Изграждат информационна система за вирусни хепатити

https://www.24chasa.bg/novini/article/10028563 Изграждат информационна система за вирусни хепатити Изграждат информационна система за вирусни хепатити www.24chasa.bg
Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването

Предприети са дейности за изграждане на информационна система за епидемиологичен надзор на случаите на вирусни хепатити, както и за осигуряване на диагностикуми и консумативи, необходими за диагностика на вирусни хепатити в страната. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, цитирани от БТА.

Министерството на здравеопазването прие и работи по Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в Република България за периода 2021-2025 г., припомниха от пресслужбата. В програмата е предвидена превенция на всички вирусни хепатити /тип A, B, C, D, E/ и е съобразена с Целите за устойчиво развитие, Глобалната стратегия на Световната здравна организация за превенция и контрол на вирусните хепатити и Плана за действие за борба с вирусните хепатити в Европейския регион на СЗО.

Основните цели на програмата са намаляване на заболяемостта с 45 на сто и на смъртността с 30 на сто от хронични вирусни хепатити до 2025 г., достигане и задържане на 95 на сто обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца, достигане на нива за диагностика и лечение на хепатит В и С - над 50 на сто диагностицирани пациенти и над 40 на сто лекувани, намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е.

Днешният Световен ден за борба с хепатита е под мотото "Хепатитът не може да чака". Чрез него се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г., дори в условия на епидемия от COVID-19.

По данни на СЗО в световен мащаб на всеки 30 секунди умира човек от заболяване, свързано с хепатит - възпаление на черния дроб, което причинява тежко чернодробно заболяване и хепатоцелуларен рак.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

"24 часа" на 25 октомври - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 25 октомври - вижте първите страници през годините

Рекорд - 79 312 българи заразени с ковид в момента, 6912 в болница

Рекорд - 79 312 българи заразени с ковид в момента, 6912 в болница

Президентът Румен Радев на среща със служебните министри. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Как да излезем от COVID кризата - отговорите на Радев, Герджиков, Панов и Карадайъ

Между 30 и 70 души дневно се ваксинираха в първите дни в първия пункт в метрото.

2658 са се ваксинирали през уикенда в столичните зелени коридори

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с млади симпатизанки на движението

Карадайъ от Глоджево: Тупат се в гърдите за мерките, а сме първи по смъртност

Пламен Йоргов правеше сувенирни пликчета в плевенския затвор през 2004 г.

СНИМКА: АВТОРЪТ

Убиец на три деца е библиотекар в плевенския затвор

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber