Не стига само секс за здрава връзка, трябва и уважение към родата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10148484 Не стига само секс за здрава връзка, трябва и уважение към родата Не стига само секс за здрава връзка, трябва и уважение към родата www.24chasa.bg
От отношението към семейството на половинката зависи колко дълго ще сте заедно.
От отношението към семейството на половинката зависи колко дълго ще сте заедно. СНИМКА: Пиксабей

Проучване установи кои са факторите за дълготрайни отношения

Когато човек започва любовна връзка, обикновено не се пита колко дълго ще продължи. Ръководи се от неща като сексуално привличане, романтични преживявания и желание да постигне пълна хармония с партньора. Въобще търси начин колкото може по-бързо да стигне до усещането, че са един за друг или поне някой от близките му да получи подобно просветление и да го насърчи да продължи да инвестира емоции и време в новото партньорство. Често, след като първоначалната еуфория отмине, започват да се появяват и въпросите струва ли си да останете заедно, колко дълго може да е и необходими ли са някакви компромиси, за да се случи това. Правят се опити за поставяне на условия и изясняване на очаквания. И колкото и искрено и прецизно да се осъществява този преход към дълготрайно партньорство, много пъти двойките се сблъскват с неуспех, защото са заложили на маловажни въпроси или пък са смятали, че с времето могат да постигнат това, което в момента не се получава.

Наскоро учени от университета в Никозия успяха да очертаят 11 ключови фактора за постигане на дълготрайни отношения. Преподавателите по социални науки Менелаос Апостолу и Христофорос Христофору проведоха две проучвания по въпроса. В първото помолиха 187 души да споделят в онлайн анкета всички черти, които искат да притежава техният партньор, както и да споделят какви отношения са имали и какво ги е мотивирало да останат в тях. Въз основа на отговорите им са обобщили 75 неща, смятани за важни, за да има здрава връзка. Те от своя страна са били подложени на проверка сред 675 жени и 511 мъже, които са в брак или дългосрочни отношения. Задачата пред тях е била да оценят половинката си според тези 75 желани черти и да споделят каква е степента на удовлетвореност от отношенията им, както и дали са изпитвали трудности и какви, за да я постигнат. На база техните отговори учените са определили 11-те ключови фактора.

Сред тях на първо място е поставена отдадеността към партньора, следвана от умението да се правят компромиси, вярност и надеждност и едва след това идва доставянето на сексуално удовлетворение, което получава еднакво висока оценка заедно с романтичност и чувствителност. Изненадващо външният вид въобще не намира място сред условията за здрава връзка, но пък отношението към приятелите и роднините на половинката има централна роля. Оказва се, че то е по-важно от това дали партньорът е добър стопанин и умее да готви, и има почти същата тежест като богатство, общи интереси и забавно прекарване заедно.

Проучването е очертало и някои важни корелации между 11-те фактора. Например при хората в дълготрайна връзка са ключови надежност, вярност и добро отношение към приятели и семейство. Когато става въпрос за очаквания за такава, на преден план обаче излизат сексуалното удовлетворение, отдаденост, надеждност, вярност и забавност. Доверяващите се на партньора пък се чувстват по-удовлетворени и уверени, че ще останат дълго заедно. На по-гладки взаимоотношения обикновено се радват хора, които определят половинките си като верни, надеждни, отдадени и умеещи да правят компромиси, а трудности изпитват тези, които търсят заможен партньор с умения в кухнята. Забавлението и сексуалното удовлетворение се свързват с по-кратки връзки, което според кипърските учени не означава непременно, че тези фактори водят до раздяла, а по-скоро, че са характерни за началния етап от любовните отношения.

Те подчертават, че проучването им потвърждава еволюционната теория и по-ранни изследвания, които доказват, че родителите играят роля при избора на партньор, който децата правят. Ако не го одобряват, има вероятност активно да се намесват и да използват манипулационни тактики за прекъсване на връзката. Това обяснява и защо добрите отношения с тях намаляват риска от разпад. Поддържането на разбирателство с приятелите пък е от значение, тъй като те дават “емоционална и материална подкрепа” и хората не искат да бъдат изолирани.

Аманда Мейджър, която е консултант по връзки и секс терапевт в английската благотворителна организация Relate, не е изненадано от голямата роля на родителите и приятелите, за да просъществува една двойка. “Да си харесвате взаимно близките, помага за заздравяване на връзката и дава усещане за принадлежност. Проблеми възникват при всяка двойка и да имаш семейство, на което можеш да се облегнеш, е важно, особено ако то не съди и не се опитва да налага решение”, казва тя.

“Въпреки че всеки от нас търси специфичен набор от качества, които са уникално значими само за нас, има някои психологически характеристики, към които можете да се стремите, за да направите пламъка на отношенията си не само по-силен и по-страстен, но и далеч по-малко вероятно да умре в момента, в който часовникът удари полунощ”, обяснява американският психолог доктор Лиза Файдърстоун. Тя съветва партньорите да проявяват повече зрялост, когато се сблъскват с проблеми. Да ръзсъждават върху случващото се, опитвайки се да разберат как минали събития оформят настоящото поведение. Да бъдат открити, тъй като, когато някой е свободомислещ и отворен, това му позволява да е откровен в изразяване на чувства, мисли, мечти и желания. Да проявяват честност и почтеност, тъй като те са важни за изграждане на доверие. Чувството за хумор също помага за стабилни отношения. “То може да бъде спасител в една връзка. Способността да се смее на себе си и на житейските недостатъци позволява на човек да поддържа правилна перспектива, когато се занимава с чувствителни въпроси. Овен това една от най-големите радости в живота е да можеш да се смееш с някой близък до себе си”, посочва Файдърстоун.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Семейство 24

За да се свали кондом по време на секс, трябва да са съгласни всички участващи в половия акт.

Тайното махане на презерватив е престъпление

70% от потребителите на социални медии редовно споделят снимки на това, което готвят или ядат.

Постването на снимки с храна е вредно за талията

Не забравяйте да флиртувате, съветва австралийската психоложка Мел Шилинг.

Семейното щастие не е дар, трябва да се заработи

Фирми предлагат вече спално обзавеждане изцяло от картон.

Леглата от картон са евтини, модни и стават за секс

Кейт и Лайла Мос работят за една и съща модна агенция, но 19-годишното момиче демонстрира независимост.

По стъпките на мама и тате невинаги е леко

РОБИН ШАРМА

Ако искаш да си герой в живота, ставай в 5

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber