Спор между Рашков и депутат от ГЕРБ в парламента за това кой ще си запази поста

https://www.24chasa.bg/novini/article/10034768 Спор между Рашков и депутат от ГЕРБ в парламента за това кой ще си запази поста Спор между Рашков и депутат от ГЕРБ в парламента за това кой ще си запази поста www.24chasa.bg
Бойко Рашков

В остра размяна на реплики влязоха министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и депутатът от ГЕРБ Маноил Манев по време на парламентарния контрол днес.

Според програмата на Народното събрание депутатите на ГЕРБ имаха два въпроса към Рашков. Първият бе по подробности за купуването на гласове. Председателстващата заседанието Татяна Дончева изчете въпроса и даде думата на Манев. Оказа се обаче, че нито той, нито Рашков са знаели, че въпросът е за днес. 

Защо отрекохте вчера, че са подписвани протоколи за предупреждение от наши симпатизанти, членове и заподозрени за симпатии към ГЕРБ? Защо не им бяха връчвани протоколите, които са разписвали, в нарушение на закон? До последния си час като министър ли ще продължавате да привиквате тези хора в полицейските управления?, попита Манев Рашков.

Дончева обаче предложи на министъра щом не е подготвен да отговаря с конкретни данни, въпросът да бъде отложен. 

Не, не. Може ли сега да отговоря? Ще отговоря на незададения въпрос, настоя Рашков.

До вас има бивш министър на вътрешните работи, не един, а двама (б. а. - до Манев в залата бяха седнали бившите МВР министри Христо Терзийски и Младен Маринов). Те знаят, че органите на МВР могат при налични данни по отношение на един човек, който се подготвя или има намерение да влияе на друг човек, в конкретния случай представлява против избирателни права, е известно че органите на МВР могат да предупреждават с протокол онзи, който се готви да извърши престъпления. Да, такива действия е имало. Органите на МВР са посещавали такива гражадни, съставяли са такъв протокол. Не мога да кажа има ли случаи, в които протоколът не е връчван. Ако ми бяхте задали въпроса, както трябва, щях да попитам нашите структури. Това са въпроси, които министъра не знае, каза Рашков.

С тази тема се спекулира. допреди дни се твърдеше, че МВР е заставило хората да подписват "декларации". Е, ние такива документи не предоставяме. Но с протоколите стоят по друг начин, както вече обясних. Ако настоявате на тази тема, следващия път, в който прекарам в Народното събрание един работен ден, ще се постарая да ви отговоря, каза още министърът.

Г-н Рашков, че скоро няма да загубите цял ден тук е ясно, защото скоро няма да сте министър, отвърна му Манев. Той каза, че ще му предоставят образец на протокола, на гърба на който има две декларации - че лицето е получило екземпляр от протокола или втора - че отказва да му бъде връчен. Подписаните от симпатизантите на ГЕРБ протоколи обаче нямали такива декларации на гърба си.

Надявам се да проверите колко протокола са издадени, колко декларации са попълнени с отказ. Ние ще искаме тези декларации и, ако се окаже, че умишлено не са разпечатани, както трябва, това граничи с престъпление, настоя Манев.

Дали ще бъда скоро министър или не е въпросът относим и към г-н Манев  - дали ще бъде народен представител или не. Това е друг въпрос и няма нищо общо в участието ми в парламентарния контрол. Не съм очаквал подобно арогантно поведение от един народен представител, възмути се Рашков. 

Председателят на парламента казва, че сме възпитани хора и трябва да даваме пример. Аз и други депутати, виждате колко сме възпитани, каза още той.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 27 септември - вижте първите страници през годините

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

496 нови случая на коронавирус, 8,3% от тестваните

Протести в Тунис срещу президента

Протести в Тунис срещу президента

Бюлетина

Мадара избра да остане в община Шумен

Годеницата на певеца Ангел: Чухме се вчера, каза, че му вливат успокоителни

Годеницата на певеца Ангел: Чухме се вчера, каза, че му вливат успокоителни

НОИ

Осигурителните вноски няма да се вдигат

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber