Брюксел: Всички банки да изчисляват еднакво капиталова адекватност и кредитен риск

https://www.24chasa.bg/novini/article/10157525 Брюксел: Всички банки да изчисляват еднакво капиталова адекватност и кредитен риск Брюксел: Всички банки да изчисляват еднакво капиталова адекватност и кредитен риск www.24chasa.bg
ДИМИТЪР РАДЕВ
ДИМИТЪР РАДЕВ

Устойчивите трезори подкрепят по-добре реалната икономика при криза, смятат управителите на 19 държави от ЕК, сред които и управителят на БНБ Димитър Радев


Всички банки, които работят в ЕК да започнат да изчисляват капиталовата си адекватност на основата на едни и същи рисково претеглени активи, което гарантира прозрачност и изгражда доверие в капиталовите структури на банките.
Това се заявява в съвместно писмо, подписано от управителите на 19 централни банки от ЕК, вкл. и от гуверньора на БНБ Димитър Радев. В него те призовават държавите-членки да прилагат новият Базелски подход.
Този подход по отношение на кредитния риск пък трябва да бъде приложен така, както е договорено в световен мащаб, т.е. с много по-висока чувствителност към риска отколкото предишния. Това поставя банките в условия на равнопоставеност, мотивират се те.
Третата препоръка е държавите от ЕС да сведат различията в националните регулации до минимум, което ще улесни единния контрол и взаимодействието между банките.
Пандемията показва, че по–устойчивите банки са по-способни да подкрепят реалната икономика, дори и по време на криза. Осигуряването на устойчивост на банките е добра предпоставка за икономически растеж, нещо от което Европа очевидно се нуждае. Както световната финансова криза, така и пандемията показаха взаимосвързаността между икономиките в световен мащаб. Това, което се случи с високорисковите експозиции в САЩ, както и в Ухан, засегна всички нас. В такава обстановка за всички нас е за предпочитане въвеждането на минималните Базелски стандарти, за да се гарантира устойчивостта, от която се нуждаем. ЕС не прави изключение от това, се казва още в писмото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Пеканов: Ресурсът от Плана за възстановяване е значим, но няма да ни реши проблемите

Втората конференция на ООН за устойчив транспорт приключи с „Декларация от Пекин“

Втората конференция на ООН за устойчив транспорт приключи с „Декларация от Пекин“

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов

Николай Павлов, шеф на "Булгаргаз": Високите цени на тока не може да се свързват с тези на газа

Стефан Чайков

Инж. Стефан Чайков: Очаквам да се разберем с институциите

Левон Хампарцумян. Кадър БНТ

Хампарцумян: Ако цената на олиото тук е висока, пазарувайте в друга държава

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Пеканов: Миньорското недоволство е разбираемо, няма да останем без ток

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber