Психолог: Децата станаха жертва на страховете ни, не успяхме да им осигурим безопасна училищна среда

https://www.24chasa.bg/novini/article/10177716 Психолог: Децата станаха жертва на страховете ни, не успяхме да им осигурим безопасна училищна среда Психолог: Децата станаха жертва на страховете ни, не успяхме да им осигурим безопасна училищна среда www.24chasa.bg
Иван Игов
Иван Игов

Децата станаха наша изкупителна жертва - на страховете ни, на нашата собствена обърканост, на недомислиците, на агресията и на гнева, които изпитваме един към друг. "Всичко това, заедно с пандемията, вгорчава началото на учебната година", коментира за БТА психологът Иван Игов.

"Децата, особено първокласниците, усещат 15 септември като празник, но този празник е леко вгорчен, но не от учениците, а от несигурността, създадена от възрастните", смята експертът.

Според него, възрастните не са били достатъчно отговорни да се ваксинират и да подготвят учебната година на децата си. Българската училищна среда е така направена, че не можем да създадем безопасно място за децата си, ние нямаме дългосрочна стратегия как да предпазим децата в криза, заяви Игов.

По думите му, с новите бюджети, както и с Националния план за възстановяване и устойчивост, за пореден път нищо не е направено за облекчаване на училищната система като брой ученици и брой деца в една класна стая.

"Имаме двусменно обучение от 50 години вече, което беше въведено като временно, а стана постоянно, класове в големите училища с около 30 деца, училищни сгради, строени за 300 ученици, в които учат 1500 деца", каза Игов. Според психолога, безопасното присъствено обучение изисква и възможността да създадеш на децата комфорт, дистанция, условия учениците да се пазят взаимно.

Експертът посочи, че никой не е повдигнал този въпрос в рамките на подготовката за учебната година. Игов допълни, че в София за последните 30 години е построено едно единствено ново училище, а населението в столицата нараства за този период почти два пъти. По думите на психолога, тази година за около 300 първокласници до последния момент са се търсили места, като вече дори и мястото в първи клас започва да става сериозен проблем.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Актуални данни за разпространението на коронавируса към 00:00ч. на 27 октомври

Нов рекорд! 6816 нови случая на COVID, жертвите са 124!

Проф. Николай Витанов Кадър: Нова тв

Проф. Витанов: 5.51 пъти повече починали през октомври в сравнение с този през 2020 г.

Д-р Николай Михайлов СНИМКА: Архив

Николай Михайлов: Това е национално бедствие, ще платим всички

Президентът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив

700 лева да стане минималната заплата още следващата седмица, иска КНСБ (Обзор)

В петък шефът на НЗОК проф. Петко Салчев и председателят на надзора  д-р Александър Златанов (от дясно на ляво) съобщиха за решението на касата рецепти да издават и джипитата.

Провал на безплатните лекарства от джипитата. Лекарският съюз даде касата на прокурор (Обзор)

На среща с болничните директори в четвъртък била о обсъдена и идеята за увеличение на цената на COVID пътеката, но така парите щели да се дадат по-трудно. СНИМКА: 24 ЧАСА

Вариант големите болници да вземат 100% от парите измислила здравната каса

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber