Предават остров Свети Кирик на община Созопол

https://www.24chasa.bg/novini/article/10106412 Предават остров Свети Кирик на община Созопол Предават остров Свети Кирик на община Созопол www.24chasa.bg
Сградата на адмиралтейството се откроява на остров Свети Кирик.
Сградата на адмиралтейството се откроява на остров Свети Кирик.

Община Созопол ще получи безвъзмездно от държавата остров Свети Кирик.

С процедурата по прехвърлянето първо трябва да започнем от министерството. На заседания на Министерския съвет - всяка сряда, прехвърляме – един, два или три обекта., заяви в Созопол министър на културата проф.Велислав Минеков. Придружаван от заместника си Пламен Славов, областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кмета на община Созопол Тихомир Янакиев и археолози той лично посети парчето земя от 83 дка, свързано със сушата с тесен провлак.

Минеков припомни, че прехвърлянето на острова на общината с предшестваща проверка е било едно от пъвите му обещания при встъпването му в длъжност като министър.

Отново съм натъжен, защото всеки ден виждам нещо подобно – срутено и изоставено. А това, че старият катер дори е бил откраднат – за мен няма обяснение. Щом крадат кораби, може утре и ракети, самолети да откраднат, каза Минеков.

Остров Свети Кирик бе занемарен след като преди повече от 10 години бе закрито военоморското поделение на негово територия. От него е останала само сградата на адмиралтейството, която пустее, обраснала в бурени.

Развълнуван съм. Не съм и предполагал, че сградата е толкова красива. Хубавото е, че тук нещата са спасяеми, може да стане нещо наистина впечатляващо. Изследванията показаха, че една реставрация е напълно възможна, заяви Минеков.

Областният управител проф. Нейкова разкри, че тя е отправила искане за прехвърлянето на острова на общината.

Още на първата изнесена приемна в Созопол при мен дойдоха жители на града, представители на неправителствени организации, които поставиха пред мен въпроса за бъдещето на Свети Кирик. На острова има наслояване на хилядолетна култура и история, така че ще бъда много щастлива, ако той наистина бъде прехвърлен в управление на общината. Тук текат и археологически разкопки – нещо, което е чудесно, защото показва, че ние сме горди наследници на хилядолетна история и следва да се погрижим за нея. Най-вероятно парите за реставрация и консервация ще бъдат от Европейските фондове, което също е практика, заяви проф. Нейкова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

Наличните тестовете осигуряват присътвено обучение на малките ученици до 10 декември.

170 хил. вместо 1 млн. теста получи МОН, частните училища купуват собствени (Обзор)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Минеков иска повече пари за култура в бюджета за догодина

КИРИЛ ДОБРЕВ

Кирил Добрев: Хора от обкръжението на Нинова печелят милиони от обществени поръчки

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber