4000 азербайджанци са безследно изчезнали в Карабахския конфликт

https://www.24chasa.bg/novini/article/10131626 4000 азербайджанци са безследно изчезнали в Карабахския конфликт 4000 азербайджанци са безследно изчезнали в Карабахския конфликт www.24chasa.bg
Мемориал в Баку на жертвите и безследно изчезналите азербайджанци

Около 4000 азербайджански граждани са безследно изчезнали в резултат на бившия конфликт между Армения и Азербайджан за областта Карабах - част от Република Азербайджан, съобщиха от посолството на Баку в София във връзка с Международния ден на жертвите, изчезнали безследно по насилствен начин.

30 август е определен като специална дата от Общото събрание на ООН през 2010 г. заради нарастващия брой на насилствено изчезнали хора в световен мащаб, както и множеството оплаквания за изтезание и заплашване на свидетели или роднини на изчезналите лица.

Отбелязването на тази годишнина ни напомня за жертвите на това глобално насилие, но също има за цел да осветли неговото съществуване, като насочи вниманието към неуморната борба на хилядите близки на хората, които са в неизвестност, в търсенето им на истина, справедливост и достойно обезщетение, както и предприемане на мерки това да не се повтаря, се казва в комюникето на посолството. Въпреки че вземането на заложници е забранено от международното хуманитарно право, 267 азербайджански граждани (сред тях 29 деца, 98 жени и 112 възрастни хора) са били взети за заложници и все още не са освободени от Армения.

До този момент от Армения са върнати 1102 азербайджански заложници (сред тях 224 деца; 357 жени и 225 възрастни хора), казаха от посолството на Азербайджан. В Баку държавната комисия по въпросите за военноплениците, заложниците и безследно изчезналите е установила, че в нарушение на нормите на международното право, азербайджански заложници са държани при непосилни условия, заедно с военнопленници, като са прехвърляни от едно място на задържане на друго, както в бившите окупирани азербайджански територии, така и на територията на Армения.

Въпреки големия брой неопровержими доказателства за действия по вземане на заложници от страна на Армения, все още се укрива информация за безследно изчезнали азербайджански граждани. Правителството на Азербайджан е предприело необходимите мерки да внесе яснота за съдбата на своите граждани, изчезнали вследствие на този бивш конфликт.

Актуализиран списък с имената на изчезнали азербайджански граждани се връчва редовно на Армения чрез Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). Със съдействието на МКЧК азербайджанските власти са събрали ДНК проби от роднините и близките на изчезналите лица, които могат да бъдат използвани за идентифицирането на хората, заровени в масови необозначени гробове. Освобождаването на азербайджанските територии от окупацията прави възможна идентификацията на липсващите хора и установяването на техните съдби. 

Азербайджанската страна вече е започнала процеса по идентифициране чрез извършвне на ексхумация в необозначени общи гробове в сътрудничество с МКЧК. В съответствие с поетите задължения според съвместното изявление от 10 ноември 2020 г., както и според международното хуманитарно право и принципите на хуманност, Азербайджан изтегли от бившата конфликтна зона всички арменски бойци, които се предадоха на въоръжените сили на Азербайджан.

Към тези хора е проявено необходимото уважение, като е зачетено тяхното достойнство и човешките им права. Посрещнати са всички техни потребности, като им е осигурена храна и медицински грижи. На Международния комитет на Червения кръст редовно се предоставя информация за задържаните арменци като е осигурен достъп за посещение на представители на МКЧК, се казва още в комюникето на посолството.

Резолюцията за «Изчезнали лица» на Общото събрание на ООН, подкрепена от Азербайджан, подчертава необходимостта за решаване на този проблем от гледна точка на върховенството на закона, като призовава всички страни, участващи във въоръжени конфликти, да прекратят практиката на вземане на заложници, както и утвърждава правото на семействата и роднините на липсващите лица да узнаят съдбата на своите близки, обявени за безследно изчезнали във въоръжени конфликти, а също така подчертава важността от това да бъде спряно нарушаването на международното хуманитарно право, както и на международния закон за човешките права във връзка с изчезнали лица.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Трета доза в Италия ще се поставя на всички от януари

Италия ще поставя трета доза от ваксините на всички от януари

Ангела Меркел

Меркел стана служебен канцлер на ФРГ

Външният министър на Тайван Джоузеф Ву СНИМКА: Ройтерс

Тайван: Конфликт с Китай ще е световна катастрофа

Елизабет Втора

Обрат: Лекари съветват Елизабет Втора да си почива

Привържениците на Тръмп атакуваха Капитолия Снимка: Ройтерс

Байдън осуети втори опит на Тръмп да задържи документи за атаката срещу Капитолия

Джеф Безос - малко след като се е завърнал от космическия полет през юли.

Джеф Безос прави бизнес парк в Космоса

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber