Обмислят удължаване на електронното преброяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/10173412 Обмислят удължаване на електронното преброяване Обмислят удължаване на електронното преброяване www.24chasa.bg
Сергей Цветарски
Сергей Цветарски

Обмисля се удължаване на електронното преброяване. Решението обаче трябва да се вземе от Централната комисия по преброяването и правителството.

Данните към 12 часа днес показват, че електронно са се преброили 459 118 души, които живеят в близо 200 хиляди домакинства. Последните три дни, независимо от затрудненията, които имахме, се преброяват по около 100 000 души на ден. Въпреки това темповете са по-ниски от това, на което се надяваме. Това съобщи в интервю за БТА председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Онлайн преброяването не тръгна гладко заради атаките срещу информационния сайт, през които се влиза в системата, каза Цветарски и допълни, че тези атаки са наложили да се ограничи капацитетът на системата, което е затруднило регистрацията. "В първите дни на електронното преброяване имаше DDoS атаки или атаки тип "отказ от услугата". Изолираните IP адреси са предимно от Китай. Най-силната атака, която имахме, надвишаваше 250 гигабита трафик в секунда. В България не е имало толкова голяма DDoS атака досега", каза председателят на НСИ.
Атаки с генериране на огромен зловреден трафик има и тяхната цел е да блокират работата на системата ни, заяви председателят на НСИ. Той съобщи, че няма опит за проникване и източване на данни от системата и допълни, че в публичното съзнание всяка кибер атака се възприема като хакерска. Така или иначе има опит да се дискредитира процесът и това създаде трудности за хората, които имаха желание да се преброят електронно. Като водеща институция при преброяването, НСИ и лично аз носим отговорност. Извинявам се на хората за трудностите, благодаря на тези, които се преброиха, и апелирам останалите също да го направят, каза още председателят на НСИ. Той подчерта, че целта на този тип атаки не е да изтекат данни. Целта е да се блокира процесът. Данните, които попълват хората, са защитени, заяви Цветарски.
Според него е нормално да се даде малко повече време за електронно преброяване, най-малко за да бъдат компенсирани първите дни, в които заради трудностите, много хора се отказаха да се преброят електронно. 
За първите четири работни дни на телефона на колцентъра за преброяването са се обадили 18 260 души, каза Цветарски и допълни, че само в последния час е имало няколко обаждания, че регистрацията с една определена поща не работи. "Случаите се проверяват един по един и се оказа, че хората обикновено бъркат разширението - пишат .bg вместо .com. Има хора, които се опитват да се регистрират по няколко пъти, защото изведнъж решават, че ще напишат друг адрес. Естествено системата ги отхвърля, защото разпознава, че човекът е един и същ. Част от затрудненията са свързани с отбелязване на местоживеенето на картата", описа Сергей Цветарски затрудненията на хората при преброяването.
Председателят на НСИ се надява след 10 години регистрите в страната ни да бъдат на такова равнище, че да направим преброяването само по административни източници.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с млади симпатизанки на движението

Карадайъ от Глоджево: Тупат се в гърдите за мерките, а сме първи по смъртност

Българи чакат да гласуват в Лондон на предишните избори. Сега за вота на 14 ноември във Великобритания ще бъдат разкрити 132 секции.

СНИМКИ: АРХИВ

ЦИК и Външно се разбраха да няма туристически секции, за да не разхождат напразно машини

Пламен Йоргов правеше сувенирни пликчета в плевенския затвор през 2004 г.

СНИМКА: АВТОРЪТ

Убиец на три деца е библиотекар в плевенския затвор

Така изглеждаше опашка от желаещи да гласуват в посолството ни в Париж на последните избори. СНИМКА: ДИЛЯН ЦЕНОВ

Ето в кои градове в чужбина ще бъдат открити секции за изборите

ЙОРДАН ЦОНЕВ

Йордан Цонев: Радев не разбра ролята си, Карадайъ е политик от изчезващ вид

Проф. Анастас Герджиков

Проф. Герджиков: Да се възстанови щабът, а не камшик да управлява кризата

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber