Йордан Цонев за кабинета на Слави: Ще пледирам ДПС да не носи отговорност за този политически буламач

https://www.24chasa.bg/novini/article/10038687 Йордан Цонев за кабинета на Слави: Ще пледирам ДПС да не носи отговорност за този политически буламач Йордан Цонев за кабинета на Слави: Ще пледирам ДПС да не носи отговорност за този политически буламач www.24chasa.bg
Йордан Цонев
Йордан Цонев СНИМКА: Велислав Николов

Финансовият министър Асен Василев сипе лъжи. Щял да събере 2 млрдл. приходи, никой не може да го направи за  2 месеца. Откъде идват тези пари обяснява депутатът

"В личен план ще пледирам през колегите да не го подкрепяме. Нужно е правителство на България. Но правителство, подкрепено от градската десница, от някаква формация на Мая без облик, от наследника на комунистическата партия и антисистемната формация на Слави ми прилича на - имаше един разказ на Уилям Сароян - "Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света". Ще пледирам да не носим отговорност за този политически буламач".

Това каза пред БНР Йордан Цонев, член на ръководството на ДПС и депутат от Движението. В предаването "Политически НЕкоректно" Йордан Цонев посочи, че ДПС ще реши дали ще подкрепи проектокабинет на ИТН, когато станат ясни и имената на министрите.

Според него "задкулисие е, когато не участваш пряко с лицето си".

"При нас няма задкулисие", подчерта той. И оцени качествата на служебния министър-председател, но се усъмни в изтъкваната успешност на служебния икономически министър и на служебния министър на финансите.

Има хора от служебния кабинет, които са грандомани и сноби. Икономическият екип на правителството е от икономическото крило на кръга "Капитал". Става въпрос за сериозна машина със свой начин на влияние".

Йордан Цонев се възмути от "лъжите, които изсипа" снощи в "Панорама" служебният министър на финансите Асен Василев, от "надменния му тон". "Не можеш да кажеш, че за 2 месеца си събрал 2 млрд. и затова правиш актуализация. С апломб - събрахме ги. Ами не си ги събрал. За два  месеца 2 млрд. никой не може да събере. Това първо. И второ - самата конструкция на бюджета е така измислена, че няма накъде. Тия хора, освен че са грандомани, сноби, нас ни мислят все едно ядем доматите с колците. В България има хора, които правят бюджети от 30 години. Два милиарда! 800 млн. ще съберат от ДДС и те са инфлационни, в следствие на високите цени на ток, бензин, газ и горивата - енергоносителите. Корпоративният данък 200 млн., но знаете ли защо, защото отложихме заради ковид внасянето на корпоративния данък - да не бъде до 31 март, а да бъде след 31 юли. Не предвиждат приходите от акциз да се увеличат, макар че първото им назначение беше смяна на шефа на митницата - защо ли не знам. Опитвам се да гадая дали акцизните приходи не тръгнаха към хилядите билбордове по време на предизборната кампания. Ама това са само догадки, нямам факти все пак", каза Цонев.

Запитан защо ДПС има такова негативно отношение към служебните министри и особено към Асен Василев и Кирил Петков, Цонев отвърна: "Още когато служебното правителство започна работа, аз имах две телевизионни участия и казах, че икономическият екип на служебното правителство е директно от кръга на Прокопиев, икономическото крило на кръга "Капитал", защото там има и медийно крило, и NGO крило, и политическо крило - "Да, България". Още тогава казах, че ще следим два месеца тези министри, защото от този кръг имат дълги ръчички. И това правихме - следихме. И видяхме, казвам ви какво видяхме. Следващата седмица ще кажем още факти само по отношение на министрите. И не толкова от значение е това, което ще кажем негативно за тях, колкото да покажем отново действащата от четвърт век схема в този кръг "Капитал" . Много хора ме питат - не му ли вдигате много акциите на този Прокопиев. Ами не. Не е той сам - там са с цялата си мощ на Сорос организациите, цялата европейска мрежа, световна и когато трябва да се омаскари някой или България се препечатват статии в "Ню Йорк таймс, Франкфурте алгемайне цайтунг...Става въпрос за сериозна машина, която има своя начин на влияние, затова говоря - за медийно, икономическо, политическо влияние", обясни Цонев.

На въпроса за тяхното задкулисие и Делян Пеевски Цонев обяснява, че задкулисие е да се криеш отзад и да чакаш да минат някакви мишоци. Не се явяваш на избори, не се показваш с лицето си, да загубиш изборите, да те надумат медиите. А пък така стоиш отзад. "Както казва Прокопиев в едни изтекли стенограми "Арго": Аз няма да участвам политически, но ще участвам с всичко, което мога в създаването на политическия проект. Затова е задкулисие там. При нас какво задкулисие - аз дето съм 30 г. на сцената...Щом участваш активно в политиката с лицето си не е задкулисие", казва Цонев. 

Искам да кажа, че това е маниерът, по който се действа там. В служебното правителство има прекрасни министри. Премиерът ми прави много добро впечатление. Вижте на кого лъскаха имиджа два месеца. Тия юнаци бяха най-хубавите. Те са най-успешните. Ако не ги вземете в следващия кабинет, направо не сте патриоти. Как да са най-успешните, в какво да са най-успешните, че не мога да се сетя. С албанската сделка за електромобили ли? Или може би с Плана за възстановяване и развитие, в който измислиха три нови фонда с финансови инструменти милиард и шестстотин милиона. Понеже не всеки разбира, да ви кажа как би действал един финансов инструмент, не пари. Например да си сложите фотоволтаици и да намалите цената на тока на фирмата. Проектът ви няма да е одобряван тук, а от Европейската инвестиционна банка, където те имат хора. Нямам време да изброявам кои са. И като бъде одобрен, ще получите едни ваучери и с ваучерите ще идете да си напазарувате фотосоларни елементи от фабриката на Прокопиев. Този филм го гледаме вече 25 години - в различни серии, с различни актьори", заключи Цонев.

"ДПС като всяка партия си има достатъчно грехове, няма нужда да ѝ се измислят нови - като измислената координирана атака със Слави".

Според него конструкторите на правителството, сред които не е ДПС, са "свили ушите на тези, които са създавали скандали".

"Единият конструктор е външен, извънземно, другият е вътрешен".

По думите на депутата ДПС няма оптимизъм, че ИТН ще състави работещо правителство:

"Не смятаме, че това е спасението на България... В интерес на страната, на работата можем да партнираме в парламента по определени теми. Има теми, при които всяко правителство може да разчита на нас - за финансова стабилност, за облекчаване на условията на работа на бизнеса, за хората, за администрацията да не е бухалка към хората и бизнеса, за евро-атлантическата тема, за спазването на Конституцията и законите".

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

Протести в Тунис срещу президента

Протести в Тунис срещу президента

Бюлетина

Мадара избра да остане в община Шумен

Годеницата на певеца Ангел: Чухме се вчера, каза, че му вливат успокоителни

Годеницата на певеца Ангел: Чухме се вчера, каза, че му вливат успокоителни

НОИ

Осигурителните вноски няма да се вдигат

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber