Монета доказва, че храмът на Дионис е бил на Перперикон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10029109 Монета доказва, че храмът на Дионис е бил на Перперикон Монета доказва, че храмът на Дионис е бил на Перперикон www.24chasa.bg
Сред откритите по време на археологическите разкопки монети е и тази от времето на тракийския цар Реметалк I, която доказва, че храмът на Дионис се е намирал на Перперикон. СНИМКА: Ненко Станев

Рядка тракийска монета доказва, че храмът на Дионис, където на Александър Македонски е пророкувано, че ще завладее света е бил на Перперикон. Хипотезата, че известното светилище се е намирало на историческия връх към Кърджали се зароди преди десетина години, когато при археологически разкопки беше разкрит кръгъл олтар, намиращ се над двореца-светилище. Монетата е на един от последните тракийски царе – Реметалк I, живял в края на старата и началото на новата ера.

"Известно е, че този цар на обширната държава на одрисите получава помощ от римляните срещу вожда Вологез на друг тракийски народ - обитаващите Родопите беси. От Херодот и други антични автори знаем, че бесите са пазели прочутия храм на Дионис-Загрей, в който Александър Велики по-късно получава предсказание, че ще завладее света. Това известно в античния свят светилище успешно се локализира на Перперикон. Монетата на Реметалк I, както и други негови парични знаци, намирани през предишните години, хвърлят светлина върху този сблъсък между отделните тракийски народи, малко преди напълно да паднат под римска власт", обясни ръководителят на разкопките на Перперикон проф. Николай Овчаров.
На едната страна на тракийската монета е изобразен Реметалк I заедно със съпругата си Питодорис и малолетния си наследник Котис. От другата е неговият суверен – великият римски император Октавиан Август със своята жена Ливия.
Освен ценната монета по време на разкопките в южното подградие на Перперикон са открити три раннохристиянски гробници. Те са изсечени в скалите и са покрити с масивни каменни плочи.
"Вероятно в гробницита са погребани видни личности от раннохристиянската епоха, свързани с функционирането на епископската резиденция на Перперикон. След щателното документиране на гробните съоръжения предстои тяхното отваряне", каза още проф. Овчаров.

Проф. Николай Овчаров показва една от трите раннохристиянски гробници, които предстои да бъдат отворени.
Проф. Николай Овчаров показва една от трите раннохристиянски гробници, които предстои да бъдат отворени. СНИМКА: Ненко Станев

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Професор Тодор Кантарджиев
Снимка: Архив

Проф. Тодор Кантарджиев: Имаме седмица, която може да издържим така

Корабът "Вера Су"

"Вера Су" е бил пред реалната опасност да се разцепи

Едва 14% от електронните фишове за нарушения на пътя са платени

Едва 14% от електронните фишове за нарушения на пътя са платени

Кръвна плазма Снимка: Пиксабей

Повишено търсене на кръвна плазма за лечение на Covid-19

Проф. Илко Гетов КАДЪР: БНТ

Проф. Илко Гетов: Ваксините срещу Covid-19 предпазват от смърт

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Албания Доника Ходжа. СНИМКИ: МВнР

Министър Стоев: В наше лице Албания има приятел по пътя към ЕС

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber