Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/10036988 Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания www.24chasa.bg
Асен Василев: Някой се почувства неприятно, че не приемаме телефонни обаждания

"Мисля, че ясно заявихме, че бихме останали като министри да работим за България, но при много ясни условия - независимост, собствен екип, съгласие по визията и начина, по който тази визия ще бъде постигната. Това може би е попречило на някои, може би някой се е почувствал неприятно от изказването, че не приемама телефонни обаждания, нито аз, нито Кирил (б.а. Петков). Основната задача, която свършихме, бе да изнесем една доста тежка битка по спирането на всички кранчета и течове в държавата. Има доста интереси и доста фирми, които са засегнати от това нещо. Този тип компромати от 2011 г., които се опитват в момента да ги рециклират, водил съм много битки в живота си и съм ги спечелил. Тази специално - в съда в Ню Йорк през 2011 г. Един месец по-късно всички дойдоха на килимчето, подписахме споразумение, всички казаха, че са щастливи. Кой колко е бил щастлив или нещастен, това си е техен проблем".

Това каза финансовият министър в слежубния кабинет Асен Василев в предаването "Панорама" по БНТ. И отрече да си е пренасял софтуер от старата фирма в новата. Той отново защити нуждата от актуализация на бюджета. "Това, което завещаваме на ъдещото правителство е актуализация, която по принцип отнема месец-месец и половина, за да се подготви, която дава инструментариума и основата, на която да стъпят по 3 параграфа - първо имаме 2 млрд. повече събрани в бюджета, второто - план, ако дойде тежка ковид криза, както ноември-декември м.г., как да се справим и да има достатъчно пари, за да се справим - за медиците и в подкрепа на бизнеса, ако се наложи да се затварят пак определени отрасли в икономиката. И третото нещо, което заложихме, е актуализация на пенсиите от 1 октомври, така че тези 50 лв. да не трябва да се търсят всеки месец и да се гласуват всеки месец, а да влязат като част от пенсиите на хората и те да имат достойни пенсии", допълни той.

"Бих стартирал всички контролни системи да започнат да работят ефективно, защото това, което заварихме, беше, че абсолютно всички контролни системи бяха изключени. Това означава пет години поред по 700 млн. ти да не си ги потърсих, а и има решения, които са позволили това да се случи. Това означава да позволиш на АПИ в първите 4 месеца на годината да направи възлагания, да сключи договори, да възложи работа на фирми за 2,9 млрд. при одобрен бюджет от 380 млн. Значи лъжеш фирмите, че 2,5 милиарда ще им бъдат платени, без да ги имаш парите. Пълно нарушение на закона, лъжа към строителите и абсолютно нарушение на всички фискални правила", допълни финансовият министърна въпрос на водещия Бойко Василев какво би направил, ако можеше да натисне едно копче и всичко в държавата да тръгне по нов начин.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

Протести в Тунис срещу президента

Протести в Тунис срещу президента

Бюлетина

Мадара избра да остане в община Шумен

Годеницата на певеца Ангел: Чухме се вчера, каза, че му вливат успокоителни

Годеницата на певеца Ангел: Чухме се вчера, каза, че му вливат успокоителни

НОИ

Осигурителните вноски няма да се вдигат

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber