Военното министерство отговори на ГЕРБ-СДС за инцидентите в Чешнигирово и Шабла

https://www.24chasa.bg/novini/article/10059271 Военното министерство отговори на ГЕРБ-СДС за инцидентите в Чешнигирово и Шабла Военното министерство отговори на ГЕРБ-СДС за инцидентите в Чешнигирово и Шабла www.24chasa.bg
Министерството на отбраната СНИМКА: 24 часа
Министерството на отбраната СНИМКА: 24 часа

Във връзка с декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС, поднесена от трибуната на Народното събрание от г-н Даниел Митов, Министерството на отбраната се въздържа да коментира в детайли случаи, които са обект на разследване от прокуратурата. Коректността изисква не политиците, а компетентните разследващи органи да дават пред обществеността обективна информация по споменатите инциденти в Чешнигирово и Шабла, съобщиха от ведомнството.

Тъй като е образувано досъдебно производство и на основание чл. 198 от НПК материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокуратурата. Министерството на отбраната е ограничено във възможността си да отговори подобаващо на въпросната декларация, която съдържа изкривена информация и неверни твърдения. За нарушения от такъв характер се носи отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс.

Но в отговор на крайно манипулативните твърдения и неверни внушения, категорично заявяваме, че министърът на отбраната не е наказвал старши лейтенант Тодор Манчев. С негови заповеди от 15.07.2021 г. (4 дни преди трагичния инцидент) са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов – преки командири на старши лейтенант Тодор Манчев. В декларацията редом с другите неверни факти е сгрешено дори и военното звание на офицера.

Министърът на отбраната възложи три проверки от страна на Служба „Военна полиция“ и на Инспектората на МО. Резултатите от проверките на Инспектората са предадени на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. По повод изисканите от нас доклади от ПГ на ГЕРБ-СДС, сме отговорили, че чакаме за това разрешение от прокуратурата.

За останалите подвеждащи твърдения в изнесената декларация нека се произнесат разследващите органи, след като приключат работа. Недопустимо е от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 23 октомври - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 23 октомври - вижте първите страници през годините

4826 нови случаи на коронавирус, 136 починали, 92% от тях не са ваксинирани

4826 нови случаи на коронавирус, 136 починали, 92% от тях не са ваксинирани

Цифров COVID-сертификат

КТ "Подкрепа": 35% от учителите напускат, ако сертификатът е задължителен

Складът, в който се съхраняват машините за гласуване

ЦИК до Стефан Янев: Нов договор със склада или ще изхвърлят машините на улицата (Обзор)

Акция на СДВР тече в момента в столицата. Кадър БНТ

Полицейска акция в София подгони проститутки, наркодилъри и нелегални мигранти

Студенти в Нюкасъл си правят антигенен тест.

До понеделник ще бъдат осигурени 600 000 безплатни антигенни теста

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber