Посрещаме експрес “Връзка с Европа” на гарата в София на 15 септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/10148095 Посрещаме експрес “Връзка с Европа” на гарата в София на 15 септември Посрещаме експрес “Връзка с Европа” на гарата в София на 15 септември www.24chasa.bg
Посрещаме експрес “Връзка с Европа” на гарата в София на 15 септември

За 5 седмици композицията ще обиколи над 100 града на Стария континент

Състои се от 3 типа влакове заради различната ширина на релсите в ЕС

Експресът “Връзка с Европа” ще спре на Централната жп гара в София на 15 септември. Специалната влакова композиция ще обиколи Стария континент като част от проявите по повод на Европейската година на железопътния транспорт - 2021-а.

Влакът тръгна от гарата в Лисабон на 2 септември. По време на 5-седмичното си пътешествие експресът ще спре в над 100 европейски града, включително в страни извън ЕС като Сърбия и Северна Македония.

В България влакът ще влезе през Кулата на 15 септември, а вечерта се очаква да бъде на столичната жп гара. На следващия ден около 14 часа композицията ще се отправи на североизток и ще спре на гарата в Русе на 16 септември вечерта. Оттам влакът “Връзка с Европа” продължава към Румъния.

Крайната му дестинация е Париж, където се очаква да пристигне на 7 октомври. С начална гара в Лисабон, крайна дестинация в Париж и междинна спирка в Любляна влакът символично свързва португалското, словенското и френското председателство на Съвета на ЕС.

Планира се експресът

да пропътува 20 000 км,

пресичайки 33 граници

По маршрута на гарите се предвиждат различни прояви. Любителите на жп транспорта може да следят дебатите, които се провеждат по време на пътуването, и обсъжданията на политиката на ЕС в областта на инфраструктурата и ролята на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), които ще бъдат предавани на живо на сайта на инициативата.

“Железопътният транспорт е оставил трайна диря в нашата богата и обща история. Той обаче е и бъдещето на Европа. Това е нашият път към смекчаване на последиците от изменението на климата и стимулирането на икономическото възстановяване след пандемията на фона на усилията ни за създаване на неутрален по отношение на въглеродните емисии транспортен сектор”, заяви еврокомисарката по транспорта Адина Вълян. По думите ѝ през следващите седмици експресът “Връзка с Европа” ще се превърне в движеща се конференция, лаборатория и форум за обществен дебат за това

как жп транспортът да

се превърне в предпочитания

начин на придвижване,

независимо дали пътуваме за удоволствие, или по работа. “Елате да ни посрещнете, когато спираме на гара близо до вас”, призова еврокомисарката.

Експресът “Връзка с Европа” е продукт на забележителното сътрудничество между Еврокомисията и Общността на европейските железници и инфраструктурни дружества, европейските оператори на жп транспорт, ангажираните с управлението на инфраструктура лица и редица други партньори на равнище на ЕС и на местно равнище. Партньор на инициативата е и дружеството “Български държавни железници”.

Поради различните характеристики на ширината на релсите в Европа експресът се състои от три типа влакови композиции - иберийски, стандартен и балтийски, които ще осъществяват връзка помежду си по маршрута. Проектът е повод да се обърне внимание на липсата на оперативна съвместимост между някои части от европейската железопътна инфраструктура.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

Джереми Кларксън пред табелката на своята ферма, която превърна в декор за новото си телевизионно шоу.

Звездата на “Топ Гиър” Джереми Кларксън стана най-известният фермер на Англия

Kонференция за бъдещето на Европа е поредица от дебати и дискусии, на които европейците споделят своите идеи.

Гергана Паси: COVID и серията избори в България ограничават дебата за бъдещето на Европа

Властите във Великобритания се надяват местните растения да станат по-устойчиви на климатичните промени с помощта на генно редактиране.

Брекзит отваря път за генноредактирани култури

До € 200 000 заеми или € 7000 помощ за фермер в пандемията

До € 200 000 заеми или € 7000 помощ за фермер в пандемията

Валентина Стинга завършва миланския университет “Бокони”, но се посвещава на селска фирма за биопродукти в област Кампания.

Все повече висшисти избират селото, за да се реализират и да печелят

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber