От днес - пореден шок с газа, поскъпването е с 20,4%

https://www.24chasa.bg/novini/article/10138880 От днес - пореден шок с газа, поскъпването е с 20,4% От днес - пореден шок с газа, поскъпването е с 20,4% www.24chasa.bg
Открито заседание за цените на газа от 1 септември
Открито заседание за цените на газа от 1 септември

Цените у нас с 20 на сто по-ниски от европейските, граждани и фирми били с ценово предимство от общо 100 млн. лв. от началото на годината

Природният газ да поскъпне с 20,48% от днес, 1 септември, реши  Комисията за енергийно и водно регулиране. Тя одобри цена от 69,40 лв. за мегаватчас, внесена сутринта от "Булгаргаз", което е с над 3% повече отколкото газовата компания предлагаше преди - 67 лв. В последните дни борсовите цени на синьото гориво са белязали нови по-нисоки нива. 

От комисията съобщават, че решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него.

В решението на Комисията е отчетена предложената на 1 септември от "Булгаргаз"  цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 31 август и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за август 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени, съобщава регулаторът.

Увеличената цена на природния газ за септември отразява тенденцията за продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. На проведеното открито заседание на 25 август шефът  на „Булгаргаз“  Николай Павлов поясни, че след внасянето на заявлението на 10 август цените на тези пазари продължават да се повишават и прогнозните цени за доставка за септември достигат 42,6 евро за мегаватчас. Въпреки увеличението, цената на природния газ за българския пазар остава с близо 20% по-ниска от усреднените цени на европейските газови борси.

По направените изчисления от „Булгаргаз“, благодарение на по-ниските цени за българския пазар, за периода от началото на 2021 г. досега за българските битови потребители и за бизнеса е осигурено ценово предимство в размер на 100 млн. лв. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Сградата на "Булгартрансгаз" ЕАД

25% от газа у нас различен от руския, има капацитет за внос от Гърция на 6 млн. куб. м на ден

Данъчните налагат масов контрол при вноса, като камионите със стока ще се проследяват още от изхода на митниците по граничните пунктове.

НАП ще търси кой пести ДДС с нереално ниски цени при внос

Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор

Към края на август брутният премиен приход на застрахователите е 1, 776 млрд.

СНИМКА: Община Русе

Инвестиционни намерения на турски компании към Русе

ТЕЦ "Бобов дол". СНИМКА: Архив

ТЕЦ „Бобов дол” подписа договор за включване към газовата мрежа

СНИМКА: Pixabay

Над 127 000 безработни над 50 г. са започнали работа в периода 2019-2020 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber