Илхам Алиев: Армения ще получи жп връзка с Иран и Русия чрез Зангазурския коридор

https://www.24chasa.bg/novini/article/10101796 Илхам Алиев: Армения ще получи жп връзка с Иран и Русия чрез Зангазурския коридор Илхам Алиев: Армения ще получи жп връзка с Иран и Русия чрез Зангазурския коридор www.24chasa.bg
Азербайджанският президент Илхам Алиев
Азербайджанският президент Илхам Алиев СНИМКА: РОЙТЕРС

Създаването на Зангазурския коридор през територията на Армения ще служи и на нейните интереси, тъй като ще осигури на страната железопътна връзка както с Иран, така и с Русия. Това коментира президентът на Азербайджан Илхам Алиев в интервю за CNN TURK.

Връзката е предвидена в споразуменията след последната Карабахска война миналата година и тя трябва да свърже Азербайджан с Нахичеван през арменска територия. Засега тази връзка не съществува, но това ще бъде нова възможност за Армения. Ето защо според президента Алиев е от общ интерес да се отворят всички пътища и комуникации в региона, да се възстановят търговските и икономически отношения, които ще служат за осигуряване на траен мир, сигурност и просперитет в Южен Кавказ.

Зангазурският коридор ще създаде нови възможности за държавите от региона да засилят по-бързия и по-кратък превоз на стоки от Азия към Европа и обратно, като по този начин ще се реализира нов транспортен проект за Евразия, коментира Алиев.

Той добави подчерта, че Азербайджан не иска и няма нужда от нова война и счита арменците, живеещи в региона Карабах, за азербайджански граждани, които трябва да бъдат интегрирани в азербайджанското общество, като се зачита тяхната безопасност и достойнство.

Азербайджан е мултиетническа и многоверска държава и много народи живеят тук като едно семейство, включително арменците, добави Алиев.
В интервюто си за CNN TURK президент на Азербайджан определи 30-годишната окупация на азербайджански територии от Армения като голяма несправедливост и нарушение на всички норми и принципи на международното право.

По време на 44-дневната война, продължила от септември до ноември 2020 г., Азербайджан освободи историческите си земи от арменска окупация и възстанови териториалната си цялост.
Президентът също така подчерта, че след края на войната, поставен със съвместната декларация от 10 ноември 2020 г., повече от 150 азербайджански цивилни и военнослужещи са убити или ранени от противопехотни мини, поставени от Армения в окупираните преди това територии на Азербайджан. Армения не желае да предостави на Азербайджан карти на минните полета, а точността на картите, представени до момента, е едва 25%.

Правителството на Азербайджан е събрало и мобилизирало достатъчно средства за възстановяване и рехабилитация на освободените територии на Азербайджан, каза президентът. Той добави, че все повече представители на чуждестранни и местни медии, официални и обществени личности посещават тези територии, за да се запознаят с реалността на място от първа ръка.

„Когато отидете там, ще видите големи инфраструктурни проекти - пътища, електропроводи, водни трасета, летища, ж.п. линии“, заяви президентът Алиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Цифров COVID-сертификат

Мароко въведе ваксинационен пропуск въпреки възраженията в социалните мрежи

Ваксина срещу COVID-19 
СНИМКА: Pixabay

Дезинформацията за COVID има обратен ефект в Русия - смъртността нарастна

Премиерът Жан Кастекс. СНИМКА: Ройтерс

Франция замрази цените на газа за домакинствата до края на следващата година

Алексей Навални снимка Ройтерс

Навални посвети наградата "Сахаров" на борците срещу корупцията

Аварии в електроснабдителната система на Чехия, причинени от силни пориви на вятъра, на места с ураганна скорост, оставиха без ток около 300 хиляди битови и стопански потребители.

Ураганен вятър остави без ток 300 хиляди в Чехия

Владимир Путин  СНИМКА: Ройтерс

Русия може да увеличи газовите доставки за Европа, когато Германия одобри "Северен поток 2", каза Путин

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber