Шефът на "Булгартрансгаз" представи на енергиен форум в Солун газовите проекти на компанията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10169435 Шефът на "Булгартрансгаз" представи на енергиен форум в Солун газовите проекти на компанията Шефът на "Булгартрансгаз" представи на енергиен форум в Солун газовите проекти на компанията www.24chasa.bg
Владимир Малинов
Владимир Малинов СНИМКА: 24 часа

„В изпълнение на общоевропейските цели за диверсификация на енергийните източници и осъществяване на енергийния преход „Булгартрансгаз“ рехабилитира и разширява съществуващата мрежа и изгражда нови газови връзки“. Това съобщи пред участниците и гостите на Енергийния форум на Югоизточна Европа, който се провежда в Солун, директорът на компанията Владимир Малинов. Той представи проектите, по които българският газопреносен оператор работи.

Във форума участваха посланиците на САЩ в страните от Югоизточна Европа, представители на държавни и частни енергийни компании от региона, както и енергийните министри. 

„Една от първите стъпки за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа бе увеличението на капацитета на точката на свързване Кулата - Сидирокастро от 1 млн. куб. м  на ден до 6,1 млн. куб. м в посока България и от 10,1 млн. куб. м на ден до 11,1 млн. куб. м  в посока Гърция“, припомни Малинов. В момента компанията работи за свързване за интерконектора Гърция  -България (IGB) към националната мрежа. Капацитетът на точката за свързване с IGB ще бъде до 3 млрд. куб. м на година  от Гърция към България и 0,7 млрд. куб. м от България към Гърция.

Успоредно с това се развива и проектът за нова газова връзка България - Сърбия с капацитет от 1,8 млрд. куб. м на година с възможност за реверсивен пренос. Наличният свободен капацитет на точката на свързване Киреево - Зайчар е 7,6 млн.куб.м/ден в посока от България към Сърбия и 32 млн. куб. м/ден в посока от Сърбия към България.

За „Булгартрансгаз“ е важно и

развитието на проекта за инфраструктура за транспортиране на водород и нисковъглеродни газообразни горива

в Източномаришкия въглищен регион. Той е част от проекта за Националния план за възстановяване и устойчивост и предвижда 125 км газопровод, пригоден за пренос на водород. До постигането на достатъчно производство на водород, инфраструктурата ще транспортира природен газ и други нисковъглеродни газообразни горива и техните смеси в различни пропорции. Газопроводът ще бъде свързан към съществуващата газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“  и към IGB.

В момента се работи по проект за

осигуряване на допълнителен капацитет

за съхранение на природен газ в подземното

газово хранилище в Чирен

е важен инструмент, гарантиращ сигурността на доставките на газ. Той е един от проектите от общ интерес за ЕС и е сред приоритетните за инициативата „Три морета“. Разширението на подземното газово хранилище е в синергия с проекта за терминал за втечнен природен газ в близост до Александруполис и ще позволи на търговците на газ и потребителите в региона да се възползват пълноценно от динамичното развитие и конкурентните предимства, предоставени от пазара на втечнен природен газ. Малинов припомни, че "Булгартрансгаз"  вече финализира сделката и е вписан като акционер с 20% дял на участие в проектната компания за изграждане на терминала.

Всички изброени проекти, по които българският газопреносен оператор работи последователно през последните години имат за цел да спомогнат за постигане на енергийна ефективност, сигурност и икономически растеж в региона на Югоизточна Европа и стимулират регионалното развитие и интеграция.

В рамките на форума Малинов се срещна с колегите си от гръцкия национален газопреносен оператор DESFA, с които обсъди напредъка по реализацията на проекта за изграждане на терминала за втечнен природен газ в близост до Александруполис. Той разговаря и с представители на газопреносния оператор на Северна Македония във връзка с бъдещото развитие на мрежата в региона. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ обсъди и актуални въпроси с представителя на Бюрото за енергийни ресурси на САЩ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Даниел Лорер

Министър към бизнеса - вече не ви трябва човек за кредит от ББР (Обновена)

Министърът на туризма Христо Проданов и посланика на Република Грузия у нас Н.Пр. Тамуна Лилуашвили обсъдиха възможността за създаване на директна самолетна линия между България и Грузия. Снимка министерство на туризма

Министър Проданов говори с посланик за директна самолетна линия с Грузия

“ББР Лизинг” е дъщерно дружество на Българската банка за развитие

Лизинг с 0% самоучастие за закупуване на транспортни средства предлага ББР

Сградата на Европейска комисия

ЕК одобри още 3 млн. евро държавна помощ за българския туризъм

351 милиона продадени смартфони в Китай за 2021 г.

351 милиона продадени смартфони в Китай за 2021 г.

Строителните разрешителни само онлайн, предлагат строителите в нов закон

Строителните разрешителни само онлайн, предлагат строителите в нов закон

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber