Радев връчва мандат 2 за кабинет, ако и когато депутатите пуснат бюджета (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10081816 Радев връчва мандат 2 за кабинет, ако и когато депутатите пуснат бюджета (Обзор) Радев връчва мандат 2 за кабинет, ако и когато депутатите пуснат бюджета (Обзор) www.24chasa.bg
Правителството на Стефан Янев няма как да бъде наследено от партиите, твърди Румен Радев. СНИМКА: Йордан Симеонов

Парламентът може да приеме актуализацията за 2-3 седмици, прогнозира Мая Манолова

Връчването на втория мандат за съставяне на правителство ще се забави и зависи от актуализацията на бюджета от парламента. Това съответно ще забави и връчването на третия мандат и евентуалното разпускане на парламента, ако и той е неуспешен.

Това стана ясно от изказване на президента Румен Радев в Елхово вчера.

Запитан кога ще връчи втория мандат, след като в сряда депутатите приеха оттеглянето на номинирания за кандидат-премиер от “Има такъв народ” Пламен Николов, държавният глава контрира с въпрос: Кога българският парламент ще актуализира бюджета?

Причината е, че 4 седмици след старта на 46-ото НС продължава да няма сформирани комисии, които да работят по внесените проектозакони. Така се блокира и внесената от служебния кабинет актуализация на бюджета, за която в последните дни и премиерът Стефан Янев, и министрите му нееднократно призовават да бъде приета.

По конституция президентът няма срок, в който да връчи втория мандат, за разлика от третия, който е обвързан със седмица време.

Отлагането може

да продължи

и месец,

прогнозираха депутати в кулоарите на парламента.

Актуализацията на бюджета е възможно да бъде придвижена в парламента в рамките на 2-3 седмици, прогнозира Мая Манолова от “Изправи се БГ! Ние идваме!”. При въпросната заявка: “Направете актуализация”, е ясно, че в крайна сметка парламентът ще диктува темпото, коментира тя.

Президентът обяви още, че очаква отговорност от всички парламентарни сили, а от действията им щяло да си проличи “кой работи за хората и кой сее хаос в държавата”.

Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към гражданите. Има важни, има тревожни въпроси, които изискват актуализацията на този бюджет. Ние не можем да оставим хората в наближаваща пандемична криза без финансова и социална подкрепа - за бизнеса, за здравеопазването, за медиците на първа линия, обясни Радев.

В понеделник той свиква за първи път от година и половина насам и заседание на Консултативния съвет по национална сигурност по темата.

Нов кръг

консултации с

партиите ще

прави Радев

преди третия мандат и едва като чуе идеите им, ще прецени кога и на кого да го връчи.

Заради обвързването на мандата и актуализацията Радев бе обвнинен от ГЕРБ в рекетьорство.

Очевидно е, че президентът се опитва да извива ръцете на парламентарните групи за актуализацията на бюджета и чак тогава ще връчва мандата, но има конституционни процедури. Освен че е разединител на нацията, той се превръща в рекетьор за парламентарните групи, заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Нито една партия нямало да подпише празен чек, без да са ясни условията, при които ще се харчат тези пари, обясни тя.

Президентът не може да избяга от своята отговорност, това правителство се роди под неговия юмрук. Сега цялата изпълнителна власт е в неговите ръце. Неговото служебно правителство не може да се справи с нищо, коментира още Атанасова. И поиска служебните министри да си направят разчетите и да отидат в парламента.

От “Има такъв народ” също са резервирани към исканата от служебния кабинет актуализация. Преди да се пристъпи към актуализация на бюджета, ще трябва да получим отговори на доста въпроси, такова е мнението на колегите ни икономисти, обясни зам.-шефът на партията Ивайло Вълчев.

ИБГНИ и БСП

обаче подкрепиха

Румен Радев

Актуализация на бюджета е изключително важна. Призовахме парламентарните групи - ако наистина ги е грижа за хората, час по-скоро да бъдат направени комисиите и да се започне работа по нея, защото в противен случай ще има проблем с пенсиите, със социалните плащания, с парите за медиците на първа линия, с бизнеса, заяви Мая Манолова.

БСП говори отдавна, че трябва да има актуализация на бюджета, и апелираме в Народното събрание това да се случи, така че нямаме никакво разминаване, каза Борислав Гуцанов. Той обясни, че БСП прави всичко възможно да има стабилност и да се стигне до редовно правителство, защото не трябвало да има допълнително напрежение в страната в тази тежка ситуация.

От ДПС пък обявиха, че президентът е в правото си да провежда консултации. Актуализацията, и по принцип бюджетът като цяло, представлява бъдещи политики, които да се реализират. Зад тези бъдещи политики трябва да застава ясно парламентарно мнозинство, каза лидерът Мустафа Карадайъ.

Той напомни, че ДПС призовават за нормалност в политиката, за съдържателен диалог. Ние призоваваме за възстановяване на демокрацията, но това няма как да се случи с недемократични методи и инструменти. Напротив, този подход допълнително руши демокрацията в страната, коментира Карадайъ.

40 законопроекта чакат в парламента, само ИТН и ДПС не са вкарали нито един

Общо 40 законопроекта са внесени в деловодството на парламента и чакат сформирането на ресорните комисии, за да бъдат разгледани. Единствено от “Има такъв народ” и ДПС нямат внесен законопроект.
За поправки в Изборния кодекс настояват от ГЕРБ. Избирателите да имат правото да избират дали да гласуват с машина или с бюлетина, предлагат от партията, както и в края на изборния ден да се броят контролните разписки - метод, с който да се свери машинния вот за евентуални грешки. Партията има и спешен проект, без чието приемане онлайн обучението през тази учебна година ще е незаконно.

Намаляване на ДДС на лекарствата на 9% искат от БСП. От ДБ пък предлагат прага за регистрация по ДДС за фирмите да се вдигне от сегашните 50 хил. лв. на 166 хил. лв. Подобно увеличени искат от ИБГНИ.

Левицата както и Мая Манолова и хората ѝ са внесли множество социални промени в законодателството, като например увеличаване на еднократната помощ за новородено на 2000 лв., а за второ дете 3000 лв., а БСП иска увеличение на майчинските, като размера да не е по-малък от минималната работна заплата - 650 лв. Няколко промени са внесени ив Кодекса на труда.

Сред изчакващите законопрокети са и радикалните промени, които предлага ДБ в правомощията на ВСС, както и закриването на специализраното правосъдие.

Освен предложените актуализации на бюджета, Министерския съвет предлага и промени в Закона за училищното и предучилищното образование, за да пази децата от политическа агитация.

Президентът не дава правителството на Янев за редовно

Не харесва и възможността за избори 2 в 1, но благодари за подкрепата на Трифонов за втори мандат

Служебното правителство не е излъчено от партия, а с указ на президента и няма как да остане в наследство на партиите.

С тези думи държавният глава Румен Радев даде знак на партиите, че не е съгласен назначеното от него служебно правителство да бъде избрано за редовно. Вариант, лансиран и от двете политически сили, които се спрягат за третия мандат - БСП и ИБГНИ.

Всяка партия е длъжна да защити претенциите си да упражнява властта със свои собствени управленски и кадрови решения, каза държавният глава и отново призова парламентарно представените партии към диалог.

Решението на Националния съвет на БСП е да предложи служебния кабинет за редовен, напомни обаче отново в кулоарите на парламента членът на Изпълнителното бюро Борислав Гуцанов. Ако мандатът бъде даден на нас, ще бъдат проведени разговори с премиера и министрите и тогава вече ще се стигне до пленарна зала, обясни соцдепутатът. Според него БСП предлагала служебния кабинет не заради липсата на кадри, а защото той си вършел работата и имал добра популярност сред хората, което било добра предпоставка за спокойствие в държавата.

Служебното правителство доказа, че е възможно единомислие на политици от различни политически хоризонти. За съжаление, не виждам готовност от партиите да следват този успешен модел, коментира пък Румен Радев. Според него е крайно време партиите да осъзнаят своята отговорност, да оставят настрана идеологическите си предубеждения и да намерят верния и цивилизован тон един към друг, за да постигнат съгласие.

Мнението на Радев обаче се разминава с това на служебния премиер Стефан Янев. Миналата неделя той обяви от Плиска, че е добър вариант служебното правитество да остане като редовно. Обвърза го обаче с проектоправителство на “Има такъв народ”, което определи като непредсказуемо. След оттеглянето му Янев не е правил коментар по темата.

Теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен, но дали това ще стане на практика, е рано да се обсъжда, заяви тогава Янев. Но уточни, че кабинетът му има готовност да продължи работа, ако се стигне до нови избори.

Радев вчера критикува и острия и дори груб тон между политическите сили в парламента. Когато политиците изричат такива остри декларации, нека не забравят, че зад тях стоят стотици хиляди избиратели, които всички накрая искат едно и също - свобода, законност, справедливост, сигурност и доходи. Искат спокойствие в потенциални кризи, коментира държавният глава. Той припомни призива си към партиите - да мислят и внимават какво ще изговорят един срещу друг, защото накрая неизбежно ще трябва да седнат на една маса и да работят за съгласие и за създаването на коалиция.

Виждаме, че опитът да се сформира правителство на малцинството без коалиция и широка парламентарна подкрепа катастрофира, каза Радев и призова партиите да следват изпитаните модели на парламентарна демокрация.

Коментар в същия дух направи в кулоарите на парламента Арман Бабикян от ИБГНИ. Колкото пъти да правим избори, едни и същи хора все един ден ще трябва да седнат, да се вразумят, да спрат да гледат себе си, за да създадат формулата за управление. Обратното е безумие. На това се радва само един човек, който иска “ред в хаос”, каза той.

Избори 2 в 1 наесен биха били срещу философията на българския конституционен модел, е мнението на президента. Преди да се говори за нови парламентарни избори, следва да бъдат изчерпани всички възможности за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание, каза държавният глава. При неуспешен втори и трети мандат обаче все още е напълно възможно вотът за НС да съвпадне с този за президент.

Радев благодари за заявената от Слави Трифонов и “Има такъв народ” подкрепа за негов втори мандат. Очакваме подкрепа от всички почтени българи и организации, които имат желание да работят искрено за трайна и устойчива промяна, обясни държавният глава.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски се разбраха да променят преговорите между двете страни при посещението на българския министър-председател в Скопие.

Северна Македония залага на албанци в преговорите с България (Обзор)

Линейка
СНИМКА: Архив

Автобус в София блъсна 17-годишно момиче, с опасност за живота е

Всички пенсии ще се вдигнат с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли.

Минималната пенсия се вдига до 392,57 лв. от 1 юли (Обзор)

Лена Бориславова

Лена Бориславова: Русия не е в състояние да ни поставя условия

Кирил Петков по време на петъчния парламентарен контрол

Петков: НАТО и ЕС ми благодариха, че за пръв път от 10 г. сме предвидим партньор

Математикът проф. Николай Витанов КАДЪР: Би Ти Ви

Проф. Николай Витанов: Тотален локдаун? Малко вероятно

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber