Дезинформация за коронавируса: Онлайн платформите предприемат нови мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/10032714 Дезинформация за коронавируса: Онлайн платформите предприемат нови мерки Дезинформация за коронавируса: Онлайн платформите предприемат нови мерки www.24chasa.bg
Вицепрезидентката на Еврокомисията с ресор ценности и прозрачност Вера Йоурова.
Вицепрезидентката на Еврокомисията с ресор ценности и прозрачност Вера Йоурова.

Европейската комисия публикува днес докладите на Facebook, Twitter, TikTok, Microsoft и Google относно предприетите през юни мерки за борба с дезинформацията, свързана с коронавируса. Настоящите страни подписали Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията и Комисията също така призовават нови дружества да се присъединят към Кодекса, тъй като това ще спомогне за разширяване на неговото въздействие и за повишаване на ефективността му, съобщиха от Еврокомисията.

Заместник-председателят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви: "Програмата за мониторинг на дезинформацията, свързана с COVID-19, позволи да се следят важни действия, предприети от онлайн платформите. С разпространението на нови варианти на вируса и ваксиниране с пълна скорост, от решаващо значение е да се изпълняват ангажиментите. Очакваме с нетърпение укрепването на Кодекса за поведение."

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон добави: "ЕС изпълни обещанието си да достави достатъчно дози за безопасно ваксиниране на всеки гражданин на ЕС. Сега всички заинтересовани страни трябва да поемат своята отговорност, за да се преборят колебанията относно ваксините, подхранвани от дезинформация. Докато укрепваме Кодекса за поведение с платформите и подписалите го страни, призоваваме и нови да се присъединят към борбата с дезинформацията".

Така например кампанията на TikTok в подкрепа на ваксинацията заедно с ирландското правителство достигна над един милион гледания и над 20 000 харесвания. Google продължи да работи с органите за обществено здраве, за да покаже информация за местата за ваксинация в Google Search и Maps – функция, достъпна във Франция, Полша, Италия, Ирландия и Швейцария. В Twitter потребителите вече могат да обучават автоматизирани системи, които да засичат по-добре нарушения на политиката на платформата за дезинформация относно COVID-19. Microsoft разшири партньорството си с Newsguard – разширение на Edge, което предупреждава за уебсайтове разпространяващи дезинформация. Фейсбук си сътрудничеше с международни здравни органи за повишаване на обществената осведоменост относно ефикасността и безопасността на ваксините, а също и с изследователи от Мичиганския държавен университет (MSU) с цел по-добро откриване и разпознаване на „deepfakes“. Тези съвместни усилия трябва да продължат с оглед на сложните предизвикателства, които произлизат от онлайн дезинформацията.

Програмата на Комисията за наблюдение на дезинформацията във връзка с COVID-19 беше удължена до края на 2021 г. и сега доклади ще се публикуват на всеки два месеца. Следващият набор от доклади ще бъде публикуван през септември.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Ева Майдел

Ева Майдел: За да успее зеленият преход в Европа, трябва да е справедлив

Мария Габриел

Български проекти са сред победителите в конкурса на ЕС за млади учени

Сградата на Европейския парламент Снимка: Pixabay

ЕП зове за специална визова програма за афганистански жени

УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН

Урсула фон дер Лайен подготвя армия на ЕС и ще бори пандемията на неваксинираните (Обзор)

Урсула фон дер Лайен

Гледайте дебата относно състоянието на Евросъюза (Видео)

Проучване: Над 80% от българите искат контрол над евросредствата, но не и от правителството

Проучване: Над 80% от българите искат контрол над евросредствата, но не и от правителството

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber