.

Глоби по проекти с еврофондове ще се плащат с пари от ЕС

ДМИТРИЙ ПЕСКОВ

"Газпром" готова да увеличи доставките на газ за Европа

Китайският пазар на мобилни телефони отчете 12,3% ръст на доставките за периода януари-август

Китайският пазар на мобилни телефони отчете 12,3% ръст на доставките за периода януари-август

Сградата на НАП

НАП търси данъците върху 96 млн. лв. доходи от интернет търговия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber