Брендо се превърна от кокаинов крал в производител на марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/10173554 Брендо се превърна от кокаинов крал в производител на марихуана Брендо се превърна от кокаинов крал в производител на марихуана www.24chasa.bg
Брендо се превърна от кокаинов крал в производител  на марихуана

Той ще посрещне 56-ия си рожден ден зад решетките

Засега не е ясно дали Румъния и Италия също ще го поискат

За разлика от други бегълци от правосъдието като Ангел Христов и Пламен Галев, познати като Братя Галеви, или убиеца от “Соло” Илиан Тодоров, които успешно се укриват близо десетилетие и повече, приблизително само 4 г. продължи “волният живот” на Евелин Банев-Брендо. В петък стана известно, че наричаният “кокаинов крал” е бил задържан в къща край украинската столица Киев, където с още двама мъже отглежда марихуана. Брендо е бил арестуван на 6 септември, а на 7 септември българските власти били уведомени, че заловеният всъщност е издирваният с червена бюлетина от Интерпол Банев.

Какво е принудило “кокаиновия крал”, за когото преди повече от десетилетие се твърдеше, че има сметки в швейцарски банки, да стигне до гледач на марихуана, само той си знае. Макар и по принцип да е мълчалив, може и да сподели причините със съкилийниците си. Не е изключено да се е издължавал за провалените канали, за да остане жив. Брендо има

три окончателни присъди,

издадени в България,

Румъния и Италия,

Най-голямата е 20 г. затвор за трафик на кокаин, потвърдена от касационния съд в Рим. Другата отново е за трафик и тя е 10 г. лишаване от свобода, издадена в Букурещ. Най-малко е българското му наказание - 6 г. затвор за пране на пари.

По нашето дело от 2014 г. той е с най-леката мярка за неотклонение “подписка”, потвърдена от два състава на Софийския апелативен съд. Причината да бъде с “подписка” е, че дотогава никога не се е укривал от делото, имал добро процесуално поведение, винаги се появявал в съда и не е ставал причина за отлагане на делото. Заради леката му мярка за неотклонение за бягството му се разбра едва след като през април 2018 г. ВКС го осъди окончателно. Когато служителите на съдебната охрана отишли в дома му в кв. “Бояна” в София, за да го отведат към затвора, разбрали, че той вече не е там. Не е ясно кога е напуснал страната, въпреки че официално забраната му да излиза извън пределите на България, не е махана никога.

Отсега е сигурно, че на 8 октомври Брендо ще посрещне 56-ия си рожден ден зад решетките. Едва ли дотогава обаче процедурата по екстрадицията му ще е приключила. Не е ясно колко ще се проточи тя.

Защо е избрал Украйна? Вероятно защото там не действа Европейската заповед за арест, която се прилага само в страните-членки на съюза, и по нея процедурата е доста по-съкратена. Тя се развива в рамките на 40 дни. Затова и повечето бегълци от правосъдието предпочитат държави извън Европейския съюз.

Засега

не е ясно дали Италия и Румъния

също ще изпратят искания

за екстрадиция

до украинските власти. Ако това се случи, украинските магистрати ще бъдат изправени пред сложен казус.

Според нашето законодателство, когато две и повече държави искат някого, се вземат предвид много фактори, включително и коя е първата молба за екстрадиция. Ние предвиждаме и питане до Евроджъст (звеното за съдебно сътрудничество на ЕС - б.р.).

Тази служба веднъж вече имаше възможност да се занимава с Брендо през 2013 г., когато Софийският градски съд я попита какво да прави, защото от две държави - Италия и Румъния, го искаха. Вероятно Брендо ще изправи пред нов казус юристите. Тепърва ще се изяснява къде ще излежава присъдите, получени в Румъния и Италия. Вероятно балгарската ще е първата, а те ще са след това. При разрешенията за екстрадиция, които българските съдилища даваха, се поставяше условие, че при окончателно осъждане той ще изтърпява у нас наказанията, но дали ще е така, тепърва ще се разбере.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Юмиш Мехмедова. Снимка МВР

Търновската полиция издирва Юмиш, която намушка сестра си с нож и избяга

СНИМКА: Pixabay

В ареста в Добрич остава шофьор, карал дрогиран

Гриша Ганчев

Гриша Ганчев оправдан и на втора инстанция за данъчни престъпления

Във Варна задържаха шеф на танцова школа, блудствал с дете

Във Варна задържаха шеф на танцова школа, блудствал с дете

Васко Колев остава в ареста.

Убитият в Първомай загубил 3 л кръв, нападателят остава в ареста

Трима мъже и две жени са задържани в РУ Димитровград за държане и съхранение на наркотици
Снимки: ОД на МВР Хасково

Как заловиха трима мъже и две жени с наркотици в кофа и 1800 лева (Снимки)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber