Медицинският университет: Съмишленици сме, а не опоненти на "Александровска"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10175673 Медицинският университет: Съмишленици сме, а не опоненти на "Александровска" Медицинският университет: Съмишленици сме, а не опоненти на "Александровска" www.24chasa.bg
Акад. Лъчезар Трайков
Акад. Лъчезар Трайков

Учебното заведение с писмо поиска среща с президента, премиера, здравния и образователния министър, за да сподели подкрепа и визия за "оздравяването" на университетската болница. Никога не е искано отнемане на този й статут

Среща с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, здравния и образователния министър Стойчо Кацаров и проф. Николай Денков поиска ръководството на Медицинския университет в София. Идеята е на нея то да представи своя визия за спасяването и оздравяването на УМБАЛ “Александровска” и като цяло да се обсъди бъдещето на болницата, за която стана ясно, че е натрупала загуби в размер на близо 70 млн. лв. 

В края на миналата седмица излезе информация, че заради готвено от новия директор на болницата преструктуриране, МУ-София имал намерение да иска отмяна на статута на лечебното заведение като университетско, затова и от учебното заведение излязоха с позиция.

"Бихме искали да внесем и яснота по повод неверни твърдения, отправени в публичното пространство, към най-старото и най-голямо медицинско висше учебно заведение в България и неговите ръководители. В писмо, изпратено до Министерство на образованието и науката и до Министерство на здравеопазването, директорът на УМБАЛ „Александровска“, д-р Атанас Атанасов заявява, че ректорът, академик Лъчезар Трайков е обявил, че ще иска отмяна на статута на университетска болница в знак на несъгласие с предлаганите от новото ръководство промени", пишат от МУ-София в официално писмо, с което "24 часа" разполага.

Ето и пълния текст в него.  

В Медицинския университет работят съмишленици, а не противници на реформи, които биха помогнали на “Александровска” да се изправи на крака в изключително тежък за медицинското съсловие и пациентите период на непозната зараза.

Да, университетът, е силно загрижен за състоянието на УМБАЛ „Александровска“, защото сме загрижени за качеството на обучението на нашите студенти в най-голямата болница в България. Да, тревожим се и за съдбата на преподавателския състав, който работи в УМБАЛ “Александровска”, защото с днешна дата това са 241 преподаватели, 245 специализанти и 77 докторанти. Тази болница не е просто място за практическо обучение на бъдещите медицински специалисти, а е болница, с която е свързана професионалната и лична съдба на тези няколкостотин преподаватели, специализанти и докторанти. Тя е тяхното бъдеще като научни работници, тук са техните експертни контакти – накратко, “Александровска” е тяхната Алма Матер. Поради това и МУ-София в продължение на години инвестира всяка година средно по 4 млн. лева за ремонти на учебни зали и закупуване на апаратура, която подпомага научната и образователна дейност, но и издига клиничния капацитет и престиж на болницата", посочват в писмо до медиите от университета. 

Точно, защото сме съпричастни да се намерят бързо най-ефективните оздравителни мерки, но защото сме и убедени, че проблемите се решават с диалог, проведохме два разговора с директора на УМБАЛ „Александровска“, включително и на Ректорски съвет на 30.08.2021г., на който д-р Атанасов беше специално поканен.

Отправихме предложения за обединяване на усилията ни в посока търсене на решение за спасяване на болницата, декларирахме готовност за подкрепа от страна на университета.

Д-р Атанасов, на свой ред, покани ръководството да присъства на заседанията на комисията, която изработва проект за преструктуриране на болницата. В резултат на тази покана, ректорът и деканът на Медицински факултет проф. Буланов, посетиха заедно заседанието на 07.09.2021г., а деканът посети сам и предходното заседание – на 01.09.2021г.

Ясно подчертаваме - на нито една от срещите и разговорите не е било обмисляна отмяна на университетския статут на болницата. Нито гласно подобна мярка е споделяна от ректора академик Трайков, или от друг от ръководителите на университета.

Медицинският университет категорично не участва в политически схеми, нито търси конфликти. Ние търсим решения.

Нашата визия е да подпомогнем болницата, за да бъде оздравена ефективно. Без да се засяга качеството на образованието, което университетът предлага. Без да се налага съкращаване на експерти - медици и преподаватели. С повторно преразглеждане на задълженията и с правилно приоритизиране на ценностите, които трябва да са в основата на управлението на болнично заведение от подобен ранг.

Готови сме да подкрепим всяка идея, да споделим нашата визия, за да опазим „Александровска“ и като основна университетска структура, и като болнично заведение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 22 октомври - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 22 октомври - вижте първите страници през годините

4 816 нови случая на COVID-19 - 10.16% от тестваните, 120 души са починали

4 816 нови случая на COVID-19 - 10.16% от тестваните, 120 души са починали

Владимир Каролев

Владимир Каролев - непримирим ту към ограниченията, ту към популизма, винаги автентичен

Проф. Костов Кадър: БНТ

Проф. Костов: Не разчитайте на нивото на вашите антитела

Тръгнаха рокади на посланици, които скараха Борисов и Радев преди година

Тръгнаха рокади на посланици, които скараха Борисов и Радев преди година

Брюксел предлага кадрова помощ и хеликоптери, ако не ги догоним с ваксинацията (Обзор, инфографика)

Брюксел предлага кадрова помощ и хеликоптери, ако не ги догоним с ваксинацията (Обзор, инфографика)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber