"168 часа": Пашата на софийския затвор - най-луксозно лежаната присъда в историята

https://www.24chasa.bg/novini/article/10083917 "168 часа": Пашата на софийския затвор - най-луксозно лежаната присъда в историята "168 часа": Пашата на софийския затвор - най-луксозно лежаната присъда в историята www.24chasa.bg

С пари затворникът си издейства да излиза от зандана, вътре се радва на удобства, пие и пее на разкошни вечери с директора и надзиратели

Никола Алтимирски - политик и милионер, е внук на революционера Сава Младенов, пратен е зад решетките от правителството на Стамболийски

Най-страшните наказания за останалите осъдени били “боят с гумата” и “водният карцер”

Можеха да го видят из коридорите само в неработен ден. Тогава той спи до късно. Става и закусва доволно. Облича се празнично. Мустаците му винаги са добре поддържани. Изражението му - важно. Напуска стаята си, изпровождан от ординареца си, и съпровождан от личния си прислужник (и другар "по съдба"), тръгва на разходка по тесния коридор, за да отиде в градината. Всеки, когото среща по пътя си, почтително му сваля шапка и му прави път. За някои и той доближава ръка до шапката си, а за други дори я повдига в отговор на поздрав.

От директора през надзирателите до най-изпадналия му съсед по килия - всички благоговеят пред него. Така, сякаш е цар, а не осъден затворник.

Никола Алтимирски, по прякор Пашата, изпреварва с много години Пабло Ескобар в охолното и комфортно пребиваване зад решетките, като урежда за себе си всякакви удобства в Централния софийски затвор още през 1919 г.

Виден български политик, банкер, търговец и едър земевладелец, той също така е внук на революционера от Тетевен, сподвижник на Васил Левски и четник в Ботевата чета Сава Младенов. Самият Никола се ражда в Плевен, а съдбата пресича пътя му с този на Цвета от Лом. Най-изкусителното очарование на девойката била нейната огромна зестра. Тя е дъщеря на Нацол Попов - един от най-богатите търговци в Лом и цяла България. Така след сватбата Никола става собственик на хиляди декари земя, къща в Лом, десетки складове (магазии), два шлепа, два острова, дъскорезница, търговско предприятие и фабрика.

Самият той има търговски усет и се захваща с бизнеса, като се занимава с износ и внос на зърнени продукти с Австро-Унгария и Турция. Изгражда понтонен мост в река Дунав край Долни Цибър. Турски търговци му дават прякора, с който остава известен - Пашата.

Алтимирски е и виден политически представител от Либералната партия (радослависти) в 35-ото правителство на Царство България. В периода от 1913 до 1918 г. е депутат в 17-ото обикновено народно събрание.

През 1919 г. е изправен пред Военен съд по член 4 за “въвличане на България в националната катастрофа”. Пратен е в затвора от правителството на Александър Стамболийски заради дейността си в кабинета на Васил Радославов. Изтърпява 823 дни предварителен арест в Централния софийски затвор, а впоследствие е амнистиран.

За престоя на търговеца милионер зад решетките свидетелства генерал Тодор Кантарджиев в книгата “В софийската Бастилия или Централния затвор: Ада на Данте”.

Той прекарва около 6 месеца (ноември 1922 - май 1923 г.) зад решетките, попадайки там след краха на България в Първата световна война и съдебните процеси срещу “виновниците”. Впоследствие е оправдан. Престоят му съвпада с този на Алтимирски.

“С десетина хиляди лв. на директора на затвора и други по-дребни суми на по-долния персонал, според думите му, той бе съумял да си откупи почти пълна свобода за излизане от затвора и три стаи в политическото отделение. В едната се беше разкошно уредил той самия. Във втората беше наредил своя кухня с готвач, затворник. В третата живееха готвача и прислужника му - затворник.

Всяка сутрин, също както в ресторантите, готвачът се върщаше от пазаря с кокошки, месо, риба, хляб, зеленчуци и пр. Ехтеше зданието от цепене дърва върху циментовия под, в самата кухня, палеше се огън, вряха тенджери с няколко ястиета, слагаше се разкошна трапеза, на която като почти постоянни гости бяха затворните органи, от които зависеше пускането в града: директор, дежурен надзирател, секретар и писар (дядото). Ядеше се, пиеше се ракия и вино, сърбаше се кафе, като се пушеше, играеха се карти или табла, до късно вечер.

Понякога, повече за утеха, се чуеше особния глас на Пашата да пее: “Ах бейолунун конаклари, яндъ да яндъ, кюл олду”! Или “Слънцето трепти изгрява зад зелената гора”!

Сутрин от рано се разкашляше, развикаше, по-скоро прислугата да му донесе обущата и закуската. Закусваше и бързо излизаше от затвора. Пред вратата го чакаше нов първоразряден файтон с грамадни сиви с красива упряж коне. Пашата се качва във файтона, файтонджията държи фуражката си в ръка. Качва се стражаря на капрата, държащ вертикално пушката с набучен нож.

Всичко това даваше вид, че пътува големец, придружаван от стражаря да пази живота му, от злосторници, а не конвоиран затворник.

Обикновено Пашата излизаше около 8 ч. пр. пл. и се върщаше вечер около същия час. В града отиваше право в кантората си (там е и дома му), където през целия ден упражняваше търговските си работи.”

Цялата история четете ТУК

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Тошко Тодоров казва, че пратят ли го в гръцки затвор, там ще си изгние, докато чака присъда.

Машора: 224 г. затвор ме чакат в Гърция за трафик на мигранти, а аз не съм стъпвал там

  По мярката 60/40 на 6559 работодатели са изплатени 343 366 797 лв. за запазване на заетостта на над 175 000 работници в периода от 12 май до 22 септември.
СНИМКА: Pixabay

Над 180 000 работни места са запазени с антикризисните мерки

Заради пандемията децата стоят по-дълго пред компютри и смартфони.

СНИМКА: PIXABAY

Удвоява се допълнителното обучение на децата от предучилищната възраст през лятото

Кирил Петков и Асен Василев представят предизборната програма на "Продължаваме промяната" (На живо)

Кирил Петков и Асен Василев представят предизборната програма на "Продължаваме промяната" (На живо)

Заседналият край скалите на „Яйлата” кораб „Vera Su”

Отменено е частичното бедствено положение в местността „Яйлата”

Румен Радев се видя с Мая Манолова на празника на Бобов дол.

Радев: Не знаех за двойното гражданство на Кирил Петков

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber