Броим се електронно от 7 септември, отнема 20 минути

https://www.24chasa.bg/novini/article/10111194 Броим се електронно от 7 септември, отнема 20 минути Броим се електронно от 7 септември, отнема 20 минути www.24chasa.bg
Сергей Цветански
Сергей Цветански

На 7 септември започва националното преброяване, напомни шефът на Националния статистически институт Сергей Цветански

В първия етап хората могат да се преброяват сами по интернет, като попълнят картата на сайта ни, обясни той пред Би Ти Ви.

На едно домакинство в зависимост от познанията на човека попълването й може да приключи за 20-25 минути, а ако е едно лице, може да се преброи и за 10 минути.

Преброяват се не само лицата, а и жилищата. За населението въпросите са 33, а за жилищата са наполовина, но цялата тази информация трябва да се събере, допълни Цветански. Отделно за определени лица, които попадат в извадката, може да се попълни и карта за раждаемостта и карта за миграция, обясни шефът на статистикиата.

За да се завърши преброяването, трябва да се предостави този код, който се генерира при електронния процес, затова във втората фаза от 18 септември преброителите ще посещават домовете и ще прибират тези уникални кодове, които удостоверяват, че лицето се е преброило електронно. 

"Включи се, защото си важен" е мотото на кампанията, толкова е мащабно това наблюдение, че подготовката започна преди 3 г., посочи още шефът на НСИ. Всички се нуждаем от добри политики и добри решения, а те се нуждаят от качествена информация. Преброяването я осигурява за години напред, каза Цветански. Преброяването ще даде базата за вземането на решения, които касаят всеки от нас.

25 хил. преброители  ще участват в процеса, отделно има контрольори, така че "армията" е общо към 30 хил., разказа още той. Има и разбиране, че задачата е важна, но и средства, които се дават като стимули. За някои хора в малките населени места това дори се яява нещо като празник, обясни директорът на института. 

Енергийната ефективност на жилищата, достъпът до тях са сред новите актуални въпроси. За населението са идентични, за да се осигури сравнимост назад във времето. От 17 септемви до 3 октомври трябва да се посети всяко едно жилище в страната, като не се рискува обаче здравето на хората. Всички да са спокойни, следим динамичната ситуация, призова Цветански.

Всеки преброител ще има карта, с която ще се легитиира, а при нужда има и телефони, на които мнителни граждани може да проверят изряден ли е преброителят, който ги е посетил

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Специалният представител на Северна Македония за отношенията с България Владо Бучковски

Скопие продължи мандата на Владо Бучковски за специален пратеник за България

Скенер в инфекциозната клиника на ВМА

ВМА на 130: Обновени клиники и собствена инфекциозна болница

"24 часа" на 1 декември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 1 декември - вижте първите страници през годините

2681 новозаразени с COVID-19, починалите са 128

2681 новозаразени с COVID-19, починалите са 128

Лидерката на БСП Корнелия Нинова е най-вероятният шеф на парламента.

И все пак Нинова шеф на парламента

Иван Гешев

Гешев в Киев заради Брендо, обсъжда с украинския си колега как да ни го върнат

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber