Дете в критично състояние – трети месец не оперират българчета, чакащи черен дроб

https://www.24chasa.bg/novini/article/10113628 Дете в критично състояние – трети месец не оперират българчета, чакащи черен дроб Дете в критично състояние – трети месец не оперират българчета, чакащи черен дроб www.24chasa.bg
Д-р Мила Байчева

Известен детски гастроентеролог пише на здравното министерство

Две бебета и дете на 16 г. в спешната листа

“24 часа” сигнализира за проблема на 24 юли 2021 г.
“24 часа” сигнализира за проблема на 24 юли 2021 г.

 Да се намери решение на проблема със спрените през юни трансплантации на черен дроб на деца. За това призовава в писмо до медиите детският гастроентеролог д-р Мила Байчева, която се е посветила на децата с чернодробни проблеми, включително нуждаещи се от нов орган, както и проследяването им след трансплантация.

Писмото ѝ ще бъде изпратено и до здравното министерство, касата и медицинския надзор. “То е провокирано от настоящата ситуация на невъзможност за извършване на чернодробни трансплантации на деца в България през последните 2 месеца и свързаните с това затруднения, водещи до пряк риск за живота на тези пациенти”, посочва д-р Байчева.

В писмото си тя припомня, че от началото на юни - след отстраняването на проф. Любомир Спасов от болница “Лозенец”, чернодробни трансплантации на деца

в България

вече не се извършват

Детските гастроентеролози са съветвани да насочват нуждаещи се за лечение в чужбина.

“Първоначално пациентите са включвани в служебния регистър (листа на чакащите) на Изпълнителната агенция “Медицински надзор” (ИАМН), след това родителите подават документи в НЗОК, която заедно с ИАМН осъществява процеса по търсене на клиника за лечение в чужбина и организиране на това лечение”, обяснява процеса д-р Байчева. Тя е категорична, че и двете институции оказват пълна подкрепа за експертна, финансова и логистична обезпеченост. Това обаче е процедурата само когато има съвместим жив донор.

По-големият проблем е свързан с намирането на център в чужбина, който да прави трансплантации при липса на потенциален жив донор. По информация от агенция “Медицински надзор”

са получени редица откази

от клиники в чужбина

за това. “От началото на юни едно дете с декомпенсирана чернодробна цироза и възможност за жив донор беше изпратено в трансплантационен център в чужбина. Към настоящия момент обаче в листа на чакащите са трима педиатрични пациенти, съответно на 4- и 5- месечна възраст, и на 16 г., като един от пациентите е със статут на спешен и за него няма потенциален жив донор”, алармира д-р Байчева.

Пред “24 часа” директорът на болница “Лозенец” доц. Радосвет Горнев сподели, че една от основните му задачи, докато е временно изпълняващ длъжността, както и след това - ако спечели конкурса за директор, е да възстанови дейността по чернодробна трансплантация на деца.

Според д-р Байчева обаче стартиране на напълно нова педиатрична програма с обучени кадри и възобновяване на трансплантациите с нов екип в “Лозенец” ще отнеме месеци, а за този период МЗ не е осигурило никакъв резервен план - липсва договор с трансплантационен център в чужбина, готов да поеме българските деца поне за преходен период, липсват преговори с такъв център, липсват постъпки пред Евротрансплант за съдействие в тази кризисна ситуация, основно за пациентите, за които не е наличен потенциален жив донор.

Гастроентерологът припомня, че още през 90-те години на миналия век са извършени първите трансплантации на деца от България, първоначално в центрове в Белгия, Германия и Италия. Дотогава децата с чернодробна цироза са умирали в педиатричните клиники.

“Това е една изключително тежка диагноза,

смъртта настъпва след

постепенно влошаване

и протича жестоко

и за семействата, и за лекуващите екипи. Смъртта на дете с чернодробна цироза е неприемлива в XXI век", категорична е тя. Най-честата причина за трансплантация в ранна детска възраст е атрезията на екстрахепаталните жлъчни пътища, каквито случаи в България има при 3 до 5 деца годишно, но причина могат да бъдат и други холестатични заболявания, метаболитни болести, генетични синдроми, хепатобластом, остра чернодробна недостатъчност и др.

От 2004 г., когато е извършена първата чернодробна трансплантация на дете у нас от екипа на проф. Спасов, в “Лозенец” са трансплантирани общо 44 деца и досега тази програма се развива. Тя трябва да бъде призната като приоритет и стратегическо звено за всяка система на детско здравеопазване, казва лекарката. “Надявам се и очаквам МЗ и свързаните институции да заемат активна позиция по въпроса с трансплантациите на черен дроб на българските деца. Към настоящия момент рискуваме да изгубим детски живот”, завършва писмото си д-р Байчева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СТЕФАН ЯНЕВ

Стефан Янев вече имал разговор да стане министър на отбраната

Българите с по-твърди позиции по спора със Скопие, сочи изследване на "Галъп"

Българите с по-твърди позиции по спора със Скопие, сочи изследване на "Галъп"

Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2022 г.

Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2022 г.

Генчо Керезов

Фондация "Bloomberg" избра зам.-кмет на София за иноватор на седмицата

БОЙКО РАШКОВ

Рашков още не е получил покана да е вътрешен министър

Снимка: Ройтерс

COVID пандемията скъсява живота във Видин с 1,2 години

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber