Гледайте дебата относно състоянието на Евросъюза (Видео)

Председателката на Европейската комисия участва заедно с евродепутатите в ежегодния дебат за състоянието на Европейския съюз.

Урсула фон дер Лайен представя резултатите от работата на ЕК изминалата година, по-специално за справяне със здравната и икономическата криза, предизвикана от COVID-19. Тя също така ще сподели с евродепутатите визията си за справяне с предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, включително икономическото възстановяване, борбата с изменението на климата, програмата за цифровизация и Конференцията за бъдещето на Европа.

Членовете на ЕП ще направят оценка на работата на ЕК, на инициативите, предвидени за следващата година, като едновременно с това ще представят собствените си виждания и идеи, с цел да спомогнат за определяне на посоката на развитие на ЕС.

Дебатът за състоянието на Европейския съюз се провежда всеки септември, когато шефът на ЕК застава пред евродепутатите, за да обясни какво е било свършено през последната година, какво предстои през идните 12 месеца и каква е визията за бъдещето.

Дебатът е възможност за Европесйкия парламент като единствената пряко избрана институция на ЕС да потърси отчетност от Европейската комисия. Депутатите упражняват надзор върху дейността на ЕК и целят да се уверят, че ЕС търси отговор на основните проблеми, които вълнуват европейците.

Дебатът в Европейския парламент ще покаже напредъка на ЕС по основните приоритети, които бяха заявени преди година. ЕС продължава да полага усилия за овладяване на пандемията от коронавирус и да стимулира социалното и икономическото възстановяване от кризата. В по-дългосрочен план акцентът продължава да бъде върху създаването на условия за зелен преход и цифровизация.

Автор на статията


Споделете статията

Четете още