Радио Китай: Призивът на САЩ Тайван да бъде приет за наблюдател в СЗО е лишен от основания

https://www.24chasa.bg/novini/article/10037512 Радио Китай: Призивът на САЩ Тайван да бъде приет за наблюдател в СЗО е лишен от основания Радио Китай: Призивът на САЩ Тайван да бъде приет за наблюдател в СЗО е лишен от основания www.24chasa.bg
Снимка Радио Китай
Снимка Радио Китай

Сенатът на САЩ наскоро прие свързан с Тайван законопроект, с който изисква Държавният департамент да изработи политика, целяща Тайван отново да заеме мястото на наблюдател в СЗО. Това е нов опит за немеса във вътрешните работи на Китай и е в разрез с принципа за единен Китай и трите съвместни комюникета между Китай и САЩ. Китай е решително против това действие, съобщава Радио Китай.

В този законопроект се споменава, че Тайван не е бил канен да участва в Световната здравна асамблея като наблюдател в продължение на много години от 2017 г. насам. Причината за това е ясна - Тайван е провинция на Китай и участието му в дейностите на международни организации като СЗО трябва да се разглежда в съответствие с принципа за един Китай. Той е основен и е потвърден от Резолюция 2758 на Общото събрание на ООН и Резолюция 25.1 на Световната здравна асамблея.

От 2009 г. до 2016 г. участието на Тайван в конференциите на СЗО под името „Китайски Тайпе“ като наблюдател бе специална уговорка, постигната чрез консултации въз основа на „Консенсуса от 1992 г.“ на базата на принципа за един Китай. Въпреки това след идването си на власт Демократичната прогресивна партия на Тайван през 2016 г. отказа да признае „Консенсуса от 1992 г.“ и упорито се стреми към „независимостта на Тайван".

Вече не съществува политическа основа за участието на Тайван в конференциите на СЗО. Въпросът за Тайван засяга основните интереси на Китай и при провокации страната ще предприеме всички необходими мерки, за да ги спре.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Вкусно ли е кафето на робота-бариста?

Вкусно ли е кафето на робота-бариста?

СНИМКА: Радио Китай

Президентът на „Хуауей“: Трансформация на фона на забраната за чипове е болезнена, ще се фокусираме върху операционните си системи

СНИМКИ: Радио Китай

Откриха изложението „Светлината на интернет“ в Уджън

СНИМКА: Радио Китай

Технологичен форум за въглеродния пик и въглеродния неутралитет се състоя в Пекин

СНИМКА: Радио Китай

Рекордно добро качество на въздуха в Пекин

СНИМКА: Радио Китай

Tesla откри център за данни в Китай

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber