Заради студа в Бразилия: Цените на кафето се вдигат с между 30 и 70 процента

https://www.24chasa.bg/novini/article/10033179 Заради студа в Бразилия: Цените на кафето се вдигат с между 30 и 70 процента Заради студа в Бразилия: Цените на кафето се вдигат с между 30 и 70 процента www.24chasa.bg
Наесен, след като изтече отпускарският сезон, цената на кафето ще се вдигне. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Арабиката на световните борси вече е с 80% по-скъпо, отколкото  миналата година, материалите за опаковките също поскъпват, а превозът по море скочи шесторно в пандемията

Вeднага след като свърши сезонът на отпуските, може би още към средата или края на септември, цените на кафето на българския пазар ще се вдигнат с между 30 и 70% за различните видове марки. Това прогнозираха пред “24 часа” вносители и дистрибутори на кафе.

Основната причина за лошата прогноза в момента е студеното време в Бразилия, което

унищожи почти

цялата реколта

от сорта

“Арабика”

В резултат на това от няколко седмици насам цените на този сорт на световните борси се покачват неудържимо и в четвъртък на стоковата борса в Ню Йорк цената на кафето вече бе с 80% по-висока, отколкото година по-рано. Прогнозите сочат, че до края на месеца котировките ще се вдигнат с още 25% и на практика ще достигнат 20-годишен рекорд.

Дори сега арабиката, от което се правят по-висококачествените смески кафе, вече струва най-скъпо от 2014 г. насам. Преди 7 години обаче ценовият удар бе укротен сравнително бързо, докато сега се намесват и други фактори - поскъпват също материалите за опаковки и контейнерният превоз по море.

Другият основен сорт кафе - “Робустата”, също поскъпва, макар и с далеч по-малко. На Лондонската борса цената му вчера бе с 13% по-висока спрямо миналата седмица и е рекордно висока от 2017 г. насам.

Робустата се произвежда основно в Азия, като най-големият износител е Виетнам. Това производство обаче също е в криза, защото

запасите

привършват,

има недостиг

на контейнери

за транспорт

и влошаване на епидемиологичната обстановка.

Износът по всяка вероятност ще продължи да намалява до септември, прогнозират двамата най-големи износители от Виетнам - Intimex Group и Simexco Daklak.

“Фермерите казват, че зърната им са на привършване, така че не могат да се възползват от това увеличение на цените”, посочва До Ха Нам, председател на най-голямата компания Intimex. По думите му фирмата му не е купувала или продавала кафеени зърна повече от месец.

“Изпращането на контейнер от Виетнам до Европа струва до 10 хил. долара – шест или седем пъти повече, отколкото беше преди година”, казва пред “Ройтерс” изпълнителният директор на една от големите виетнамски дистрибуторски компании. Тя се е принудила да намали доставките за чужбина с най-малко 20% в сравнение с 2020 г.

Липсата на контейнери и съответно вдигането на цената на този превоз

се потвърждава

и от български

вносители

“Миналата година превозът на един контейнер с кафе от Ханой до Солун струваше 1800, максимум 2400 долара. Сега няма оферта под 5000 долара, а често ни предлагат и цени от 10 000 долара и нагоре”, каза пред “24 часа” дистрибуторът Стойко Петков. Отчасти това се дължи на ефектите от затварянето на Суецкия канал, а отчасти и на пандемията. В много от големите пристанища по света капацитетът за обработка е спаднал значително и контейнерите просто биват задържани много по-дълго време, обясни той.

Кафеената криза от 2014-2016 г. е приключила сравнително бързо, защото тогава не е била съчетана като сега с рязко поскъпване на основните опаковъчни материали. По принцип суровото кафе се транспортира по море в 60-килограмови чували от юта, но след изпичането му то се опакова в пакети от алуминий, полиетилен и хартия. Алуминият поскъпна с около 100% тази пролет на годишна база, т.е.

цената му се е

удвоила в

сравнение с

преди

пандемията

“Доставчици на кафе за моята фабрика вече ни предупредиха, че ако котировките продължат да се вдигат с тези темпове, най-късно към 30 септември ще увеличат цената на суровото кафе с до 70%”, каза Петков. Той има фабрика, която опакова различни видове кафе - на зърна, мляно и в капсули. Най-слабо би поскъпнало кафето в капсули, защото при него ценообразуването е такова, че делът на самото кафе в крайната цена е най-малък. Най-много според него би поскъпнало висококачественото кафе, което е 100% арабика или поне с високо съдържание на този сорт.

Проверка на “24 часа” из големите търговски вериги показа, че засега

цените на

повечето

кафета

не са пипани

Според търговци чак до 70% поскъпване наесен трудно би се стигнало, защото поне големите търговски вериги имат твърди договори и доставчиците им ще търпят санкции, ако не ги изпълнят. Но все пак договорите предвиждат промени в цените при твърде големи отклонения от цените на доставката в сравнение с времето, когато са сключени. В най-добрия случай се очаквало около 30% поскъпване спрямо сега.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Приходната агенция стартира и информационна кампания, насочена както към търговците онлайн, така и към потребителите.

Хитреци въртят търговия онлайн от името на умрели, НАП търси данъци за 96 млн. лева (обзор)

Заради високите цени на газа столичната топлофикация иска ново поскъпване на парното.

Столичното парно отново поиска вдигане на цената

Вицепремиерът Атанас Пеканов е предложил да се разширят допустимите разходи по европейските фондове.

Глоби по проекти с еврофондове ще се плащат с пари от ЕС

ДМИТРИЙ ПЕСКОВ

"Газпром" готова да увеличи доставките на газ за Европа

Китайският пазар на мобилни телефони отчете 12,3% ръст на доставките за периода януари-август

Китайският пазар на мобилни телефони отчете 12,3% ръст на доставките за периода януари-август

Сградата на НАП

НАП търси данъците върху 96 млн. лв. доходи от интернет търговия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber