ЕС намалява допустимия максимум на кадмий и олово в храните

https://www.24chasa.bg/novini/article/10113728 ЕС намалява допустимия максимум на кадмий и олово в храните ЕС намалява допустимия максимум на кадмий и олово в храните www.24chasa.bg
ЕК задължава производителите да следят стриктно за спазването на новите норми на тежки метали в храните.
ЕК задължава производителите да следят стриктно за спазването на новите норми на тежки метали в храните. СНИМКА: Пиксабей

Обновени регламенти за токсичните метали снижават около 2 пъти количеството им в десетки продукти

Европейската комисия определи нови максимални количества на олово и кадмий, които се съдържат в храните, съобщиха медии в Брюксел, позовавайки се на съобщение на комисията. Това е част от голямата европейска стратегия за борба с рака и за опазване на общественото здраве.

Мерките започват да се прилагат от 30 август 2021 г. за оловото и от 31 август за кадмия. Те се отнасят за храни като плодовете, зеленчуците, месото, някои подправки.

Целта е впоследствие да се стигне до още по-голямо намаление на тежките метали, които заразяват храната, посочват от изпълнителния орган на ЕС.

Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазване и безопасност на храните, заяви, че решението засяга на първо място потребителите, като им предлага по-безопасни и здравословни продукти.

“Това е

поредната стъпка

в усилията да се

подобрят

европейските

стандарти за

сигурност

и да се предостави на гражданите по-безопасна и здравословна храна”, посочи тя.

Групите храни, които най-много допринасят кадмият да попадне на трапезата на европейците, са зърнените култури и продукти, зеленчуците, ядките и варивата, кореноплодните, месото и месните продукти.

През януари 2009 г. Европейската агенция за безопасност на храните изрази мнение, че кадмият в хранителните продукти

може да

засегне

бъбреците

и след време, когато се напрупа в тях, да доведе до дисфункции. Агенцията тогава определи като допустима норма 2,5 мг кадмий на килограм телесно тегло за седмица. Социални групи като вегетарианците, децата, пушачите и хората, които живеят в силно замърсени райони, може би превишават приема на допустимата седмична доза около два пъти.

Тогава ЕС прие решение, с което установи

максимални нива

за съдържание

на кадмия в

шоколада

и какаото

Това доведе до търкания в Световната търговска организация и недоволство от редица държави производителки от Латинска Америка.

През 2014 г. обаче комисията преценява, че ревизирането на нормите в онзи момент не е целесъобразно. Затова е даден срок до 2018 г. да се събират данни и да се направи нов доклад. В новия регламент 2021/1323 от 10 август т.г. се посочва: “Оценката на най-новите данни показва, че сега е постижимо да се намали наличието на кадмий в много храни. Поради това е целесъобразно да се намалят съществуващите максимално допустими количества кадмий или да се установят максимално допустими количества за тези храни”. В обновения регламент 1323 има приложение, което представлява подробен списък от храни и максимално допустимите количества кадмий в тях.

През март 2020 г. Европейската агенция за безопасност на храните изрази становище, че

оловото в

храната може

да доведе до

невротоксични

увреждания

при малките деца и сърдечносъдови проблеми при възрастните. Специално бе подчертано, че превишаването на определени норми би могло да засегне развитието на ембрионите, кърмачетата и малките деца.

Същата година тази позиция е подкрепена от докрад на Организациято по прехрана и земеделие към ООН, както и от СЗО. Вследствие на това Комисията по Codex Alimentarius (съвкупност от международно признати стандарти за храни и свързани с тях текстове като ръководства и препоръки) намали максималните нива съдържание на олово за голям брой храни.

Основните храни

в Европа, в които

може да попадне

олово, са

зърнените,

картофите

и най-вече листните зеленчуци, както и водата от водопровода.

Ревизираният регламент на ЕС обаче е насочен по-специално към карантии, храни за кърмачета и малки деца, сол и диви гъби. Същото се отнася за вината и ликьорите от бъдещи реколти. За да се подпомогне борбата с измамите, като добавянето на оловен хромат към куркумата, са установени максимални нива и за подправки.

В изброените групи храни допустимото количество олово се намалява приблизително два пъти. Например в карантията от едър рогат добитък количеството се намалява от 0,5 мг/кг на 0,2 мг/кг, а за вината от грозде от 0,2 мг/кг на 0,1 мг/кг.

В ревизирания регламент 2021/1317 от 9 август т.г. също има приложение, в което подробно са описани количествата олово за всяка посочена в него храна. Там например пише, че

новата норма за

детските храни

е 0,02 мг/кг

за тези, които се предлагат в прахообразна форма, и 0,01 мг/кг за течните. За сравнение в регламента през 2006 г. в прахообразните детски храни допустимото максимално количество е било 0,05 мг/кг.

И в двама документа кадмият и оловото са наречени “индиректни генотоксични канцерогени”, поради което се препоръчва храните, пуснати на пазара преди влизането на занижените норми в сила, да продължат да се продават само за ограничен период от време. Според европейски издания храните, за които става дума, ще бъдат продавани до 28 февруари 2022 г.

TRANSLATE with x English

TRANSLATE with COPY THE URL BELOW

Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal Back

TRANSLATE with x English

TRANSLATE with COPY THE URL BELOW

Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal Back

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Сградата на Европейска комисия

ЕК предложи нови правила за европейските банки

Дроновете намират все по-широко приложение в селското стопанство.

Роботи, дронове, изкуствен интелект излизат на полето

Мария Габриел

Европейският институт за иновации и технологии стимулира с 300 млн. евро културата и творчеството

Младежи
Снимка: Пиксабей

Еврокомисията приканва младите да споделят идеите си за Европейската година на младежта

Все повече лозари във Франция се ориентират към
използването на слънчеви пана при отглеждането на гроздето.

Фотоволтаичното земеделие - новата страст на фермерите в Западна Европа

Джереми Кларксън пред табелката на своята ферма, която превърна в декор за новото си телевизионно шоу.

Звездата на “Топ Гиър” Джереми Кларксън стана най-известният фермер на Англия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber