Война в “Александровска” - според новия шеф ще взривят реформата. Вижда сапьори в МУ и май от ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10176670 Война в “Александровска” - според новия шеф ще взривят реформата. Вижда сапьори в МУ и май от ГЕРБ Война в “Александровска” - според новия шеф ще взривят реформата. Вижда сапьори в МУ и май от ГЕРБ www.24chasa.bg
“Александровска” е най-голямата база за обучение на бъдещи лекари у нас, като към момента специализантите са 245. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА “АЛЕКСАНДРОВСКА”

В последните 100 часа - поща от два адреса до президент, премиер и двама министри

Д-р Атанас Атанасов обмисля да се съкратят 190 легла, но не и лекари

Най-старото медицинско здравно висше заведение напомня, че в 100-годишната болница лекуват 241 университетски преподаватели

Политическо овладяване на ново ниво, нови форми на натиск, активиране на кръгове около бивш министър, семейни връзки между бивш директор и настоящ ректор...

Описания като за война или най-малкото - като в криминален трилър. Така обаче изглежда ситуацията според д-р Атанас Атанасов, новия директор на “Александровска”. Бившият управител на ловешката, шуменската и болницата в Нови пазар наследи освен най-старата и голяма университетска болница в България

и над 70 милиона

лева натрупана

финансова загуба

и над 52 милиона

лева задължения по времето, когато неин директор е проф. Костадин Ангелов, настоящ депутат от ГЕРБ и голям критик на здравния министър и случващото се сега в здравеопазването.

В петък се разбра чрез сайта “Капитал”, че д-р Атанас Атанасов е изпратил писмо до здравния министър Стойчо Кацаров и образователния проф. Николай Денков. От текста става ясно, че д-р Атанасов подозира Медицинския университет в България, че опитва да спре преструктурирането на здравното заведение, в което работят 437 лекари.

И не само това - новият директор вижда зад уважаваната фигура на ректора академик Лъчезар Трайков ръката на бившия здравен министър и бивш шеф на “Александровска” проф. Костадин Ангелов.

Малко предистория - бившият вече здравен министър на ГЕРБ влезе неочаквано в политиката, след като разбра, че негов конкурент за поста ректор на Медицинския университет преди повече от година ще е академик Трайков. Ангелов на пратика се отказа от състезанието, тъй като внушителна част от академичната общност застана зад известния невролог. Той също е бивш директор на “Александровска” и по негово време успява да стопи тогавашните дългове на болницата.

Вероятно д-р Атанасов, който не познава взаимоотношенията в медицинските среди, не е бил запознат с тези детайли от взаимоотношенията в академичната общност. 

Новият директор на “Александровска” обаче вижда зад Медицинския университет и още един свой “враг” - проф. Борис Богов. Известният български нефролог наследи проф. Ангелов и затова вероятно заплати с поста си тази стратегическа грешка 6 месеца по-късно, а с д-р Атанасов се явиха на последния конкурс. Прокуратурата пък преди седмици обяви, че

няма нарушения

при краткото

управление на

проф. Богов,

който все още е шеф на Клиниката по нефрология.

От публикацията в “Капитал” не става ясно дали в официалното писмо на д-р Атанасов до двамата министри е отбелязан впечатляващият личен факт, че академик Трайков и професор Богов са сватове и това също е част от обяснението за напрежението между “Александровска” и Медицинския университет.

В оригиналния документ, с който “24 часа” не разполага, д-р Атанасов обяснява, че първо проф. Богов, а след това и ректорът академик Трайков са заплашили да отнемат статута на университетка Александровска болница. Според новия директор целта е да се спре нейното потенциално преструктуриране.

В понеделник сутрин ректорският съвет на Медицинския университет също разпрати писмо. Получатели освен медиите са президентът Румен Радев, премиерът Стефан Янев, министрите на здравеопазването Стойчо Кацаров и на образованието проф. Николай Денков.

Най-старото медицинско учебно заведение категорично опровергава тревогата на д-р Атанас Атанасов, че ще предприема каквито и да било стъпки за отнемане на статута на университетската болница.

“В Медицинския университет работят съмишленици, а не противници на реформата в “Александровска”, уверява ректорът в писмото. Той предлага среща с най-важните хора в държавата, за да сподели ръководството на МУ своята визия за “оздравяване на болницата, в която се трудят 241 университетски преподаватели, 245 специализанти и 77 докторанти. (Виж пълния текст долу).

Какво се

случва в

“Александровска”

Д-р Атанас Атанасов говори сравнително рядко пред медии. За замисляните реформи спомена за първи път на пресконференция на 7 септември, след като здравното министерство пусна информация за дълговете на болницата. Още тогава каза, че те нямало да засегнат учебния процес, като не стана ясно какво има предвид.

Повече подробности за промените даде пред Би Ти Ви в петък. Той описа визията за оздравяване на болницата, предложена от създадената от него с тази цел работна група.

“Предлагат се обединения на някои от клиниките, които извършват дублиращи се действия и редуцкия на леглата, но не до 50%.

Предложенията

са базирани на

база на средната

използваемост в

период от 3 г.”, обясни Атанасов.

Предложените за обединени клиники са тази по нефрология, по нефрология и трансплантация и по хемодиализа, като втората в момента изобщо не функционирала, стана още ясно от думите на Атанасов.

“Предложението на комисията е тези три клиники да се слеят в една, което ще оптимизира работните процеси, от една страна, а от друга, ще доведе до подобряване на финансовия резултат, без да наруши изпълнението на дейностите, които се извършват в нея, тъй като ще бъдат оставени отделни отделения, подструктури на тази клиника. Това спестява административни разходи”, допълни той.

Имало и още една работна група, чиято цел била

да актуализира

вътрешните

правила за

формиране на

работни заплати, включително и на допълнителните възнаграждения, които да бъдат обвързани с финансовите резултати на отделните структури, обясни още Атанасов.

Ръководствата на болницата и университета са имали три срещи, се разбира от писмото на Медицинския университет.

Какво са разбрали лекари и преподаватели от своите разговори с д-р Атанас Атанасов и екипа му? И особено на петъчната среща, която очевидно е била взривяваща за новия директор на “Александровска”, за да изпрати той писмо за помощ до здравния и образователния министър.

Съкращаване на общо 190 болнични легла от всички клиники на “Александровска” е засега първоначалната идея за промяна в дейността на лечебното заведение с цел да се намалят натрупаните 52 млн. лв. дългове.

Предложението на работната група е представено на шефовете на клиники по време на медицински съвет в петък. Дали това ще е окончателното решение на директора на болницата д-р Атанас Атанасов и

дали ще има

преструктуриране

на клиники,

обаче се очаква

да стане ясно

към края на тази

седмица

Засега заповеди от негова страна за конкретни действия няма, а той ще мине през всички клиники тази седмица и ще разговаря с шефовете им с цел да се предприемат оптимални действия, които да не нарушават работата на самите клиники, обясниха пред “24 часа” медици, участвали в срещата. Пред Би Ти Ви в петък Атанасов обяснява още, че всички предложения ще бъдат обсъдени със синдиката в болницата и ще бъдат решение на Съвета на директорите.

Въпреки информацията, че се готви преструктуриране обаче, на срещата в петък Атанасов не е споменавал нито тази, нито думата “сливане”.

Съобщил е

само идеята за

съкращаването

на 190 легла,

като най-голямо орязване било предвидено за момента за Клиниката по пропедевтика с 40% - от сегашните около 60 се планира орязване с 20 легла. В други клиники се планира съкращаване и с по-малко легла. В Клиниката по лицево-челюстна хирургия например е заложено орязване с 5 легла, в Клиниката по нефрология - 4, в Клиниката по нефрология и трансплантация - 7, а в диализата с 5 легла.

На срещата Атанасов говорил и за орязване на щатове, но обяснява и че нямало да има съкращаване на персонал.

На практика обаче това е невъзможно, защото зад всеки щат стои съответен човек. Освен това назначаването на всеки лекар и медицинска сестра е пряко обвързано с броя на леглата, защото на 1 лекар би трябвало да се падат по около трима пациенти, които да обслужва, а на една сестра - около 6, затова и разчетът на персонала е спрямо броя легла.

“Към момента не се обмисля уволнение на лекари. Вероятно ще има съкращаване в щатните таблици, но ако се наложи освобождаване, това ще стане по съответните правила, разписани в Кодекса на труда и колективния трудов договор”, каза по темата в петък Атанасов. От думите му обаче стана ясно и че основно с преструктурирането се търси намаляване на администрацията.

“Като съкратиш с 20% леглата, трябва да съкратиш и с 10 до 20% и хората”, коментираха обаче медици от Александровска болница. Те не разбират и логиката как орязването на разходите ще подпомогне решаването на проблема с дълговете, когато то е свързано с орязване на приходите. Съкращаването на легла

води до

по-малък прием

на пациенти и

съответно

по-малко приходи,

тъй като здравноосигурителния модел залага този принцип на разплащане с лечебните заведения. Затова и всяко едно от тях се стреми да има повече легла.

Като цяло всяко преструктуриране на клиниките в Александровска болница под формата на обединение не е лесно изпълнимо заради павилионния принцип, по който тя е изградена и работи. Лечебното заведение е единственото у нас, чиято дейност е организирана в 24 отделни сгради. Конкретно клиниките по нефрология, нефрология и трансплантация и хемодиализа например, за които се предлага сливане, са в две отделни сгради на 400 метра разстояние и според медици от болницата преместването би било много трудно.

Как академичното ръководство обясни своята позиция:

Медицинският университет търси решения, иска среща с президент и премиер

Акад. Лъчезар Трайков категорично отрича да се готви отнемане на университетския статут на “Александровска”

Писмото до президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и министрите на здравеопазването и образованието - Стойчо Кацаров и проф. Николай Денков, в което ръководството на МУ-София, иска среща с тях по казуса с Александровска болница, бе изпратено и до медиите.

Публикуваме текста му без редакторска намеса.

В Медицинския университет работят съмишленици, а не противници на реформи, които биха помогнали на “Александровска” да се изправи на крака в изключително тежък за медицинското съсловие и пациентите период на непозната зараза. 

Да, университетът е силно загрижен за състоянието на УМБАЛ “Александровска”, защото сме загрижени за качеството на обучението на нашите студенти в най-голямата болница в България. Да, тревожим се и за съдбата на преподавателския състав, който работи в УМБАЛ “Александровска”, защото

с днешна дата

това са 241

преподаватели,

245 специализанти

и 77 докторанти

Тази болница не е просто място за практическо обучение на бъдещите медицински специалисти, а е болница, с която е свързана професионалната и лична съдба на тези няколкостотин преподаватели, специализанти и докторанти. Тя е тяхното бъдеще като научни работници, тук са техните експертни контакти – накратко,

“Александровска”

е тяхната

Алма матер

Поради това и МУ-София, в продължение на години инвестира всяка година средно по 4 млн. лева за ремонти на учебни зали и закупуване на апаратура, която подпомага научната и образователна дейност, но и издига клиничния капацитет и престиж на болницата.

Точно защото сме съпричастни да се намерят бързо най-ефективните оздравителни мерки, но защото сме и убедени, че проблемите се решават с диалог, проведохме два разговора с директора на УМБАЛ “Александровска”, включително и на Ректорски съвет на 30.08.2021г., на който д-р Атанасов беше специално поканен.

Отправихме

предложения за

обединяване на

усилията ни в

посока търсене

на решение за

спасяване на

болницата, декларирахме готовност за подкрепа от страна на университета.

Д-р Атанасов, на свой ред, покани ръководството да присъства на заседанията на комисията, която изработва проект за преструктуриране на болницата. В резултат на тази покана ректорът и деканът на Медицински факултет проф. Буланов посетиха заедно заседанието на 7.09.2021 г., а деканът посети сам и предходното заседание – на 1.09.2021 г.

Ясно подчертаваме - на нито една от срещите и разговорите не е била обмисляна отмяна на университетския статут на болницата. Нито гласно подобна мярка е споделяна от ректора академик Трайков или от друг от ръководителите на университета.

Медицинският

университет

категорично

не участва в

политически

схеми,

нито търси конфликти. Ние търсим решения. 

Нашата визия е да подпомогнем болницата, за да бъде оздравена ефективно. Без да се засяга качеството на образованието, което университетът предлага. Без да се налага съкращаване на експерти - медици и преподаватели. С повторно преразглеждане на задълженията и с правилно приоритизиране на ценностите, които трябва да са в основата на управлението на болнично заведение от подобен ранг.

Готови сме да подкрепим всяка идея, да споделим нашата визия, за да опазим “Александровска” и като основна университетска структура, и като болнично заведение.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мораториумът върху дейността на "Борисов 3" е противоконституционен

Мораториумът върху дейността на "Борисов 3" е противоконституционен

Вижте как изтеглят заседналия край скалите на Яйлата товарен кораб "Вера Су" (На живо)

Вижте как изтеглят заседналия край скалите на Яйлата товарен кораб "Вера Су" (На живо)

Ученици влизат в училище Снимка: Архив

Без маски в часовете по музика в центровете за личностна подкрепа

МОСВ разпореди да спре разтоварването на “Вера Су”, методът се различавал от одобрения

МОСВ разпореди да спре разтоварването на “Вера Су”, методът се различавал от одобрения

100 декара изпепели пожар край доспатско село

100 декара изпепели пожар край доспатско село

Самолет „Спартан“ от състава на ВВС Снимка Архив

ВВС са домакин на европейската тренировка със „Спартан“

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber