Рашков дава папка на Хаджигенов за подслушвания (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10030783 Рашков дава папка на Хаджигенов за подслушвания (Обзор) Рашков дава папка на Хаджигенов за подслушвания (Обзор) www.24chasa.bg
Бойко Рашков

Вътрешният министър не каза имена, предложи Бюрото за контрол на СРС и Инспектората на ВСС да имат повече правомощия

Стотици протестиращи са били подслушвани по разследване с мъртъв член от Наказателния кодекс за държавен преврат, обяви вътрешният министър Бойко Рашков в парламента, където беше извикан от ГЕРБ за изслушване по темата. Рашков публично даде папка на Николай Хаджигенов от новосформираната парламентарна комисия.

Според опозицията твърденията на Рашков за масово подслушване с политически цели е пушилка и са направени с цел “изчегъртването на ГЕРБ”, както го определи шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Имена на хора, спрямо които са прилагани специални разузнавателни средства, не бяха обявени от парламентарната трибуна, на което от ГЕРБ реагираха с искане за ново изслушване на Рашков, вече при закрити врата. “Ако се наложи, всеки ден ще изслушваме министър Рашков за изясняване на фактите и обстоятелствата около твърденията, които той хвърля в публичното пространство, без да почиват на абсолютно никакви данни”, заяви Атанасова.

“Извикайте

дясната ръка на

таралежа да чете

СРС-та от

трибуната. Не се

казвам Цветан

Цветанов”,

заяви Рашков на призивите да каже имена и припомни, че попада под ударите на закона, ако го направи. Все пак той показа папката от доклада на МВР по случая с подслушванията и я внесе във временната комисия за полицейското насилие и подслушванията по време на протестите. Според него само депутатите могат да направят пълна проверка на случая, защото МВР няма достъп до регистрите на Специализираната прокуратура, която е искала подслушване, и Специализирания наказателен съд, който е разрешавал.

“Правната квалификация за държавен преврат е на двама прокурори от Специализираната прокуратура - Борисова и Първанов. През 1996 г. парламентът беше обсаден. Дори тогава не е имало такива дела”, каза Рашков в парламента. След като се възмути за пореден път, че протестиращи граждани са разследвани за държавен преврат, Рашков посочи и нарушенията в процедурите. Постановленията на Специализираната прокуратура били дадени на бившия главен секретар на МВР, а след това занесени в ГДБОП. Според Рашков постановленията на прокурорите за започване на разследването за преврат не са заведени в деловодството на антимафиотите, такова престъпление не е извършвано, следователно цялата процедура по подслушването след това е в разрез със закона. 

Проверката показала, че спрямо някои протестиращи прилагането на СРС продължило повече от законовия срок. Освен с подслушване те били контролирани с проследяване и външно наблюдение.

Друго нарушение било, че в подслушването били ангажирани служители на “Вътрешна сигурност”, които се ползват само за разследване на служители на МВР. Много от документите по прилагането на СРС-та били унищожени. За това свидетелствали служители на МВР, показали го и камерите в помещенията.

“Ако сте смел човек, а не

социалистически

милиционер,

трябва да кажете

всичко, което

знаете

Направихте политическа предизборна кампания. Държите се като човек, който организира аналогови активни мероприятия. На площада имаше криминални елементи. Ако са подслушвани Васил Божков и футболни хулигани, то е нормално тези хора да бъдат разследвани”, заяви Тома Биков от ГЕРБ. От ДПС не взеха отношение, но останалите партии подкрепиха Бойко Рашков.

“ГЕРБ са крепили властта си с подчинение на българските граждани. Това минава всякакви граници. Трябва да се вземат законодателни мерки, за да няма вече извращения”, заяви Иван Иванов от БСП. “Недопустимо е прокуратурата да подчинява оперативните служби. Има разделение на властите. Къде са обвинителните актове за държавен преврат? Всичко това е измислено. Събирана е оперативна информация с политически цели”, каза Атанас Атанасов от ДБ. Николай Хаджигенов и Мая Манолова, които вече обявиха, че са сред подслушваните, разказаха как са дали документи на Рашков за прилагането на СРС-та спрямо тях.

По време на поредния скандал в парламента заради подслушванията все пак се чуха и предложения как да не се стига вече до такива.

“Нужна е промяна на нормативната база за използването на СРС-та.

Бюрото за

контрол на СРС

трябва да има

повече

правомощия,

които да му позволяват да извършва проверки в дълбочина и да сезира органа, който назначава тези, които искат, разрешават и прилагат СРС-та. Сега бюрото само препоръчва”, каза Рашков, който до 2018 г. беше председател на институцията. Според него Инспекторатът на ВСС също трябва да се натовари с правомощия и да налага санкции, а не само да препоръчва действия.

На закрити врата в парламента да се изслуша и председателят на Бюрото по контрол на СРС, поискаха от ГЕРБ след края на изслушването на Рашков.

ГЕРБ: МВР е издало 14 000

предупредителни протокола

срещу наши активисти

Анкетна комисия за разследване на действията на Рашков като вътрешен министър поискаха от ГЕРБ.

14 000 са предупредителните протоколи, разписани от хора, свързвани с ГЕРБ, обяви депутатът Маноил Манев. Хората, подписали протоколите няма как да ги покажат, както призова Рашков в парламента (виж горе), защото те не се връчват, а се запазват по полицията. “Така е, за да може да има документ, който хем да те принуди да го подпишеш, хем после да не остави следа”, добави депутатът. Освен в прилагане на натиск преди изборите над симпатизанти на партията от ГЕРБ заподозряха министъра и в ползване на СРС срещу кандидати за депутати. “Туширахме криминалния вот. Това се признава от всички, включително от партии, които са недоволни от резултата си. МВР не слугуваше на нито една политическа партия. Демонстрирахме реална деполитизация чрез действията си”, заяви Бойко Рашков на представянето на резултатите от работата на МВР.

Той отказа да се извини на кмета на село Бата, който бе арестуван, и посочи, че за него има две досъдебни производства, прокуратурата му е повдигнала обвинение по едното и е на свобода с мярка “подписка”. Точно в село Бата Бойко Борисов каза, че Рашков е мачкал съпартийците му и посочи поговорката за таралежа “С гол г*з таралеж ще мачкаш!” Няма повдигани обвинения срещу мен. Имам едно, а не две досъдебни производства. То е свързано с изборите на 4 април, а не с тези на 11 юли, заради които бях задържан. Нямам мярка “подписка”, както твърди Рашков. Това каза кметът на поморийското село Бата, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ, по повод твърденията на служебния министър Бойко Рашков.

Спецпрокурор на

случаен принцип ще

работи по сигнала на

Рашков срещу Гешев

Сигналът срещу главния прокурор, който вътрешният министър изпрати в следствието, вече е разпределен на прокурор, който ще се произнесе по него, каза в сряда ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Още във вторник Рашков обяви, че е сезирал заместника на Иван Гешев заради незаконно разгласяване на данни, събрани със СРС-та. Борислав Сарафов, който е и директор на НСсС препрати по компетентност материала на Специализираната прокуратура. Маджарова припомни, че следствието няма правомощия да се произнася по сигнали за престъпления от 1952 г. Попаднал на правилното място, сигналът на Рашков е разпределен на случаен принцип. Предстои прокурорът да го разгледа и да реши спрямо данните дали ще образува, или откаже досъдебно производство за извършено престъпление. Маджарова посочи, че в случай на отказ Рашков може да обжалва пред Апелативната специализирана прокуратура. ВКП е третата инстанция.

“Исках да изпратя този материал на заместника на главния прокурор, като видя каква стъпка ще направи, макар да имах ясното съзнание, че той няма да се занимава с този материал. И допълни, че това било тест и към ВСС, но те не издържали.

Сега е ред на спецпрокуратурата – да видим дали новата ѝ ръководителка ще продължи по всякакъв начин да защитава началника си. Защото доста впечатлява старанието на прокурорите в нашата независима прокуратура как се надпреварват да защитават собствения си началник, коментира Рашков. (24часа)

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 21 септември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 21 септември - вижте първите страници през годините

2360 нови случая на COVID-19 - 9,55% от тестваните, 138 души са починали

2360 нови случая на COVID-19 - 9,55% от тестваните, 138 души са починали

Новият лидер на СЕК Константин Бачийски показва на Кирил Петков като служебен министър къде трябва да се изгради центърът с летище.

СНИМКА: ФЕЙСБУК СТРАНИЦА НА СЕК

Петков & Василев отиват на изборите с “Волт” и "Средна европейска класа" (Обзор)

Наличието на лаборатория е задължително условия за разкриване на зона

Фалстарт на безплатните прегледи и лекарства за COVID заради лоша организация

Автомагистрала „Тракия“ СНИМКА: АПИ

Движението по магистрала "Тракия" е възстановено

НИКОЛАЙ ВИТАНОВ

“Лошият вестоносец” Николай Витанов заплашван. Крайно- леви нападат лекари, докато ваксинират (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber