Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии

https://www.24chasa.bg/novini/article/10173405 Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии Пари веднага за бизнес, медици и туризъм, 120 лева към всички пенсии www.24chasa.bg
В заседание, продължило в петък над 10 часа, депутатите приеха актуализацията на бюджета.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
В заседание, продължило в петък над 10 часа, депутатите приеха актуализацията на бюджета. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Приходите с 2,5 млрд. лв.

повече, разходите с 2,3 млрд.

8 лева партийна

субсидия оцеля отново

Скандал предизвика

предложението пътните

фирми да получат пари с

анекси към договорите

Парите, предвидени в актуализацията на бюджета, за подпомагане на бизнеса, включително и за туризма, както и за медиците на първа линия, тръгват веднага. Министерства, за които бе гласувано да се дадат допълнителни средства, също ще го получат до края на този месец.

Добавката от 120 лв. за всички пенсионери ще започне да се плаща от октомври, тогава ще бъде преведена и допълнителната субсидия за общините.

Плащането за покупка на ремдесивир и на още ваксини, ако се налага ще стане, щом бъде сключен договор. Отпуснатите пари за ремонт на оградата по границата с Турция ще се дадат след обявяването на обществена поръчка, а останалата част за справяне с евентуална нова емигранска вълна ще бъде получена от МВР също през този месец.

Това са планирали от Министерството на финансите, след като в петък актуализацията на бюджета бе приета окончателно. Гласуването приключи в 1,50 часа в нощта срещу събота след 10 часа почти непрекъснати дебати, няколко прегласувания и периодично напрежение сред депутатите.

В пленарната зала бе гласувано увеличаване на приходната част на бюджета с 2,5 млрд. лв., а разходната - с 2,3 млрд. Другите параметри са ръст на икономиката от 3,5%, повишено потребление на домакинствата от 2,8 на сто, 2,1% инфлация, 5,3% безработица, 4,4% дефицит. Помощта за бизнеса е над 400 млн. лв., 222 млн. са за социална подкрепа, 133 млн. лв. за избори, парите са достатъчни и за балотаж на вота 2 в 1 за парламент и президент през ноември. Над 60 бяха депутатските предложения, направени между двете четения на актуализацията. Около 40 от тях не стигнаха до зала, тъй като бюджетната комисия реши, че сега ще се обсъждат и гласуват само онези, които са относими с парите на държавата до края на тази година.

Всеки

допълнителен

разход бе

разписан в

детайли

за какво да бъде похарчен, за да не разписва празен чек на правителството. Така за здравеопазване са предвидени 225 млн. лв., в които са включени пари за ваксини и ремдесивир.

Депутатите разпределиха 60 млн. лв. за ведомствата, които отговарят за мигрантски натиск, ако това се наложи. За Министерството на отбраната бяха гласувани допълнително 20 млн. лв., за МВР - 37 млн. лв., и за агенцията за бежанците 700 хил. лв.

Допълнителни 23 млн. лв. отидоха към бюджетите на образователните институции. Общините получават още 100 млн. лв. трансфер за справяне с кризата, породена от пандемията.

За първи път компенсации ще получат и авиопревозвачи и туроператори – туризмът получава допълнително 60 млн. лв., а 6 млн. лв. са за обезщетения за провалени пътувания. Бонуси ще има за служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда.

КЕВР обаче

няма да получи

първоначално

предложените

16,3 млн. лв. за

изплащане на

обезщетения по

загубени дела

заради определени по-ниски цени на тока от водни централи.

Предложението на служебния кабинет бе на регулатора да бъдат предоставени тези пари, но да им се орежат средствата за дрехи. Депутатите в зала обаче не го приеха.

Предложението на служебния финансов министър Асен Василев да се промени Законът за обществените поръчки, така че да може с анекси към сключени договори между АПИ и пътните фирми да им се плати стойността на фактурираните дейности до края на годината обаче взриви залата след полунощ в петък.

“Това е много важно решение, става въпрос за около1,3 млрд. лв. Такова решение би позволило да се направят допълнителни възлагания на стойност до 100 млн. за зимната поддръжка.

Т.е. ако това не се направи, няма кой да чисти пътищата. Никога не сме правили подобно нещо, тъй като има правени плащания по тези договори в нарушение на Закона за обществените поръчки”, мотивира предложението си Василев.

Депутатите обаче се обявиха против, защото не било работа на Народното събрание да се меси в договорни отношения. След размяната на разгорещени реплики стана ясно, че това предложение дори не подлежи на дискусия, тъй като не е съвместимо с предмета на обсъждането - дебати по бюджета.

Спор предизвика

и настояването

за намаляване

държавната

субсидия за

партиите от

8 на 1 лев

“Хайде ние като партии да покажем, че можем да бъдем отговорни и нека приемем партийната субсидия в този бюджет да бъде един лев”, предложи Тошко Йорданов от ИТН. “Бих размислил върху вашето предложение, ако ми кажете колко ще се изхарчат за избори, защото не направихте правителството”, опонира Иван Иванов от БСП. От “Изправи се БГ! Ние идваме!” ще подкрепим предложението, върнахме парите над 1 лев от държавната субсидия, така както беше гласувано на референдума през 2016 г.” заяви Мая Манолова. Предложението обаче не получи други гласове извън тези на двете партии.

По време на дебатите Мария Капон от ИБГНИ и Иван Тотев от ГЕРБ застанаха заедно на трибуната, за да защитят предложение за допълнителен трансфер към общините.

“Ние сме от Майнатаун, моля ви се! Я сега тука, майна. А - а - а! Все пак Пловдив е нашата България! Я по-кротко!”, каза през смях Капон и двамата с Тотев опитаха да обяснят за какво редакционно предложение настояват. Тотев прегърна съгражданката си с усмивка.

“Ние може всички да сме от различни партии, но когато стане въпрос за Пловдив, много бързо се събираме. Така че, ако обичате, хайде малко по-кротко!”, обърна се към колегите си в залата Капон, за да утихнат смехът и шумът.

Това не се хареса на Атанас Костадинов от БСП, който се обърна към председателя на събранието Ива Митева с думите: Както противопоставянето и хаосът, така и подобно веселие могат да ни излязат през носа. Моля, вземете мерки, такъв Пловдивски панаир да не се повтаря!, призова той.

След като мина окончателното гласуване, финансовият министър Асен Василев заяви, че

държавата има

пари, общият

ресурс, заделен

за справяне с

четвъртата

вълна на

пандемията,

е 3 млрд. лева

Не се налага увеличаване на дълга, нито промени в данъците. Ако нямаше актуализация, тези пари не можеше да стигнат до хората, посочи Василев.

Заради забавяне на плана за възстановяване, който още не е финализиран и внесен за одобрение в ЕК, може да се наложи да се тегли допълнителен заем, за да се покрият разходите от бюджета, заяви обаче в неделя по БНТ депутатът от ИТН Пламен Данаилов. В актуализацията са включени 400 млн. лв. приходи като част от авансовото плащане по плана, което България очаква да получи до края на тази година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

ВАНЯ КАРАГАНЕВА

“Уволнената” висша чиновничка все още е шеф на активи за 1,2 млрд. лева

Андрей Ковачев: Стартира дискусия за уеднаквяване на зарядните устройства

Андрей Ковачев: Стартира дискусия за уеднаквяване на зарядните устройства

Още по време на откритото заседание за цената на газа, която ще е в сила през декември, шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов заяви, че ще има по-голямо поскъпване от заявеното.

Паднаха надеждите за по-евтин газ – за декември скочи с 9,9% и е над 100 лв. (Обзор)

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Атанас Пеканов: Повишаване на минималната работна заплата вдига и доходите

Практическо ръководство за използване на изтекли домейни за SEO

Практическо ръководство за използване на изтекли домейни за SEO

България защитава пред съда на ЕС своите превозвачи

България защитава пред съда на ЕС своите превозвачи

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber