ДКК освобождава борда на директорите на ВМЗ Сопот

https://www.24chasa.bg/novini/article/10102365 ДКК освобождава борда на директорите на ВМЗ Сопот ДКК освобождава борда на директорите на ВМЗ Сопот www.24chasa.bg
ВМЗ-Сопот
ВМЗ-Сопот

Решението било взето от независимия съвет на директорите на Държавната консолидационна компания след проверка и по препоръки от министъра на икономиката Кирил Петков

За протоколите на министъра за освобождаване на директора на ДКК, от компанията коментират, че уволнението ще е валидно след вписването му в търговския регистър

Държавна консолидационна компания  (ДКК) ще освободи четирима членове на управителния орган на ВМЗ Сопот. Решението е взето от Съвета на директорите на ДКК ЕАД заради „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения“.

Във връзка с решението, ДКК ЕАД открива процедура за четирима нови членове в Съвета на директорите на ВМЗ (един независим и трима предстаители на държавата) в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за неговото прилагане.

„В резултат на проверка, назначена от ДКК ЕАД и препоръки от принципала ни министър Кирил Петков, установихме, че членове на Съвета на директорите на ВМЗ системно не изпълняват служебните си задължения. Липсва доверие, колегиалност и единомислие в работата на ръководния екип. Открихме създадено напрежение сред работещите във ВМЗ, което е довело до забавяне, възпрепятстване и затрудняване на дейността на ВМЗ“, коментира Рая Каназирева, изпълнителен директор на ДКК ЕАД от 16 август.

От Държавната консолидационна компания припомнят, своя публична позиция от 19 август: „В писмо от 18 август 2021 г. ДКК ЕАД запозна министър Петков в подробности с казуса във ВМЗ, като поиска неговата подкрепа за разрешаването му. Ръководството на ДКК ЕАД е уверено, че със съвместни усилия и в резултат на предприетите вече мерки ще бъде постигнато благоприятно развитие според насоките на принципала“.

Съгласно законовите разпоредби, освобождаването на членове от настоящия борд на директорите на ВМЗ ще влезе в сила в момента на вписване на новоизбраните в търговския регистър, като дотогава сегашното ръководство продължава да управлява и носи отговорност за дружеството, със съдействието на ДКК ЕАД и с препоръките на министъра на икономиката като негов принципал, се казва в съобщението.

Ръководството на ДКК ЕАД подчертава, че независимо от консултациите с министъра на икономиката в качеството му принципал на холдинга, решението за освобождаване на членове на съвета на директорите на ВМЗ е взето изцяло на базата на резултатите от направените проверки и в изпълнение на Закона за публичните предприятия. Оценката на независимия съвет на директорите на ДКК ЕАД за работата на досегашното ръководство на ВМЗ е обективна, като министър Кирил Петков не е оказал политически натиск върху решението на ДКК ЕАД.

По повод протоколите на министър Кирил Петков от 19 и 20 август за  освобождаване на Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор на ДКК ЕАД, от компанията реагират:

"Решението на министър Петков ще влезе в сила след процедура в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагането му. Приложените Протоколи сами по себе си не изпълняват законовите разпоредби.

По силата на Протокол РД-18-10 от 20 август Ясен Спасов е с отнет достъп до помещенията и активите на дружеството.

Освобождаването на г-н Спасов може да бъде валидно след датата на вписването му в търговския регистър. Г-н Спасов има право да защити правата си по предвидения в закона ред."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Данъчните налагат масов контрол при вноса, като камионите със стока ще се проследяват още от изхода на митниците по граничните пунктове.

НАП ще търси кой пести ДДС с нереално ниски цени при внос

Бойко Атанасов, председател на Комисията за финансов надзор

Към края на август брутният премиен приход на застрахователите е 1, 776 млрд.

СНИМКА: Община Русе

Инвестиционни намерения на турски компании към Русе

ТЕЦ "Бобов дол". СНИМКА: Архив

ТЕЦ „Бобов дол” подписа договор за включване към газовата мрежа

5 причини, заради които губим пари от инвестиция в имот

5 причини, заради които губим пари от инвестиция в имот

ЕК одобри 36 млн. евро помощ за българските животновъди и земеделци

ЕК одобри 36 млн. евро помощ за българските животновъди и земеделци

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber