Спецсъдът пусна в чужбина Миню Стайков и Пламен Бобоков

https://www.24chasa.bg/novini/article/10036641 Спецсъдът пусна в чужбина Миню Стайков и Пламен Бобоков Спецсъдът пусна в чужбина Миню Стайков и Пламен Бобоков www.24chasa.bg
Здравословното състояние на Миню Стайков се влоши по време на дългия му престой в ареста.

Подсъдимият за отпадъците поискал да отсъства от България за 2 месеца, без да посочи къде и защо - затова Апелативният съд отменя разрешението

Алкохолният бос ще се лекува за седмица в Истанбул

Специализираният наказателен съд е разрешил на Миню Стайков и Пламен Бобоков да пътуват в чужбина през лятото, показа проверка на “24 часа”. Делото срещу Стайков за злоупотреба с европейски пари е към края си, а това срещу Бобоков за вноса на отпадъци още не е започнало по същество. И двамата са на свобода с парични гаранции, но имаха забрана да напускат страната.

Миню Стайков има разрешение да пътува за една седмица - от 1 до 6 август, а Пламен Бобоков е пуснат за цели 2 месеца до 21 септември, когато е насрочено заседание по делото му.

Стайков ще ходи до Турция и е представил документи за това, пише в определението на съда. Бизнесменът ще пътува до Истанбул, но не като турист, а за да се лекува. Има записан час за преглед от лекар в кардиологичното отделение на клиника в Истанбул, резервация за хотел в града, както и билети за отиване на 1 август и за връщане 6 дни по-късно.

Според съда няма опасност Миню Стайков да избяга, защото е семейно ангажиран, не е осъждан и бизнесът му в България е печаливш.

Миню Стайков лежа почти 3 г. в ареста. Първо по разследването за пране на пари, данъчни престъпления и нелегалната фабрика за цигари в Карнобат, за което беше задържан. Малко преди да го пуснат, му повдигнаха обвинение като лидер на престъпна група за злоупотреба с европари. Второто дело вече приключва, докато първото още се разследва и няма обвинителен акт по него, въпреки че е от септември 2018 г.

През февруари т.г. Стайков беше освободен под домашен арест с електронна гривна за наблюдение, а малко преди изборите съдът го пусна на свобода срещу 200 хил. лв. Той беше кандидат за депутат от партия “Бригада”, но не успя да влезе в парламента.

За разлика от Стайков Пламен Бобоков не е посочил къде и защо ще пътува за двата месеца до 21 септември. С разрешението Специализираният наказателен съд е намалил и паричната гаранция, с която е на свобода. От началото на разследването срещу него, брат му и бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков Пламен Бобоков е на свобода с гаранция от 1 млн. лв. Съдът я е намалил на 800 хил. лв. За да облекчи положението на подсъдимия бизнесмен, Специализираният наказателен съд е приел, че приносът му за престъплението, в което е обвинен с останалите, е много по-малък, отколкото на другите. Освен това другите подсъдими нямали забрана да пътуват и били с по-малки гаранции.

Прокуратурата е протестирала намаляването на гаранцията за Бобоков, както и пускането му зад граница, и пред втората инстанция частично успява да докаже тезата си. Апелативният специализиран наказателен съд оставя Бобоков на свобода срещу 800 хил. лв., но е отменил разрешението му да пътува извън България за два месеца. Причината е, че не е посочил къде ще ходи и каква е целта на излизането му от страната.

Делото за отпадъците е на етап разпоредително заседание и още не може да започне по същество. Срещу Пламен Бобоков има и второ разследване - за търговия с влияние заедно със секретаря на президента Пламен Узунов. То също продължава повече от 1 г., без да е внесе обвинителен акт по него, както това за цигарената фабрика, свързваната с Миню Стайков. Преди няколко месеца по делото срещу Бобоков и Узунов беше приобщен докладът на ОЛАФ за джиповете на МВР, което го прави по-сложно за разследване, посочи през тази седмица ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. (24часа)

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Иво Петров: Страховете за ваксините са безпредметни

Проф. Иво Петров: Страховете за ваксините са безпредметни

СНИМКА: Архив

Във Ваксинационният център на "Св. Анна"-София АД вече можете да се ваксинирате с трета игла

Почина отец проф. Радко Поптодоров

Почина отец проф. Радко Поптодоров

BG ваксина във флакон няма да има

BG ваксина във флакон няма да има

Виктория Василева
СНИМКА: БНТ

Виктория Василева: Виждаме само опаковката, но не и съдържанието на "Продължаваме промяната"

Ирена Атанасова КАДЪР: БСП

Ирена Анастасова, БСП: Ще разговаряме и с коалиция "Продължаваме промяната"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber