ЕК: Дописването на “Магнитски” в България е незаконно (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10110419 ЕК: Дописването на “Магнитски” в България е незаконно (Обзор) ЕК: Дописването на “Магнитски” в България е незаконно (Обзор) www.24chasa.bg
Седалището на Европейската комисия

Брюксел иска разяснения защо нарушаваме еврорегламент

Европейската комисия проявява настойчиво любопитство как е съставен т. нар. български списък “Магнитски”, в който попадат 54 свързани със санкционираните лица. ЕК е поискала обяснения от българското Министерство на външните работи и Министерството на финансите какви са правните основания за ограниченията, въведени срещу свързани физически лица и фирми със санкционираните по американския закон “Магнитски” българи - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Това съобщава сайтът “Биволъ”, позовавайки се на служебна кореспонденция между ЕК и правителството на Стефан Янев. Юристите в Брюксел смятат, че България незаконно е разширила списъка, включвайки свързани лица, правейки аналогия с мерките по борба с прането на пари.

От ЕК са изпратени въпроси до Постоянното представителство на България в Брюксел, с което искат обяснения как разширен списък с 21 свързани със санкционираните физически и 33 юридически лица кореспондира с

принципа на

екстериториалност,

към който се включва и американският закон “Магнитски”.

Михаил Келер, политически сътрудник в Главна дирекция “Финансова стабилност, финансови служби и капиталови пазари” (DG FISMA) към Европейската комисия, пита за “черния списък” от България съгласно решението на МС №441 от 4 юни 2021 г.

“Разбрахме, че публичните институции в България са се разпоредили да се преустановят връзките със съответните лица и компании, а българските банки са помолени да прекъснат трансакциите им - пише представителят на ЕК. - Такова едностранно действие вследствие на санкции от трета държава е

сериозен повод

за безпокойство

от страна на Европейската комисия”, пише той. Според правото на ЕС интересите на съюза и неговите граждани трябва да бъдат защитавани от прякото извънтериториално прилагане на законодателство, прието от държави извън ЕС. Това е постановено с регламент 2271 от 1996 г. на Съвета на ЕС.

В чл. 1 на регламента е посочено, че той има за цел “да осигури защита срещу извънтериториалното прилагане на законите, посочени в приложението към настоящия регламент (по онова време са визирани американските закони за санкции срещу Иран, Куба и Либия), включително подзаконовите актове и другите правни инструменти, и срещу действията, които са предприети на основание тези актове или произтичат от тях, както и да противодейства на техните последици, когато прилагането на посочените актове засяга интересите на лицата, посочени в член 11 (физически лица с местоживеене в общността, които са граждани на държава членка, а също юридически лица, учредени в общността), които извършват международни търговски операции и/или движения на капитал и съпътстваща търговска дейност между общността и трети страни”.

ЕК е смутена от разширяването на списъка на местна почва. Някои наблюдатели отдават това на антиамериканските настроения в Брюксел, но това са по-скоро спекулации. Всъщност още при съставянето на т. нар. български списък много юристи предупреждаваха за подобно развитие, защото правното основание да се налагат санкции на свързани лица само по предположение, без влязла в сила присъда не е особено убедително.

САЩ имат право да налагат каквито си искат санкции на когото си искат. Но разширяването на списъка на местно равнище само по допускане за свързаност прилича на беззаконие. И противоречи на изричен регламент на ЕС. Българският списък бе направен по аналогия със закона на мерките против прането на пари, но юристи, които познават правото на ЕС, предвиждаха такава реакция.

В края на миналата година ЕС прие собствен закон, наричан популярно европейски закон “Магнитски”, но той предвижда санкции единствено за физически и юридически лица, уличени в нарушения на човешките права.

Европейският парламент настоява в закона да се включат и случаите на тежка корупция, както е в американския “Магнитски”, но засега това е само пожелание.

Във вторник временна парламентарна комисия ще изслуша министъра на правосъдието Янаки Стоилов относно законодателни промени за ограничаване на негативните проявления, наложени на български физически и юридически лица, на санкциите по глобалния закон “Магнитски” върху българската финансова и икономическа система.

В правосъдното министерство не е пристигнало писмо от ЕК.

А Министерството на външните работи и на финансите не коментираха казуса. Преди Стоилов ще бъде изслушан управителят на БНБ Димитър Радев.

“Има индикации, че

ще има нов

списък по

“Магнитски”,

който ще бъде разширен с лица, близки до управлението на ГЕРБ. Това заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България” по БНТ.

Посланикът ни във Вашингтон бе на среща през юни с Грант Мърфи, съветник в департамента по финансови престъпления в Министерство на финансите, за съвет как да се процедира с лицата и фирмите по глобалния списък.

Още тогава се спекулираше, че ще има нови лица, но до момента това още не е станало.

Ивайло Мирчев коментира още, че избирането на нов управител на БНБ “ на тъгъдък” от този парламент не е оправдано именно заради ролята на БНБ именно в българския списък.

Ето какво написа Васил Божков във Фейсбук: “Преди половин месец заявих публично желанието си да бъда изслушан от парламентарната комисия “Магнитски”. Все още никой не ме е потърсил. За сметка на това ЕК потърси властимащите ни във връзка с действията им за прилагане на екстериториални закони на територията на независима държава, членка на ЕС.”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Предложение: Зелени коридори в лабораториите за големите ученици

Предложение: Зелени коридори в лабораториите за големите ученици

Асен Александров

Идея: Училищата да купуват тестове за големите ученици, а държавата след това да им възстановява парите

СНИМКИ: Йордан Симеонов

Камионът, в който ще се натоварват телата на загиналите край "Струма", се заклещи (Снимки+видео)

АМ "Струма" СНИМКА: Гугъл стрийт вю

АПИ: Шофьорите да се движат с повишено внимание по АМ "Струма" в района на Благоевград

Директорката на градината, станала огнище на менингит: Нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме носители

Директорката на градината, станала огнище на менингит: Нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме носители

Епидемиолог: Бактериалният менингит е доста тежка инфекция

Епидемиолог: Бактериалният менингит е доста тежка инфекция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber