370 лв. минимална пенсия гласува бюджетната комисия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10147203 370 лв. минимална пенсия гласува бюджетната комисия 370 лв. минимална пенсия гласува бюджетната комисия www.24chasa.bg
Минималната пенсия да стане 370 лв. от 1 октомври мина на второ четене в бюджетната комисия.
Минималната пенсия да стане 370 лв. от 1 октомври мина на второ четене в бюджетната комисия. СНИМКА: 24 часа

370 лв. да стане минималната пенсия у нас от 1 октомври.  С 13 гласа "за" депутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси приеха предложението за увеличението на пенсиите на служебния кабинет и на депутатите от "Има такъв народ", внесено в проекта за актуализация на бюджета. Сега тя е 300 лв., което означава, че увеличението ще е със 70 лв. 

Окончателното решение обаче ще зависи от гласуването в зала.

"Да е честито на пенсионерите поне от комисията по бюджет и финанси. Ще видим в зала", каза председателят на комисията Любомир Каримански веднага след гласуването. 

Депутатите приеха и преизчисление на пенсиите с коефициент от 1,35 още от 1 октомври. Те отхвърлиха предложението на ГЕРБ бонусът за всички пенсионери да е 100 лв. от следващия месец.  Сред мотивите за отказ беше неяснотата  какво предлагат от ГЕРБ по отношение на тази мярка след 1 януари 2022 г. 

В отговор бившият социален министър и депутат от ГЕРБ Деница Сачева обясни, че се очаква до края на ноември да има нов кабинет и редовно правителство, което ще гласува бюджетът за следващата година и ще вземе решение дали да има добавка, каква да е тя и какво да е преизчислението на пенсиите. Финансовият министър Асен Василев обаче й отговори, че все пак има риск ново правителство да няма. В този случай нов бюджет няма да се гласува и се пристъпва към използване на 1/12 от бюджета за 2021 г., затова трябвало да има яснота с предлаганата мярка от 100 лв. какво би се случило. 

Депутатите не приеха и другото предложение на ГЕРБ за отпадане на тавана на пенсиите, както и това на "Изправи се БГ! Ние идваме!" за увеличение на майчинството през втората година на 650 лв. Сега то е 380 лв.   

Още в началото на заседанието депутатите от ГЕРБ заявиха, че няма да участват в гласуването и напуснаха залата, като обясниха, че промените между двете четения са пуснати в последния момент и срокът за гласуването им в комисията бил твърде кратък, за да могат да се запознаят подробно с тях, затова щели да изразят становищата си при гласуването на проекта за актуализация на бюджета в зала. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Борислав Колев в съда СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Домашен арест за Борислав Колев с парите от "Хемус", не бил основния в схемата

От утре до неделя - дъжд и сняг в планините

От утре до неделя - дъжд и сняг в планините

Петте елемента, с които ще те забележат

Петте елемента, с които ще те забележат

Теодора Точкова - главен съдебен инспектор

Съд: Точкова не е главен съдебен инспектор, актовете ѝ са незаконни, отива на прокурор

Сградата на Русенския университет. Снимка сайт на висшето учебно заведение.

Кораб, задвижван с водород, създадоха български учени

Елена Йончева пред Давид Сасоли: Брюксел да не допуска в България да се спекулира със свободата на медиите

Елена Йончева пред Давид Сасоли: Брюксел да не допуска в България да се спекулира със свободата на медиите

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber