Генерали пратили загиналия летец Терзиев да гони дневна мишена нощем над морето

https://www.24chasa.bg/novini/article/10081811 Генерали пратили загиналия летец Терзиев да гони дневна мишена нощем над морето Генерали пратили загиналия летец Терзиев да гони дневна мишена нощем над морето www.24chasa.bg

СПМ-100 може да се ползва само денем според инструкциите на производителя

Командването на ВВС разписало ползването ѝ за нощни стрелби, защото никъде не било изрично забранено

Мишена, която не се ползва през нощта, а само на светло, е трябвало да гони в тъмното над Черно море загиналият пилот майор Валентин Терзиев със своя МиГ-29. Това се е случило с позволението на генералите от командването на Военновъздушните сили.

Валентин Терзиев загина на 9 юни над Черно море, след като неговият самолет се разби във водата при нощни стрелби. Ден по-късно въпреки неприключилата издирвателна операция Министерството на отбраната го обяви за загинал. А в единствения досега доклад по случая основната вина за трагичния случай с военния пилот се хвърля върху негови илюзии, предизвикани от нощния полет. Военната прокуратура продължава разследването и все още очаква черната кутия на падналия изтребител да бъде изпратена за разчитане в Русия от специалисти на производителя РСК-МиГ.

В нощта на 9 юни, като част от международното учение “Шабла 2021”, майор Валентин Терзиев е трябвало да порази светеща парашутна мишена СПМ-100, става ясно от публичната част от доклада на Военна полиция, която бе публикувана вече от Министерството на отбраната. Терзиев е излетял от авиобаза Граф Игнатиево 11 минути след полунощ и според данните от доклада на Военна полиция се е разбил в морето 40 минути и 29 секунди след полунощ.

СПМ-100 обаче не би трябвало да се използва при нощни стрелби.

Това се твърди

в упътването

за употреба

на мишената

Такова упътване, за което се твърди, че е част от документи на авиобазата Граф Игнатиево, бе получено в редакцията на “24 часа” от източник, пожелал анонимност.

“24 часа” поиска по Закона за достъп до обществена информация да получи упътването за употреба на производителя на мишените - държавната фирма НИТИ от Казанлък. Получените от фирмата оригинални документи са идентични с тези, които ни бяха предоставени от анонимния източник.

Бомбопускането се извършва денем в подходящи метеорологични условия при хоризонтален полет на самолета- спускач и при условия, определени от тренировъчно-учебната цел на полета,

гласи инструкцията за експлоатация на СПМ-100.

С инструкциите на НИТИ трябва да са запознати както всички техници и летци от авиобазата, така и командването на ВВС. Всяка от мишените се доставя в Граф Игнатиево в отделен сандък, в който е поставена и инструкцията. Именно в авиобазата се извършва подготовката на мишените за ползване.

Всички участници в експлоатацията и използването на светещата парашутна мишена са запознати с “Техническо описание и инструкция за експлоатация на СПМ-100”, издадена от НИТИ – ЕАД, Казанлък, потвърдиха и от Министерството на отбраната в отговор на запитване на “24 часа”.

Въпросите, отправени до ведомството, бяха следните:

1. Запознато ли е командването на ВВС и авиобаза Граф Игнатиево с инструкцията за употреба на светеща парашутна мишена СПМ-100?

2. Разрешено ли е използването на СПМ-100 през нощта като мишена, или е ограничено само до осветителна авиобомба?

3. Кой е разрешил използването на СПМ-100 за нощни стрелби на учението “Шабла 2021” специално за датата 9 юни 2021 г.?

Командирите на загиналия Валентин Терзиев са били наясно, че според инструкцията СПМ-100 се ползва денем, но са утвърдили използването ѝ за нощните стрелби по време на учението “Шабла 2021”, става ясно още от отговорите на Министерството на отбраната.

Според военните

обаче мишената

можело да се

ползва нощно

време,

защото нямало изрична забрана за това в инструкцията, а пише само, че се пуска денем.

В инструкцията за експлоатация на СПМ-100 няма забрана за използването на парашутната мишена нощем за имитация на въздушна цел, а нейното използване като осветителна авиобомба е пожелателно.

Стрелбите в рамките на учението “Шабла-2021” са организирани със заповед на командира на ВВС и съгласно утвърден от командира на ВВС “Единен график за тренировки и стрелби със схема на мишенната обстановка за периода 4 -11(12).06.2021г.”

Никъде в нормативната уредба не се изисква специално разрешение за използване на определени видове отбранителни продукти по време на учение, гласят дословно отговорите на МО на зададените от “24 часа” въпроси.

Това означава, че всички подробности около провеждането на учението са подписани от командващия ВВС ген. Димитър Петров - един от генералите от Военновъздушните сили, към когото претенции за смъртта на Терзиев изказа и вдовицата на пилота Димитрина Попова. С правилата за провеждане на учението са били запознати и ген. Николай Русев (командир на авиобаза Граф Игнатиево) и ген. Петьо Мирчев (зам.-командир на ВВС и ръководител на учението “Шабла 2021”).

Факт е, че на учението са присъствали и хора от фирмата - производител на мишените, които не са се противопоставили на използването на СПМ-100 през нощта.

СПМ-100 се използва отдавна от българските Военновъздушни сили за провеждането на учения, като и друг път е била използвана при нощни стрелби, твърдят пред “24 часа” бивши офицери от ВВС.

Според техници, с които репортер на вестника разговаря обаче, правилната мишена за нощно учение трябва да бъде ЦП-100. Тя била подобна на ползваната във фаталната нощ на 9 юни, когато загина Терзиев, и е била в употреба назад в годините. 

И друг път при учение се е случвало мишената да дефектира и да започне да пада по-бързо, както твърдят, че се е случило и този път. Тогава обаче стрелбата се прекратява и самолетът се връща в базата, обясни пред “24 часа” пилот от авиобазата, пожелал анонимност. Информацията, че

светещата

мишена е

падала

по-бързо от

предвиденото,

бе оповестена от министъра на отбраната Георги Панайотов още в деня, в който загина Валентин Терзиев.

Според доклада на Военна полиция мишената е пусната от учебен МиГ-29 на височина 7000 м (което отговаря на изискванията на производителя за максимална височина от 10 000 м) и 10 секунди по-късно се е разпалила на височина от 6300 м. В документа няма нито потвърждение, нито отрицание на твърдението на министъра на отбраната, че мишената е падала по-бързо.

Допълнително към документацията на всяко учение има и указания за безопасност, които определят при какви условия и на каква височина е безопасно да стане поразяването на мишената, така че пилотът и самолетът да не бъдат изложени на допълнителен риск. Според твърденията на Димитрина Попова на Терзиев не е трябвало да му бъде разрешено да слиза под 5000 м височина и да преследва мишената в нощта. Тя се позовава на свои разговори с колеги на загиналия летец.

Такова единно ограничение реално няма. То се определя от специфичните условия на всяко учение и се съгласува с командирите и съобразно подготовката на пилота. Във всеки случай обаче майор Терзиев е воден към атака на много по-ниска височина, отколтото е било разумно и е било определено в правилата на учението, убеден е бивш генерал от ВВС.

Самолетът на Валентин Терзиев е бил на 1310 м височина и пикиращ към морето в преследване на мишената, когато пилотът е докладвал, че ракетата, с която той е трябвало да порази мишената, е изстреляна, става ясно от публичната част на доклада на Военна полиция по случая. В този момент МиГ-29 се е носел към морето със скорост от 948 км в час.

Терзиев не е

бил спрян да

изпълни атаката

по светещата мишена, а е бил воден от командването към постоянно намаляване на височината, показва докладът на Военна полиция.

Последователно в периода между 00:35:42 ч на 9 юни и 00:38:41 ръководителят полети бойно управление сваля Терзиев от 7000 на 3000 м височина. Впоследствие отново командването го сваля и на 2000 метра, а Терзиев не е спрян, когато най-накрая иска разрешение за стрелба. Тогава неговият МиГ-29 е на 1800 метра над морето. Терзиев е получил разрешение за стрелба, когато неговият изтребител е бил вече на 1585 м височина, като през цялото време поне от публикуваните от Министерството на отбраната разговори на пилота с командира на полетите няма данни да е отправено предупреждение, че самолетът е опасно ниско и атаката трябва да бъде прекратена.

Решение на командирите ген. Русев, ген. Мирчев и ген. Петров е било и избирането кои пилоти да изпълнят сложните нощни стрелби. Според правилата на ВВС няма единен стандарт при какъв нальот е възможно пилот да участва в нощни стрелби, още повече над морето. Нощта на 9 юни е била в новолуние, което допълнително затруднява ориентацията на пилота. Както стана известно, Терзиев е имал само 12 часа и 50 минути във въздуха от началото на годината до датата на катастрофата. Публично не е известно обаче какви са часовете във въздуха на останалите пилоти от Граф Игнатиево и дали е имало по-подготвени от майор Терзиев.

Полетът в безлунна нощ и преследването на мишената са довели до състояние на “очарование” в Терзиев и той не е успял да изведе самолета от сблъсъка с морето, твърди докладът на Военна полиция.

“24 часа” е готов да даде думата и на засегнатите генерали, както неведнъж сме предлагали на Министерството на отбраната.

Димитрина Попова: Истината е неудобна и разследването се бави политически

Свое собствено разследване на смъртта на Валентин Терзиев извършва и вдовицата му Димитрина Попова. Още в първите дни след катастрофата на 9 юни тя изрази притеснение, че разследването може да замете истината заради връзки между генералите от ВВС и президента Румен Радев.

Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело за инцидента с МиГ-29 (а такова ще има), защото всички свързани лица са с Ваша протекция, попита тя през социалната мрежа фейсбук.

Попова вини генералите от ВВС в “пренатягане” да бъдат изпълнени стрелбите въпреки ниското ниво на подготовка във военновъздушните сили. Като посочи и кои са отговорните според нея - командирът на Граф Игнатиево ген. Николай Русев, командирът на ВВС ген. Димитър Петров, зам.-командирът на ВВС ген. Петьо Мирчев и началник-щабът на ВВС полк. Юрий Луканов.

Разследването на катастрофата се бави по политически мотиви, заяви Попова пък в интервю за седмичника “168 часа”. Предлагаме ви част от твърденията на вдовицата в това интервю:

За мен причините са две. Първата е, че това е свързано със законови уредби, с транспортиране, това не се случва всеки ден, налага се съдействие от страна на производителя, може би се искат разрешения, но това е по-второстепенната. За мен, а и за всички е ясно, че целият случай е политически обвързан и се бави умишлено...

Истината е неудобна. При тази неясна политическа атмосфера, няма правителство, разследването е свързано с прокуратура, знае се на кого е подвластна, всички се борят за сваляне на главния прокурор, не можем да се абстрахираме от политическата намеса, но в крайна сметка всичко се свежда до това, че истината е неудобна, казва Попова своята версия защо все още черната кутия на самолета на Терзиев не е изпратена за разчитане в Русия.

В очите ми казват: “Този ми е четвъртият загинал”, “Този ми е шестият.” Е, аз ще се боря това да бъде спряно. Пред мен го казаха. Така че аз няма да се съглася, за мен не е приемлив този отговор. След като на теб ти е четвъртият, значи мястото ти изобщо не е там.

Говоря за ръководния състав на ВВС, обвинява Попова командирите на загиналия пилот.

Тя изтъква и ниското ниво на подготовка както на Терзиев, така и на останалите ни военни летци:

Дори да е имал такава задача друг път, тя не е била по тъмно, ако е имало нещо общо, е било в светлата част на деня. Освен това тази задача трябва да се изпълнява на 3-4 хил. м и ако пилотът слезе под тях условието се променя и трябва да се откаже. Гонейки го, да слезе с 1000 км в час под тази височина, задачата от нормална се превръща в ненормална.

Имал е нощни дежурства, но не всяко е свързано с полет. Може да е имало, но разликата между обикновените дежурства през нощта с тази задача е от Земята до Марс.

Включително за “Шабла 2021” каза: отиваме без подготовка, ученията бяха не да ни научат, а някой да се покаже! С една задача пилот не може да се научи. Ще може, ако зад това стоят много тренировки, но с тези учения не е така. Те се използват, за да се покажем.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Дончо Барбалов

С 30% намалели пътниците в градския транспорт в София

Голямото отличие - копие на ритона от Панагюрското златно съкровище

Как 50 достойни българи получиха признание - вижте в 21 минути (видео)

Болницата във Велинград с 1 250 000 лв. дългове и 7 дела за фалшиви сертификати

Болницата във Велинград с 1 250 000 лв. дългове и 7 дела за фалшиви сертификати

Аркутино е сред плажовете, удостоени със “Син флаг”.

В България все още няма хотели отличени със "Зелен ключ"

Кирил Петков
Снимки ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Кирил Петков ще се срещне с Роберта Мецола в Брюксел

9916 нови случая на COVID-19 - 26,38% от тестваните, 70 души са починали

9916 нови случая на COVID-19 - 26,38% от тестваните, 70 души са починали

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber