Гълъб Донев: Преизчислението ще остави 915 хил. пенсионери без увеличение

https://www.24chasa.bg/novini/article/10034875 Гълъб Донев: Преизчислението ще остави 915 хил. пенсионери без увеличение Гълъб Донев: Преизчислението ще остави 915 хил. пенсионери без увеличение www.24chasa.bg
Гълъб Донев
Гълъб Донев

Преизчислението на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 г. ще остави над 915 хил. души без увеличение, или 44% от всички пенсионери. Това са 915 хиляди причини ние да предложим пенсиите да се актуализират с вдигане на тежестта на стажа на 1,35, заедно с повишаване на минималната и максималната пенсия. Това отговори служебният социален министър Гълъб Донев по време на парламентарния контрол.

На преизчисление няма да подлежат пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Това са социалните за старост и инвалидност, персоналните и тези за особени заслуги. Общият им брой е около 59 хил., отчете Донев от парламентарната трибуна

Без преизчисление ще останат и хората с пенсии за трудова дейност, за които не е изчислен индивидуален коефициент. Това са около 583 хил. души. Тези, които няма да минат минималната пенсия дори с преизчисление са още 247 хил. души. На преизчисление със среден осигурителен доход от 2018 г. ще са и 24 600 души, които са ограничени от тавана на пенсиите.

Дори да се вземе среден осигурителен доход от 2019 г. 778 хил. без увеличение.

Хората, които са се пенсионирали преди 2008 г. ще останат излъгани, защото ножицата между старите  и новите пенсии ще се разтвори още повече с вашето предложение, отвърна Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".  Според нея най-големият проблем е, че минималната пенсия ще е 340 лв., или с 10 лв. по малко от пенсиите, които сега взимат заради бонуса. Хората свикнаха с добавката от 50 лв., каза още Манолова. И обясни, че не всички хора ще могат да получат новите надбавки, които предлага правителството и трябва да допълнят пенсиите до линията на бедност от 369 лв.

Вие отчитате, че има разлика в доходите на хората пенсионирани преди 2008 г. и след това. През тези периоди обаче действат и различни правила, припомни Гълъб Донев. 

Разбирам, че всички искаме простата математика от 50 лв. да бъде включена в основната пенсия, но такава проста математика в социалната сфера няма, каза още социалният министър. И бе категоричен, че най-справедливият начин за вдигане на пенсиите е чрез коефициента за осигурителен стаж. 

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Имунологът академик Богдан Петрунов

Акад. Богдан Петрунов: Третата доза срещу КОВИД след 10 месеца

СНИМКА: Архив

ЦИК започва да приема документи за президентските избори

Експерти извършиха проверка и пробонабиране с катер на Дирекция „Морска администрация – Варна“, по сигнал за изтичане на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен кораб „Vera Su“.
Снимка: МРРБ

Чакат аварийни екипи на Яйлата

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

Бюлетина

Мадара избра да остане в община Шумен

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber