Йордан Цонев за Бойко Рашков: Той е последният, който може да бъде образец на вътрешен министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/10049754 Йордан Цонев за Бойко Рашков: Той е последният, който може да бъде образец на вътрешен министър Йордан Цонев за Бойко Рашков: Той е последният, който може да бъде образец на вътрешен министър www.24chasa.bg
Снимки: Велислав Николов

Горещ дебат в НС да има или не комисия, която да провери за полицейски натиск в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание

Този не може да бъде представа за министър на вътрешните работи. Ако това е вашата представа за вътрешен министър, значи демокрацията има сериозен проблем. Този е последният, който може да бъде образец на вътрешен министър. Това заяви Йордан Цонев от ДПС по адрес на Бойко Рашков по време на разгорещен дебат в парламента да има ли временна комисия, която да проучи  имало ли е полицейско натиск по време на предизборната кампания за 46-о Народно събрание.

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева

Репликата му беше по повод на изказдване на Николай Хаджигенов от ИБГНИ който посочи, че "тази гнусна колаборация между ГЕРБ и ДПС е неприемлива".

Йордан Цонев за Бойко Рашков: Той е последният, който може да бъде образец на вътрешен министър

"Когато говорим за вътрешен министър, правил избори, изниква името на Цветан Цветанов, който не е в политиката благодарение на нас", каза Хаджигенов.

Председателят на парламента Ива Митева
Председателят на парламента Ива Митева

Йордан Цонев го реплекира, че това, което се е случило в предиброната, кампания се нарича реваншизъм. Той упрекна Рашков в "нарцисизъм".

Тошко Йорданов (вляво) и Филип Станев
Тошко Йорданов (вляво) и Филип Станев

Репликите се размениха по време на разгорещен дебат да има ли комисия, която да проучи използвало ли е МВР СРС спрямо участници в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание, спорят депутатите вече повече от час. Предложението да се създаде такава комисия беше на Десислава Атанасова и група народни представител от ГЕРБ.

Хамид Хамид обяви, че ДПС ще подкрепи създаването на тази комисия, но да бъде разширена и да проучи имало ли е полицейски натиск спрямо български граждани по време на предизборната кампания за 46-о НС.

Според Мануил Манев от ГЕРБ целта била да "излезе наяве всичко,, което се случваше през тази прославута предизборна кампания". Той добави, че натискът се превърнал в "платформа на самохвалство". "Министърът на вътрешните работи каза на официална пресконференция: ние подредихме това НС", добави Манев. Според него изчегъртването на един човек или една партия ще се повтори, ако бъде подминато.

"Не виждам кой би се притеснил от една такава комисия", завърши Манев.

"Искате истината. Ще ви каже нещо. В квартал "Христо Ботев" има осем секции. За 45-ото Народно събрание 1912 гласа са ГЕРБ, за 46-ото Народно събрание - 121 гласа", репликира Георги Свиленски от БСП. 

Стоян Михалев от "Демократична България" обясни, че няма да подкрепят създаването на тази комисия, защото имало ресорна.

Йордан Цонев от ДПС каза, че при консултациите при президента говорили за полицейското насилие по време на предизборната кампания, което "било извън вякаква мяра".

"Извърши се неправомерна намеса в изборния процес и ще настояваме всеки един случай да бъде разгледан в българския парламент,. Това казахме на президента", обясни Цонев.

"Който не е попадал на репресията на ДПС, той не знае за какво става въпрос", реплекира Явор Божанков от БСП.  И разказа, че през 2019 г. бил привикван в полицията. 

"Горските са функция на ДПС и тормозят хората на най-ниско битово ниво. Ше има сериозна ревизия на горските в тези региони", реплекира Тошко Йорданов от ИТН, имайки предвид смесените райони и най-вече Кърджали.  

"ДПС не е имало горски нито в Кърджали, нито в друг смесен район. Това, което г-н Борисов прави спрямо нас, сега го прави спрямо вас", отговори му пък Йордан Цонев.

По време на дебата бе споменат и кметът на Гурково, който бе задържан за няколко часа по време на предизборната кампания. 

"Защо се налага да се създават комисии, които да дублират работата на прокуратурата. Дайте като говороим за лицемерие да реформираме тази прокуратурата и да не превръщаме НС в някакъв даржавен контрол", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Георги Кадиев обясни, че има нужда от промяна в НК, която да разшири състава на престъплението. По време на изборите в Стара Загора направили списък на купувачите на гласове. 

"Същият този кмет на Гурково беше спрял водата на ромската махала за няколко часа с аргумента за кого да гласуват. Доволен съм от работата на МВР. Ако има пандемия тя не е COVID, а на купувачите на гласове", каза Кадиев. 

"Какво по дяволите работи главният прокурор в Република България. Ккаво прави в момента? Стои на "Боровец" в станцията на прокуратурата", включи се отново Хаджигенов. 

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ "свидетели сме на лицемерие и двоен стандарт и по правило някой се опитва да превърне Народното събрание в Народен съд. Възстановявнето на демокрацията не бива да става с недемократични методи и инструменти", добави той.

"Това е заявка за диктатура. Ние сме много чувствителни на темата защита на демокрацията в България", добави лидерът на ДПС.

"Независимо дали ще се приеме такава комисия, ние сме заявили и ще ползваме всички парламентарни инструменти за изясняване на всеки конкретен случай - тормоз, репресии срещу партийни активисти, прикриване зад пердето купуване на гласове", завърши той.

Десислава Атанасова обяви, че "ГЕРБ винаги е подрепяла борбата с порочните практики, но не и МВР да се ползва за бухалка срещу една партия - ГЕРБ". 

Татяна Дончева от ИБГНИ посочи, че 12 години ГЕРБ са "въвели всякакви новаторства за купуването на гласове". 

Постепенно дебата премина в дискусия за купуването на гласове.

"Идваме до въпроса как и по какъв начин бяха проведени тези избори", каза Рамадан Аталай от ДПС. Той попита: "защо, колеги, които за първи път идвате на власт, не искате да се изчисти проблема с купуването на гласове?". Според него полицейски натиск имало само върху кметове на определени структури.

По думите му при хората от турски проиход, когато бъдат извикани и ги накарат "да подпишат един документ", изниква онзи период, в който са били викани насила да подписват документи.  Той посочи, че ДПС не е участвало в избора на ВСС и главен прокурор. Те били избрани по закона, написан от Христо Иванов. 

Иван Хиновски от ИТН предложи да се прекрати дебата след два часа разгорееща дискусия, защото не това било дневния ред на деня. Преди него прекратяване поиска и Любен Дилов. 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

Протести в Тунис срещу президента

Протести в Тунис срещу президента

Бюлетина

Мадара избра да остане в община Шумен

Годеницата на певеца Ангел: Чухме се вчера, каза, че му вливат успокоителни

Годеницата на певеца Ангел: Чухме се вчера, каза, че му вливат успокоителни

НОИ

Осигурителните вноски няма да се вдигат

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber