Не стрелят срещу градушка, за да не свалят US военен самолет (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10129579 Не стрелят срещу градушка, за да не свалят US военен самолет (обзор) Не стрелят срещу градушка, за да не свалят US военен самолет (обзор) www.24chasa.bg
Младен Шишков (вдясно) пред съборен стълб в с. Шишманци СНИМКА: Радко Паунов

Пуснати са 82 ракети, но за час е имало забрана, уточняват от агенция “Борба с градушките”

Мъртви сме! Убиха ни без война!

Това твърдят десетки земеделски производители от пловдивското село Ръжево Конаре. Те се събраха край нивите с унищожената 100% реколта от градушката, паднала в събота вечерта.

“Искаме да знаем кой забрани да се изстрелват противоградни ракети, за да го линчуваме”, настояват стопаните. Сред тях са мъже и жени. Нервите им са толкова опънати, че на моменти използват нецензурни изрази.

По думите им над 2500 декара зеленчукова продукция е съсипана.

“Няма здраво растение”, казват те. И твърдят, че са обречени на глад. За тях това, което ги е сполетяло, е равно на убийство.

“Не знаехме ден ли е, нощ ли е. Все на полето. Заробихме си семействата. Даваме работа на роми от близките 10 села. Сега и те остават без препитание и ще започнат да крадат”, негодуват ръжевоконарци.

Те са едно от селата, пострадали жестоко от снощната градушка. Заради близостта им с авиобаза Граф Игнатиево твърдят, че е имало забрана да се изстрелват противоградни ракети.

В събота са изстреляни 82 ракети, но за около час, между 19 и 20 часа, е имало забрана и така голяма клетка над Ръжево Конаре е останала необработена, уточниха от командния пункт на Изпълнителна агенция “Борба с градушките” в Голям чардак, съобщи БНР.

Въздушното пространство е трябвало да бъде свободно и затова са ни затворили нас, каза Георги Михайлов от регионалната дирекция. На този етап не е ясно каква е била причината за налагането на временна забрана за изстрелване на ракети.

Изстрелването на противоградните ракети се контролира от Центъра за координация на използването на въздушното пространство. Той се командва съвместно от военните и Министерството на транспорта. От центъра уточниха, че по същото време е кацал американски военнотранспортен самолет и това е наложило да се спре изстрелването на противоградните ракети.

Това е стандартна процедура по правила, опазването на човешкия живот винаги е с предимство, допълниха от центъра и изразиха съжаление за погубената реколта.

Хората от другите поразени села - Белозем и Шишманци, където ситуацията е аналогична, твърдят, че при тях са били изстрелвани ракети, но не са могли да помогнат.

Стоманобетонови стълбове са повалени, мазилката по част от къщите е нападала, покривите са разбити, а продукцията е напълно унищожена. “Все едно торнадо е минало. Положението е отчайващо”, заяви пред 24plovdiv.bg депутатът от ГЕРБ Младен Шишков. Той обикаля пострадалите населени места.

“Безсилни сме срещу природните стихии. Но това, което можем да направим, е да компенсираме щетите. Общините Раковски, Марица и Калояново са сред най-пострадалите, а селата Шишманци, Белозем, Маноле, Трилистник, Ръжево Конаре са най-засегнати. Хората са изключително притеснени. Продукция за стотици хиляди левове е унищожена”, описа депутатът.

И той не може да си обясни природното явление.

“Появи се първо вятър, после се успокои и изведнъж след 15-ина минути почна бедствието, което завърши със страшна градушка”, описа Шишков.

Според хора от Белозем полигоните за борба с градушките са стреляли от три места, но не са могли да разбият опасните облаци.

“Очевидно не е било достатъчно. Затова ще отправя питане към земеделския министър колко ракети са изстреляни”, заяви парламентаристът. Той ще настоява и за компенсиране на стопаните и собствениците на пострадалите имоти. По думите му държавата има възможност да ги подпомогне.

“Реколтата от най-златната земя на пловдивското поле е съсипана!”, написа производителят Красимир Кумчев и онагледи с апокалиптични снимки. Стъклените оранжерии около Ръжево Конаре са на решето. По думите му посевите в Дълго поле и Трилистник също са унищожени напълно.

“Не помним такова бедствие”, казва кметът на Ръжево Конаре Димитър Гинов. Според него ледените парчета са били с размери на праскова. Той пита кои са тези, които не са позволили да се изстрелят ракети, за да бъдат разбити градоносните облаци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

СНИМКА: Pixabay

Над 127 000 безработни над 50 г. са започнали работа в периода 2019-2020 г.

ЕК одобри 36 млн. евро помощ за българските животновъди и земеделци

ЕК одобри 36 млн. евро помощ за българските животновъди и земеделци

Строителството гони нивата отпреди световната финансова криза

Строителството гони нивата отпреди световната финансова криза

Сградата на Европейска комисия

ЕК предложи нови правила за европейските банки

Сградата на НАП

НАП започва над 10 000 проверки за ДДС злоупотреби

Община Варна има 29% в Пловдивския панаир.

Варна да не участва в скрита приватизация на Пловдивския панаир, предупреди министерство

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber